Oxford Yabancı Dil Kursu’ndan Emniyet Teşkilatına Anlamlı Destek: %15 İndirim Kampanyası Oxford Yabancı Dil Kursu’ndan Emniyet Teşkilatına Anlamlı Destek: %15 İndirim Kampanyası

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası bölgedeki sismik hareketlilik artmaya devam ediyor. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Kahramanmaraş ve çevresindeki depremler sonrası 70 binden fazla artçı sarsıntı kaydedildiğini açıkladı. Depremin etkileri sürerken, riskin devam ettiği uyarısı yapıldı.

70 BİNİ AŞKIN ARTÇI DEPREM GERÇEKLEŞTİ

Doç. Dr. Bülent Özmen, "Asrın felaketi" olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, bugüne kadar 70 binden fazla artçı şok yaşandığını belirtti. Özmen, 6 Şubat 2023’te meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki Pazarcık-Kahramanmaraş ve 7,6 büyüklüğündeki Elbistan-Kahramanmaraş depremlerinden bu yana, bölgede artçı depremlerin sıkça yaşandığını vurguladı. En büyük artçı sarsıntının geçtiğimiz aylarda Malatya’nın Kale ilçesinde gerçekleşen 5,9 büyüklüğünde olduğunu ve bu sarsıntının küçük çaplı hasarlara yol açtığını kaydetti.

KAHRAMANMARAŞ VE MALATYA EN FAZLA DEPREM OLAN İLLER

Bölgede yaşanan depremler illere göre farklılık gösteriyor. Özmen, son iki yıl içinde Kahramanmaraş ve Malatya'da en fazla sarsıntı kaydedildiğini ifade etti. Kahramanmaraş’ın depreme karşı gösterdiği sismik aktivite, dikkatle izlenmeye devam ediyor.

DOĞU ANADOLU FAYINDA RİSK DEVAM EDİYOR

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, kırılan fay hatlarının uzun yıllar boyunca büyük bir deprem üretmeyecek şekilde stabil kalacağı düşünülse de, Doğu Anadolu Fayı’nın kırılmayan kesimlerinde riskin devam ettiğini belirten Özmen, "Bu bölgelerde büyük bir deprem olma olasılığı her geçen gün artıyor" dedi. Türkiye’nin genel deprem hareketliliğine bakıldığında ise, son 120-125 yıl içinde Türkiye'de ortalama her 1,5 yılda bir 6 ve üzeri büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği ifade edildi.

YENİ YAPILARDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Depremin ardından inşa edilen yeni yapıların güvenliği için titiz çalışmalar yapıldığını belirten Özmen, "Yeni yapılar, fay hatlarından uzak, sıvılaşma ve heyelan riski olmayan bölgelere inşa edilerek güvenlik önlemleri artırılmaya çalışılıyor" dedi.

EGE DENİZİ’NDE DEPREM FIRTINASI: TSUNAMİ RİSKİ

Muğla’nın 175 kilometre doğusunda bulunan Santorini Adası’nda, geçtiğimiz günlerde bir "deprem fırtınası" yaşandı. Özmen, bölgede 600’den fazla deprem kaydedildiğini, bunlardan 50’sinin 4 büyüklüğünden büyük olduğunu söyledi. Santorini’deki depremlerin tektonik ve volkanik kökenli olabileceği değerlendiriliyor. Özmen, bu tür sismik olayların Türkiye'nin kıyı şehirlerinde de etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Özellikle, deprem ve tsunami riskinin aynı anda yaşandığı bu bölgede, kıyı şehirlerinin teyakkuzda olması gerektiğini belirtti.