Kahramanmaraş ve çevre illerde akraba evliliklerinin yaygınlığı nedeniyle sıkça rastlanan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığına karşı önemli bir adım atıldı.
Adana'da kurulan Bölge SMA Tarama Laboratuvarı, evlilik öncesi yapılan testlerle SMA'lı bebek doğumlarının önüne geçmeyi hedefliyor.
Bu sayede, Kahramanmaraşlı ailelerin sağlıklı bebeklere kavuşması için umut ışığı doğdu.
AKRABA EVLİLİKLERİ SMA'YI TETİKLİYOR
Genetik bir nöromüsküler hastalık olan SMA, omurilikteki motor nöronları etkileyerek kasların zayıflamasına yol açıyor. Özellikle Çukurova ve Doğu Akdeniz bölgesinde akraba evliliklerinin yaygınlığı, SMA'lı doğumları tetikliyor. Ancak, Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı sayesinde bu durum değişiyor.
KAHRAMANMARAŞ'A ÜCRETSİZ HİZMET
Adana İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı'na bağlı Seyhan Devlet Hastanesi'nde kurulan Bölge SMA Tarama Laboratuvarı, Kahramanmaraş dahil 6 ile ücretsiz hizmet veriyor. 30 Aralık'ta açılan laboratuvarda, 1 Şubat'a kadar 3 bin 88 numune incelendi.
"SMA'LI DOĞUMLARIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halil Nacar, laboratuvarın önemine dikkat çekerek, "Yeni evlenen veya çocuğu olmayan çiftler ile gebeliğinin 3. ayına ulaşmamış kadınlar başvurabiliyor. Taşıyıcılık tespit edilen çiftlere genetik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Böylece SMA'lı bebeklerin doğum öncesi süreçlerini yönetebiliyoruz" dedi.
"SONUÇLAR 3 GÜNDE ÇIKIYOR"
Seyhan Devlet Hastanesi Genel Laboratuvar Sorumlusu Uzm. Dr. Serhan Seyrek ise laboratuvarın Ankara'dan sonra Türkiye'de açılan ilk laboratuvar olduğunu belirterek, "6 ilin taramasını yapıyoruz ve sonuçları 3 gün içinde veriyoruz. Bu sayede, daha önce uzun süren sonuç süreçlerini kısaltmış olduk" diye konuştu.
KAHRAMANMARAŞ'TA SMA TARAMASI ÖNEMLİ
Uzm. Dr. Seyrek, Kahramanmaraş ve çevre illerde akraba evliliğinin fazla olması nedeniyle SMA'lı doğumların Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgede evlenecek çiftler mutlaka bu testi yaptırmalılar" çağrısında bulundu.