Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin etkileri hala hissedilirken, şehir halkı normal hayata dönüş sürecine odaklanmış durumda. Depremin ardından çiftçiler, şıra ve pekmez üretimi için büyük bir çaba harcıyor.

ÜZÜM HASADI VE ÜRÜNLERİN İŞLENMESİ

Dulkadiroğlu ve Çağlayancerit ilçelerinde üzüm hasadı başladı ve bu üzümler pek çok ürüne dönüştürülüyor. Şıra, pekmez, bastık, cevizli, fıstıklı ve bademli sucuklar ile samsa üretimi sürüyor.

ÜZÜM İŞLEME SÜRECİ

Kahramanmaraş genelinde 129 bin 677 dekarlık alanda yetiştirilen üzümler, işleme tesislerine taşınıyor. Üzüm salkımları, bağlarda bulunan sal adı verilen havuzlarda özenle ezilerek suyu çıkarılıyor. Üreticiler, bu üzüm suyunu büyük kazanlarda saatlerce kaynatarak şıra haline getiriyor.

kahramanmaras-lezzet

LEZZETLİ SONUÇLAR VE PİYASA FİYATLARI

Elde edilen şıra, bezlere serilerek güneşte kurutuluyor ve bastık diye adlandırılan pekmeze dönüşüyor. Cevizli beyaz ve kara pekmezli sucuk, kilosu 400 lira ile tüketicilere sunulurken, fıstıklı beyaz ve siyah pekmez sucuğu 500 lira, bademli beyaz un sucuğu 400 lira, cevizli samsa 550 lira, bastık ise 350 lira fiyatla satışa sunuluyor.

Kahramanmaraş'ta ilk gerçekleşti! Meclis toplantısı canlı yayınlandı Kahramanmaraş'ta ilk gerçekleşti! Meclis toplantısı canlı yayınlandı

İHRAÇ VE YEREL PAZARLAMA

Bu lezzetli ürünlerin 25 bin tonu ihraç edilirken, geri kalan kısmı çevre illerde pazarlanıyor. Kahramanmaraş'taki çiftçiler, depremin ardından üretimlerine devam ederek hem kendi geçimlerini sağlıyor hem de bölge ekonomisine katkıda bulunuyor.