6 Şubat 2023 günü saat 04.17 ve saat 13.24’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin acıları hızla sarılmaya çalışılırken, depremden etkilenen 11 ilin 11 ay sonraki durumu merak konusu olmuştu.

Kahramanmaraşlı bir grup gazeteci yaşanan büyük afetten en çok etkilenen illerden birisi olan Hatay’ı ziyaret ederek depremin ortaya çıkardığı yıkımı ve şehri yeniden ayağa kaldırma çalışmalarını yerinde gözlemledi.

Kahramanmaraşlı basın mensupları, ayrıca Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu’nu da ziyaret ederken, Abdullahoğlu’da Kahramanmaraş’tan gelen basın mensuplarına yaptıkları inceleme sırasında eşlik etti. Yapılan incelemelerde basın mensuplarının ortak fikri Hatay’ın durumunun Kahramanmaraş’tan çok daha kötü durumda olduğu şeklinde oldu. 

hatay_depremi-1

“DEVLETİMİZİN BURADAKİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA ŞEFFAF OLMASI GEREKİYOR”

Yapılan incelemelerde açıklamalarda bulunan Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu, Antakya’da bazı çalışmaların yapıldığını ancak devletin bu konuda vatandaşlara bilgilendirme yapmadığını aktardı.

Bu konuda şeffaf olunması gerektiğini ifade eden Abdullahoğlu; “Hükümet yetkililerinden burada ne çalışmalar yaptıklarını kamuoyuna açıklamalarını istiyorum. Çalışmalar yapılıyor ama vatandaşın bir bilgisi yok. Şuan bulunduğumuz Armutlu Mahallesi rezerv alan ilan edilen yer. Makineler çalışıyor ama niye çalıştığını bilen yok. Bir gazeteci olarak ne olduğunu ben bile bilmiyorum. Net bir açıklama yapılmıyor. Başka mahallelerde de çalışmalar var ama ne çalışması olduğu belli değil. Buraya bazı bakanlar geliyor ancak sağlam yerlere götürüyorlar. Bakanlar, yıkılan yerlere gelmiyorlar. Daha binlerce yıkılması gereken bina var. 6 Şubat depremlerinde yıkılıp hala enkaz olarak duran binalar var. Yapılan çalışmalar noktasında sağlıklı bilgi paylaşılmıyor. Devletin şeffaf olması ve ne yapıldığının anlatılması gerekiyor. Net bir açıklama yok. Devlet 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi vereceğini söyledi. Bu iş para vermekle olmaz. Gelip denetlenmesi de gerekiyor. Kahramanmaraş’ta bizim gibi mağdur durumda. Kahramanmaraş milletvekili buraya geldi ve depremin Kahramanmaraş’ta olduğunu ancak en büyük yıkımın Hatay’da olduğunu söyledi. Kahramanmaraş sallandı, Hatay yok oldu. Şehrin içi yok oldu. İnsanlarımızın hepsi göçtü, 300-400 bin insan buradan gitti” şeklinde konuştu.

hatay_depremi-2

“BURANIN HALİ İÇLER ACISI DURUMDA”

Yapılan incelemeler sonucunda açıklamalarda bulunan Gazeteci İsmail Koyuncu, Hatay’ın durumunun Kahramanmaraş’tan çok daha kötü olduğunu kaydetti.

Koyuncu; “6 Şubat’ta yaşanan depremler sonucu il dışına ilk defa gidiyoruz. Kahramanmaraş’ta depremi yaşadık ancak burayı gördük ki burası Kahramanmaraş’tan çok daha kötü durumda. Çok şükür ki Kahramanmaraş Hatay’a göre 10 kat daha önde. Burası içler acısı durumda. Hiç yoktan Kahramanmaraş’ta yükselen binaları görüyoruz. Çarşı merkezi görüyoruz. Burada daha yeni yeni sondajlar vurulmaya başlanmış.  İstediğimiz bilgileri yerinde ve anında alabiliyoruz. Hatay’ın en işlek caddelerinden birisindeyiz ve burası cidden içler acısı durumda” ifadelerini kullandı.

“HATAY KAHRAMANMARAŞ’TAN DAHA GEÇ TOPARLANIR”

Gazeteci Niyazi Kara ise; “Kahramanmaraş merkezli bir deprem oldu ama Hatay’da yıkım çok büyük. Burası Valiliğin, Büyükşehir Belediyesi’nin olduğu alandı. Hiçbir şey kalmamış. Her yer yıkılmış. Hala yıkılacak çok binalar var. Kaldırılması gereken ağır hasarlı bina sayısı oldukça fazla. Defne ilçesinde, Armutlu Mahallesi’nde neredeyse hiçbir bina kalmamış. Burada çok büyük bir yıkım var. Hatay, Kahramanmaraş’tan çok daha geç toparlanır diye düşünüyorum. Çünkü daha enkazlar duruyor, molozlar duruyor. Devlet burada bazı çalışmalara başlamış ama baya uzun süreceğe benziyor” dedi.

Gazeteci Adem Gemci ise; “Bizim şuanda bulunduğumuz cadde Dünya’da ilk ışıklandırılan cadde. Kahramanmaraş’la Hatay’ı kıyasladığımızda burasının bitmiş durumda olduğunu görüyoruz. Allah yardımcımız olsun” diye konuştu.

hatay_depremi-3

“BURASI KAHRAMANMARAŞ’TAN ÇOK DAHA VAHİM”

Gazeteci Sibel Atıcı ise; “Depremin ilk günü Kahramanmaraş’ta çok vahim bir tablo vardı. Bugün Hatay’ı gördüğümüzde Kahramanmaraş’ın çok ciddi bir ivme kazandığını da görüyoruz. Tabi bir acı yaşandı ve yaşadıklarımızı unutmayacağız ama bir yerde hayat devam ediyor. Gerçekten hayatımıza kaldığımız yerden devam etmemiz gerekiyor. Biz Kahramanmaraş’ta yıkımları kaldırmışız, neredeyse bitmiş. Ağır hasarlı binalarımızda da gözle görülür bir ağır hasar yok. Bu kadar tehlike arz eden bina değil. Burada insanlar çoğunlukla bölgeyi de terk etmişler. Burada yaşam alanı oluşturabilecekleri bir alan kalmamış. İster istemez taşınmaları ve bölgeyi terk etmeleri de çok normal. Kahramanmaraş’ta binalar yükseliyor. Maalesef Hatay’da böyle bir görüntü ile karşılaşamadık. Burası Kahramanmaraş’tan çok daha vahim. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi Hatay bizim şahsi meselemiz olmalı. Hatay’dan asla vazgeçmemeliyiz. O yüzden insanlarında memleketlerine dönüp bir an önce Hatay’ı toparlamalarını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’TAKİ TOPARLANMA ÇOK DAHA HIZLI İLERLİYOR”

Gazeteci Ali Eskalen ise; “Kahramanmaraş’ta başlayıp buraya kadar uzanan bir deprem. Ben Hatay’a Nisan ayında da gelmiştim. Nisan ayında geldiğimde Defne bölgesinde ağır hasarlı binaların sayısı çok fazlaydı. Birçoğunu yıkmışlar. Çalışmalara başlamışlar. Buradaki yıkım o kadar fazla ki Nisan ayında buraya geldiğimde “Kahramanmaraş’ta deprem olmamış” demiştim. Kıyaslama yapmak istemiyorum ama Kahramanmaraş’taki toparlanma çalışmaları daha hızlı ilerliyor. Çünkü burada yıkımın alanı çok geniş. Bizde belli bölgeler yıkımdan çok etkilendi. Şehir merkezinde inşaatlar başladı. Burada dolaştığımız yerlerde zemin hep sıvı, su var. Bu da çalışmaları yavaşlatıyordur. Deprem bölgelerinde bir de vatandaşın oturacağı yeri bilmeme sorunu var. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir an önce kuraları çekmeli ve insanlar nerede oturacağını bilmelidir. Bu şekilde daha çabuk toparlanma olacaktır” ifadelerini kullandı.

Adana'da 4,3 büyüklüğünde deprem Adana'da 4,3 büyüklüğünde deprem

hatay_depremi-4