Kahramanmaraş'ta ekonomik gelişmeler yakından takip ediliyor. TÜİK’in açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerinin altında kalması, Merkez Bankası’nın para politikalarında değişikliğe gidebileceği beklentilerini güçlendirdi. Özellikle Merkez Bankası’nın yeniden repo ihalesine başlaması, piyasalar tarafından faiz indirimi sinyali olarak değerlendiriliyor.
Kentteki bankacılık çevreleri henüz mevduat faiz oranlarında büyük bir değişiklik yapmadı ancak Merkez Bankası’nın 19 Haziran’da açıklanacak faiz kararına kadar faizlerde sınırlı hareketlilik yaşanabileceği belirtiliyor. Finans uzmanları, politika faizinde olası bir indirimin ardından mevduat faizlerinde de kademeli bir geri çekilme olabileceğini ifade ediyor.
Bununla birlikte, bankaların yüksek kaynak maliyetleri ve finansman ihtiyaçlarının, mevduat faizlerindeki hızlı düşüşlerin önünde bir engel oluşturduğu da vurgulanıyor. Ekonomistler ise, enflasyonun kalıcı şekilde düşmeye başlaması ve ekonomik göstergelerin istikrar kazanması durumunda, faiz oranlarında daha belirgin bir gevşemenin mümkün olabileceğini söylüyor.
Kahramanmaraşlı yatırımcılar, gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve faiz kararları doğrultusunda tasarruflarını değerlendirme konusunda temkinli davranıyor.