Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde patlak veren ve ruhsatsız, iş yeri açmadan evde yemek hazırlayıp online sipariş uygulamaları üzerinden satan kişilerin yarattığı tehlike, Kahramanmaraş'ta da yankı buldu. Acaba aynı durum Kahramanmaraş'ta da söz konusu mu? Bu soru, tüketicilerin zihninde soru işaretleri oluşturdu.
SAHTE DÖNERCİLERİN OYUNU ORTAYA ÇIKARAN ŞİKAYET
Kapaklı'da insanların sağlığını hiçe sayan bu şahıslar, müşterilerin siparişlerini teslim ederken bir vatandaşın şikayetiyle deşifre oldu. Online yemek sipariş platformlarında rastgele adreslerde dükkanları varmış gibi görünen bu kişiler, bir müşterinin 25 yıldır Kapaklı'da dönercilik yapan Levent Aslan'ı arayarak, restoranıyla ilgili şikayette bulunmasıyla foyaları ortaya çıktı. Kapaklı esnafı, bu sağlıksız satışları engellemek için yetkililere başvurdu.
AYNI NUMARAYI KULLANAN SAHTE DÖNERCİLER
Şikayetçi bir müşteri, Levent Aslan'ı arayarak, restoranından aldığı döner yüzünden çocuğunun zehirlendiğini iddia etti. Aslan, böyle bir sipariş göndermediğini belirterek durumu araştırdı. Online yemek sipariş uygulamasına girdiğinde, dükkanının hemen yanında bir döner dükkanı daha olduğunu gördü.
ŞİKAYETLER YETKİLİLERE İLETİLDİ
Dükkanının bulunduğu caddede başka dönerci olmadığını belediyeye bildiren Aslan, iş yeri ve ruhsatı olmadan satış yapan, aynı isme sahip birçok mahallede dönerci olduğunu öğrendi. Sahte dönercilerle ilgili tüm yetkililere şikayette bulunduğunu ifade eden Levent Aslan, yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Kapaklı'da yaklaşık 25 yıldır dönercilik yapıyorum. Son zamanlarda, piyasadaki zorluklar nedeniyle, iş yeri olmayan ve çeşitli sipariş uygulamalarında evlerinde yemek hazırlayıp gönderen kişiler ortaya çıktı. Bu durumu Kapaklı Belediyesi'ne bildirdim. Dilekçelerimizi ve ekran görüntülerini belediyeye verdik. Bu aralar Kapaklı'da bu durum çok yaygınlaştı."
"ÇÖZÜM BULUNAMADI"
Kapaklı Belediyesi'ne verdiği dilekçede, bu işi yapan kişinin dükkanının kendi dükkanının yanında göründüğünü belirten Aslan, "Bu görünen dükkan üzerinden de bu kişiler yemek siparişi alıyorlar. İlçe Tarım Müdürlüğü'ne, Kapaklı Belediyesi'ne ve tüm yetkililere bu durumla ilgili şikayette bulundum ancak hiçbir çözüm alamadım. Halkımızdan bilmedikleri yerlerden sipariş vermemelerini istiyoruz. İnsanlar Bahçelievler Mahallesi'nde dönerci aradıklarında 3-4 dükkan çıkıyor. Ama bunların bazıları resmi olarak yok, faaliyeti de yok. Çocuğunuz zehirlendiğinde veya ailenizden birine bir şey olduğunda muhatap olabileceğiniz bir kişi yok. Bununla ilgili zabıta birimlerine de gerekli tutanakları tuttuk. Ruhsat birimine de gerekli şikayetleri yaptık. Biz bunları yaptığımıza rağmen hiçbir gelişme yok" şeklinde konuştu.
"DENETİMLER ARTIRILMALI"
Bu duruma yetkililerin bir çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Aslan, "Biz, yapılması gerekenlerin en kısa sürede yapılmasını istiyoruz. İstanbul'da aynı durum olduğunda 24 saat içinde iş yeri mühürleniyordu. Burada iş yerinin ruhsatı yok. İşletmesi var, kendisini aradığımızda evinde tenceresinde döner yapıyor, buradan da müşterilere teslimatını yapıyor. Bu durumla ilgili çok fazla şikayet geliyor ama bizimle alakası olmadığı için biz sadece vatandaşları uyarmaya çalışıyoruz. Bunu yapan kişiler 'döner ve ayranı kampanyalı' deyip 50 liraya satıyor. Bunun maliyetini bilen insanlar zaten lavaşın adet fiyatının 15 lira olduğunu bilir. Maliyet altında üretim yapıyor. Halkımız da bu konuda bilinçsiz olduğu için bilmeden buradan sipariş veriyor. Herhangi bir olumsuz durum olduğunda da vatandaşımız karşısında muhatap bulamıyor. Artık şu Kapaklı'da gıda sektörüne bir el atalım, denetim yapalım" ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR SAĞLIKLARINI KORUMAK İÇİN DİKKATLİ OLMALI
Bu olay, Kahramanmaraş'ta da benzer durumların yaşanabileceği endişesini beraberinde getirdi. Vatandaşların, sağlıklarını korumak için online siparişlerde daha dikkatli olmaları, bilmedikleri ve güvenmedikleri yerlerden sipariş vermemeleri önem taşıyor.