Adana'da gizemli bir şekilde ortadan kaybolan 34 yaşındaki Mustafa Hakkulu'nun hazin sonu, Müge Anlı'nın televizyon programında yapılan çarpıcı bir itirafla aydınlığa kavuştu. Programın canlı yayınında cinayeti işlediğini dile getiren 28 yaşındaki İsa Dumlu, bu itirafı neticesinde indirimli olarak 25 yıl hapis cezasına çarptırılırken, olayla bağlantısı olduğu belirlenen 26 yaşındaki Yüksel Menderes Ürün ise müebbet hapis cezasına mahkum oldu.

OLAYIN KRONOLOJİSİ: KAYBOLUŞ, ACI HABER VE ŞÜPHELİ İTİRAF

Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Mansurlu güzergahında, 13 Aralık 2023 tarihinde üç çocuk babası olan Mustafa Hakkulu'nun aracı terk edilmiş vaziyette bulundu.

Günler süren belirsizliğin ardından, Hakkulu'ndan gelen elim haber, 11 gün sonra Postkabasakal Mahallesi'ndeki bir dere yatağında cansız bedeninin bulunmasıyla yürekleri dağladı.

Yapılan detaylı otopsi sonucunda, Mustafa Hakkulu'nun vahşice ensesinden tabancayla vurularak öldürüldüğü tespit edildi.

CANLI YAYINDA GELEN ŞOK İTİRAF CİNAYET PERDESİNİ ARALADI

Cinayet Büro Amirliği ekipleri, bu korkunç olayın sır perdesini aralamak için yoğun bir çalışma yürütürken, beklenmedik bir gelişme yaşandı.

Sakarya’da yürek yakan kaza | Jandarma aracında 2 kahraman şehit
Sakarya’da yürek yakan kaza | Jandarma aracında 2 kahraman şehit
İçeriği Görüntüle

3 çocuk babası İsa Dumlu, katıldığı canlı yayında, arkadaşı Mustafa Hakkulu'nu eşi hakkında uygunsuz ifadeler kullandığı gerekçesiyle Kahramanmaraş'tan temin ettiği ruhsatsız bir silahla öldürdüğünü tüm Türkiye'ye duyurdu.

Bu şok itirafın ardından İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından derhal gözaltına alınan Dumlu, pişmanlığını dile getirdi.

EMNİYETTE ÇARK ETTİ: SUÇU ARKADAŞINA ATTI

Dumlu, emniyetteki sorgusu sırasında ifadesini değiştirerek, cinayeti aslında arkadaşı Yüksel Menderes Ürün'ün işlediğini iddia etti. Bu yeni iddia üzerine Yüksel Menderes Ürün de gözaltına alındı ve olayla ilgili soruşturma derinleştirildi.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE KARAR ANI: SANIKLAR HESAP VERDİ

Tutuklanan İsa Dumlu ve Yüksel Menderes Ürün hakkında, Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Tasarlayarak Öldürme" suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması gerçekleştirildi. Sanıklar Dumlu ve Ürün, bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılırken, öldürülen Mustafa Hakkulu'nun acılı ailesi ve avukatları da salonda hazır bulundu. Duruşmada sanıklar son savunmalarını yaptı.

DURUŞMADA ŞOK İDDİALAR: BORÇ MU CİNAYETİN MOTİVİ Mİ?

Cinayeti ilk başta itiraf eden Dumlu, mahkemede yeniden ifade değiştirerek, cinayeti Mustafa Hakkulu'na borcu olan diğer sanık Yüksel Menderes Ürün'ün işlediğini öne sürdü. Hakkulu ile olaydan kısa bir süre önce tanıştığını ve ondan cüzi bir miktar karşılığında av tüfeği aldığını belirten Dumlu, olay gününü şu şekilde aktardı: "Nüfus müdürlüğünden dönerken Yüksel beni telefonla arayıp, 'emaneti al getir' dedi. Emanetten kastının Mustafa'dan aldığım tüfek olduğunu anladım. Evden tüfeği alıp işyerime gittim. Yüksel gelip tüfeği aldı. Neden istediğini sorduğumda, 'Mustafa abiyi öldüreceğim, borcum çok' dedi. Daha sonra, 'Mustafa'yı ara buraya getir' dedi. Mustafa'yı defalarca aradım, cevap vermedi."

Dumlu, Yüksel'in kendisini tekrar arayarak, "İsa'nın eşiyle arası bozuk, canı sıkkın, ben yanına gidemiyorum. Mansurlu kavşağındaymış, sen ilgilenir misin?" dediğini ve ardından Yüksel'i tenha bir yerde bırakarak Mustafa'yı öldüreceğini düşündüğünü ifade etti.

KAN DONDURAN ANLATIM: CİNAYET ANI VE CESEDİN ORTADAN KALDIRILMASI

Bir süre sonra Mustafa Hakkulu'nun aracıyla yanına geldiğini söyleyen Dumlu, dehşet verici cinayet anını şu sözlerle dile getirdi: "Mustafa aracımın sağ ön koltuğuna oturdu. Biraz alkol alıp dolaştık. Daha sonra Yüksel arayarak, 'Beni Mansurlu kavşağından al' dedi. Yüksel'i araca aldım, sonra evden para alacağını söyleyince evine gittik. Ben tuvalete gittim, o sırada Yüksel'in elinde tabanca gördüm. Mustafa'yı öldürme planı içinde olduğu için şaşırmadım. Yüksel aracın arka sağ koltuğuna oturdu. Ön sağ koltukta da Mustafa oturuyordu. Deliçay mevkiine geldiğimizde bir anda silah sesi geldi. Aracın ön camı patladı, Mustafa kanlar içindeydi. Hava kararınca Mustafa'nın cesedini Postkabasakal mevkiinde dereye attık."

SANIKLAR BERAATİNİ İSTEDİ: PİŞMANLIK VE İŞBİRLİĞİ İDDİALARI

Son sözleri sorulan sanık Dumlu, olayı tüm detaylarıyla anlattığını, delilleri kendi elleriyle teslim ettiğini belirterek Yüksel ile işbirliği içinde olmadığını savundu ve Hakkulu ailesinden özür dileyerek beraatini talep etti. Diğer sanık Yüksel Menderes Ürün ise savunmasında cinayetle hiçbir ilgisinin olmadığını iddia ederek, maktulün ailesine sabır diledi ve İsa Dumlu'nun canlı yayında suçu kabul ettiğini, eşinin de bunu doğruladığını hatırlatarak mahkemenin vicdanına sığındığını ve beraatini istedi.

MAHKEME KARARI AÇIKLANDI: BİR SANIĞA İNDİRİMLİ CEZA, DİĞERİNE MÜEBBET

Mahkeme heyeti, sanık İsa Dumlu'yu 'Kasten öldürme' suçu kapsamında önce müebbet hapis cezasına çarptırdı. Dumlu'nun cinayeti itiraf etmesi ve pişmanlık duyması gerekçesiyle cezasını 25 yıl hapse indirdi. Diğer sanık Yüksel Menderes Ürün ise 'Kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezasına mahkum edildi ve hakkında herhangi bir indirim uygulanmadı. Mahkeme, her iki sanığın da tutukluluk halinin devamına karar verdi.

AİLE AVUKATI KARARA İTİRAZ EDECEK: HUKUKİ MÜCADELE SÜRECEK

Duruşmanın ardından açıklama yapan öldürülen Mustafa Hakkulu'nun ailesinin avukatı Ali Şadi Toklu, sanıkların cinayeti tasarlayarak işlediklerini ve davanın da bu suçtan açıldığına dikkat çekerek, kararı Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıyacaklarını belirtti. Avukat Toklu, "Biz sanıkların cinayeti birlikte tasarlayarak işledikleri kanısındayız. Deliller de bizi doğruluyor. Adalet eninde sonunda yerini bulacak. Her iki sanığın da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almaları için hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.