Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Anttalks' etkinliği kapsamında AKM'de gerçekleştirilen 'Deprem Dirençli Antalya' başlıklı söyleşiye katıldı. Görür, Türkiye'nin levha hareketlerinin geçmişine dair önemli bilgiler paylaştı.

TÜRKİYE'NİN DEPREM GERÇEĞİ

Prof. Dr. Görür, Türkiye'nin depremlerden kaçamayacağını vurgulayarak ülkede depremlerin devam edeceğine dikkat çekti.

Deprem dirençli yerleşim alanlarının oluşturulmasının hayati önem taşıdığını belirtti ve her depremde yaşanan kayıpların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Kahramanmaraş'ta ilk gerçekleşti! Meclis toplantısı canlı yayınlandı Kahramanmaraş'ta ilk gerçekleşti! Meclis toplantısı canlı yayınlandı

ANTALYA'NIN JEOLÖJİSİNDE SAKLI TEHLİKE

Antalya'nın jeolojik yapısına değinen Görür, kentin genç çökeller üzerine kurulduğunu ve zeminin büyük bölümünün falez, traverten gibi karasal nitelikli kireç taşları ile alüvyon dolgular üzerine inşa edildiğini açıkladı.

FAY HATLARI VE TEHLİKELERİ

Antalya'yı tehdit eden fay sistemlerini anlatan Prof. Dr. Görür, özellikle Akşehir zonu, Isparta-Burdur zonu ve Göller Yöresi'nde bulunan fayların önemine değindi. Antalya'nın çevresinin aktif faylarla çevrili olduğunu ve bu fayların büyük depremlere neden olabileceğini belirtti.

BEKLENMEDİK TEHLİKE: KAHRAMANMARAŞ'TAN HAKKARİ'YE

Son dönemde yaşanan depremlerden örnekler veren Görür, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin farklı bölgelerinde artan risklere dikkat çekti. Özellikle Tunceli, Bingöl ve Hakkari'nin tehdit altında olduğunu vurgulayarak, yerel yönetimlerin bu bölgelerde risk azaltma çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini ifade etti.

DEPREMİN ETKİSİ: KENTLERDE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Depremin etkilerine karşı alınacak tedbirlerin önemine değinen Prof. Dr. Görür, yerel yönetimlerin kentlerin depreme hazırlıklı olması için hızlı adımlar atması gerektiğini belirtti. Ayrıca, deprem anında çıkacak molozların bertaraf edilmesi konusunda henüz yeterli çalışmaların yapılmadığına dikkat çekti.