Kemal Sunal'ın mirasçıları, uzun süren bir hukuk mücadelesinin ardından telif hakkı davasını kazandı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Sunal ailesinin Kemal Sunal'ın rol aldığı filmlerin sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin açtığı davayı haklı buldu.

Yıllar önce avukatları aracılığıyla İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesine başvuran Sunal ailesi, Kemal Sunal'ın filmlerinin sinema dışında televizyon kanallarına ve dijital platformlara satılmasının haksız bir kazanç olduğunu savundu. Dava dilekçesinde, 45 filmlik bir koleksiyonun yayınlandığı ve bu filmlerin mirasçılarına telif hakkı ödenmediği belirtildi.

Davaya karşı şirketler, 1995'ten önce yapılan filmlerle ilgili herhangi bir telif hakkı düzenlemesi olmadığını öne sürerek davayı reddettiler. Ancak İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, davayı reddetmeye karar verdi.

Kafkas Üniversitesi'nde Skandal Mülakat: Tarih ve Coğrafya Soruları Tepkilere Yol Açtı! Kafkas Üniversitesi'nde Skandal Mülakat: Tarih ve Coğrafya Soruları Tepkilere Yol Açtı!

Dava avukatlar aracılığıyla istinaf edildi ve Bölge Mahkemesi, "telif hakkı" davasını kısmen kabul etti. Ancak Bölge Mahkemesi'nin bu kararı da Yargıtay tarafından bozuldu. Sonuç olarak, dosya en üst mahkeme olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na ulaştı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, telif hakkı davasının kabul edilmesi gerektiğine karar vererek, 72 maddeyi gerekçe gösterdi. Genel Kurul, filmlerin çekildiği dönemin sadece sinema salonlarını içerdiğini ve bu kapsamda oyuncunun ücretini aldığını belirtti. Ancak eser sahipliğiyle bağlantılı haklar açısından 70 yıllık koruma süresini dikkate alarak, filmlerin yapım tarihlerinde yeni ve öngörülemeyen yayın alanlarının göz ardı edildiğine vurgu yaptı.

Bu kararın, Yeşilçam sanatçılarına da örnek olabileceğini ifade eden avukat Özge Tosunöz Sarı, sinema sözleşmesi yapılan ancak filmleri farklı platformlarda yayınlanan sanatçıların bundan sonra telif haklarını talep edebileceğini söyledi.