6 Şubat'ta yaşanan sarsıntılarda şehir genelinde 20 bini aşkın konut yerle bir olmuştu. Bu vahim tabloya, derhal yıkılması gereken ve ağır hasarlı yapılar da eklenince, kullanılamaz hale gelen bağımsız bölüm sayısı 120 bini aştı. Kahramanmaraş, bu zorlu sürecin ardından yeniden ayağa kalkma azmiyle inşa çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

ŞEHİRDE HAYAT YENİDEN CANLANIYOR: BİNLERCE YENİ YUVA KURULDU

Şu ana kadar şehirde 28 bin konutta yaşam belirtileri görülmeye başlandı. Işıkları yanan bu yeni yuvalar, şehre umut serpiyor. Yetkililer, bu yılın sonuna kadar depremden etkilenen illerde toplam 453 bin, Kahramanmaraş özelinde ise 74 bin konut ve iş yerinde hayatın başlayacağını öngörüyor.

YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJELERİ HIZ KESMİYOR: SON BAŞVURU TARİHİNE DİKKAT!

Öte yandan, vatandaşların yaşadıkları bölgelerde yeniden yapılanma imkanı sunan yerinde dönüşüm projeleri de tüm hızıyla ilerliyor. Bilindiği üzere, bu projelere katılan hak sahiplerine 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi desteği sağlanıyor. Şu ana kadar 12 bini aşkın vatandaş, yerinde dönüşüm imkanından faydalanmak için başvuruda bulundu. Ancak, bu önemli desteklerden yararlanabilmek için inşaat ruhsatının en geç 30 Haziran'a kadar alınması gerekiyor. Aksi takdirde, hak sahipleri bu maddi yardımlardan mahrum kalacak ve mağduriyet yaşayabilecekler.

GAZETECİ TUĞRUL'DAN BAKAN KURUM'A KRİTİK SORULAR

Bu durumu yakından takip eden Gazeteci Mesut Tuğrul, geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş'ı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a bu sürenin uzatılması gerektiği yönünde önemli bir soru yöneltti.

Tuğrul, Bakan Kurum'a şu soruları iletti:

"Kahramanmaraş'ta devam eden bir dönüşüm var. Hibe kredisinden yararlanmak için 6'ncı ayın son günü denildi. Biliyorsunuz, yasal süreçler var, rezerv alanı dışında olan süreçler var. Bu durum bir mağduriyet oluşturacağa benziyor. Bunun uzatılması söz konusu olabilir mi? Rezerv alanlarına baktığınız zaman, özellikle Trabzon Bulvarı'ndan örneğini vermek istiyorum. Rezerv alanları dışında kalan inşaat alanlarında bir hareketlilik yok. Ama rezerv alanının içindekiler büyüyor, yükseliyor. Bununla ilgili oraya özel bir çalışma yapılabilir mi?Ticaret merkezi, Arasa Otopark arazisi üzerine yapılacak. Bu ticaret merkezi neleri kapsayacak efendim? İçinde ne olacak? Bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?"

BAKAN KURUM'DAN YERİNDE DÖNÜŞÜM VE TİCARET MERKEZİ AÇIKLAMALARI

Bakan Kurum ise bu önemli sorulara şu şekilde yanıt verdi:

"Burada projeleri yaparken bir sistem dahilinde çalışıyoruz. Projeleri çizerken hep söylediğimiz gibi, bölgenin ihtiyacını, demografik yapısını, iklim şartlarını göz önünde bulundurarak tasarım yapıyoruz. Ve bu tasarımları da işte burada gördüğünüz gibi hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz. Bu, örnek bir proje olacak. Bu örnek bütün Kahramanmaraş'a, bütün deprem bölgesine yayılacak. Özel sektörümüz ve vatandaşlarımız bunun daha iyisini yapmaya çalışacak. Bu anlayışla, rezerv alanlarda inşa faaliyetleri sizin de ifade ettiğiniz gibi gece gündüz sürdürülüyor. Şu an deprem bölgesinde konut inşası başlamamış herhangi bir projemiz yok. Yani hak sahibi tüm vatandaşlarımızın konutları ve işyerlerinin yapımı başladı. Yerinde dönüşüm projelerimiz de yürüyor. Burada da başvuran, projesini, evini yerinde yapmak isteyen vatandaşlarımıza devletimizin desteği devam ediyor. Diğer taraftan kentsel dönüşüm kapsamına aldığımız vatandaşlarımız var. Ayrıca köylerimizde ve ilçelerimizde yaptığımız konutlarla birlikte yaklaşık 500 bin konutun inşası şu an 11 ilde devam etmektedir. Yani bu anlamda hak sahibi perspektifinden eksik bir konutumuz yok. Tabii ki burada rezerv alan dışında vatandaşlarımız dönüşüm projelerini yürütecekler. Onlara da ilçe belediyelerimiz, büyükşehir belediyemiz ve bakanlık olarak bizler her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. 30 Haziran'da yerinde dönüşümle ilgili başvuru süreci bitiyor. Bunun sebebi, az önce de anlattığım gibi, tüm inşaatların başlamış olmasıdır. Bu inşaatlara yerinde dönüşüm projelerini de eklediğimizde bir eksik söz konusu değil. 30 Haziran'a kadar da ilçe belediyelerimiz başvuran vatandaşlarımızın ruhsatlarını vermiş olacak. Bu konuda gerçekten yoğun bir çalışma gayreti var. Ben kendilerine de teşekkür ediyorum. Yine çarşımızın hemen yanındaki, bugün kuyumcularımızın yer aldığı otoparkı da hak sahibi vatandaşlarımıza ticaretlerini ve ofislerini yapmak üzere değerlendireceğiz. Buradaki her projede olduğu gibi, burada yine Kahramanmaraşlılar yaşayacak. Burada yine Kahramanmaraş'ın esnafı iş yapacak. Buradaki hak sahibi vatandaşlarımız iş yapacak. Anlayışımız bu: Kimsenin istemediği bir işi bugüne kadar yapmadık, yaptırmadık. İnşallah bu anlayışla da projeleri devam ettireceğiz."

Kahramanmaraş'ta göz göre göre fuhuş pazarlığı Kahramanmaraş'ta göz göre göre fuhuş pazarlığı