Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde tüm Türkiye'nin yüreği yanmasının ardından, işyerleri yıkılan esnafın faaliyetlerini sürdürebilmesi amacıyla kent genelinde binlerce geçici işyeri kuruldu. Ancak bu süreçte, yeni işyerlerinin adil bir şekilde dağıtılmadığını öne süren esnaf, yapılan düzenlemelere tepki gösterdi.
KONTEYNER ESNAFI ADALETSİZLİĞİ PROTESTO ETTİ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin karşısında iş yeri işleten konteyner esnafı, yeni yapılacak çarşıda metrekarelerin küçültüldüğünü ve bazı büyük alanların belirli kişilere tahsis edildiğini iddia etti. Pankartlar ve düdüklerle tepkilerini dile getiren esnaflar, mevcut konteyner işyerlerini terk etmeyeceklerini belirtti. Protesto sırasında basın açıklaması yapan esnaflar, şu ifadeleri kullandı:
“6 Şubat depreminde hem manevi hem de maddi kayıplar yaşadık. Şimdi ise mevcut prefabrik işyerlerimizin bulunduğu alanın rezerv alan ilan edilmesi nedeniyle buradan çıkarılmamız isteniyor. Ancak yeni düzenlenen konteynerler yalnızca 21 metrekare. Bizler, işimizi sürdürebilmek için 30-35 metrekarelik prefabrik dükkanlar talep ediyoruz.”
“AYRICALIK DEĞİL, EŞİTLİK İSTİYORUZ”
Esnaflar, yetkililerle yaptıkları görüşmelerde prefabrik yapıların mümkün olmadığının söylendiğini ancak geçmişte aynı bölgede 100 metrekarelik prefabrik işyerlerinin yapıldığına dikkat çekti. Açıklamada, “Biz büyük işyerleri değil, işlerimizi sürdürebileceğimiz 30-35 metrekarelik alanlara razıyız. Herkes için adalet ve eşitlik istiyoruz. Esnaf ayrımı yapılmadan, herkesin aynı haklara sahip olmasını talep ediyoruz” denildi.
“ÇİFTE STANDARTLARDAN VAZGEÇİLSİN”
Konteyner esnafı, çarşılardaki işyerleri için çifte standart uygulandığını öne sürerek, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. “Bizler borç içinde kalmış, her şeyini kaybetmiş insanlarız. Ancak çarşılarda bazı kişilere ayrıcalık tanındığını görüyoruz. Bu yanlıştan dönülmesini, tüm esnaflara eşit şartlar sağlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuşan esnaf, yetkililere çağrıda bulundu.
“ESNAF, ŞEHRİN ÇARKI VE HANELERİN BEREKET KAYNAĞIDIR”
Deprem sonrası insanların en temel ihtiyaçlarının karşılanmasında esnafın rolüne dikkat çeken grup, şunları söyledi:
“Unutulmamalıdır ki esnaf, bir şehrin işleyen çarkı ve hanelerin bereket kaynağıdır. Bizler, Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Çevre Şehircilik Bakanımızdan ve tüm yetkililerden destek bekliyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesi için gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ediyoruz.”