Kahramanmaraş’ta Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın Deprem Yıldönümü Açıklamaları
Afet Sonrası İhya Edilecek Beş İl
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıldönümünde, Kahramanmaraş’ta bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, açıklamalarda bulundu. Kacır, "Afetten en çok etkilenen beş ilimiz; Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya’yı afet sonrası ihya illeri olarak belirledik. Bu illerimizin ekonomik ve sosyal toparlanma süreçlerinin hızlandırılması, afet öncesinden daha iyi bir noktaya ulaşmaları için bölgesel kalkınma çalışmalarımıza öncelik vereceğiz" dedi.
Devlet-Millet Dayanışması ile Hızlı Müdahale
Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta temaslarını sürdüren Bakan Kacır, Azerbaycan Mahallesi’nde yaptığı konuşmada, devlet ve milletin el birliğiyle büyük bir dayanışma örneği sergilediğini vurguladı. "Sabır, umut, metanet, dayanışma ve yardımlaşma ile bu büyük felaketin altından kalktık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, devletimizin tüm imkanları seferber edilerek, yaralar hızla sarıldı. Depremzedelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sanayicilerimizle bölgemiz arasında adeta bir köprü kurduk" şeklinde konuştu.
Sanayi Alanlarında Yeniden İnşa ve Yatırım Teşvikleri
Bakan Kacır, "Afet sonrası yeniden inşa süreci hızla başlatıldı. OSB’ler ve sanayi sitelerinin zarar gören bölümleri için büyük yatırımlar sağladık. 11 deprem ilinde 15 OSB ve 17 sanayi sitesi projesine 14,7 milyar lira kaynak ayırdık" dedi. Bakan Kacır, sanayi alanlarında sağlanan teşvikler ile, 65 ilçede yapılacak yatırımlara büyük destek sağlandığını belirtti. Bu yatırımlar, sanayicilere cazip vergi indirimi, SGK primi desteği ve faizsiz kredi imkanları sunuyor.
KOBİ Destek Programları ile Ekonomik Canlanma
Bakan Kacır, KOBİ’lere yönelik destekleri de gündeme getirdi. "KOSGEB’in Acil Destek Kredisi Programı ile depremden etkilenen KOBİ’lere 7 bin 437 işletmeye 5,4 milyar lira kredi sağladık. Deprem sonrası canlanma programı ile 60 bin 673 KOBİ’ye 37,3 milyar lira kaynak aktardık. Kahramanmaraş’tan 14 bin 433 KOBİ bu programdan yararlandı" dedi. Ayrıca, TÜBİTAK aracılığıyla 448 Ar-Ge projesine 772 milyon lira destek sağlandığını ve 2.500 öğrenci ve araştırmacıya burs verildiğini belirtti.
Bölgesel Kalkınma İçin Yeni Stratejiler
Kahramanmaraş ve çevresindeki şehirlerin tarihsel olarak üretim ve ticaretin merkezi olduğuna dikkat çeken Bakan Kacır, deprem sonrası bölgesel kalkınma stratejilerinin belirlendiğini ifade etti. "Kalkınma ajanslarımız aracılığıyla 1.655 projeye 3 milyar lira, bölge kalkınma idarelerimiz ile ise 132 projeye 1,1 milyar lira kaynak aktardık. Bu projeler ile altyapı ve yaşam kalitesi iyileştirildi" dedi.
Kültürel ve Tarihi Kimliğin Korunması
Kacır, şehirlerin yeniden inşası kadar, tarihî ve kültürel kimliklerinin korunmasının da önemine vurgu yaptı. "Kalkınma çalışmalarımızın temel taşlarından biri, bu illerimizin kültürel zenginliklerinin yaşatılmasıdır. Hem ekonomik toparlanma hem de sosyal ve kültürel canlanma için kapsamlı stratejiler belirledik" diyerek, bu sürecin hem yerel halk hem de ülke için büyük önem taşıdığını söyledi.
Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Yeni Yatırım Planları
Son olarak, Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe giren "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi" çerçevesinde, deprem bölgesinde yapılacak yatırımların arttırılacağını belirtti. "Bu strateji, deprem illerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Deprem sonrası yeniden yapılanma çalışmalarında, bölgesel kalkınma politikalarımıza odaklanacağız ve 11 il için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz" dedi.