Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Kent Hafızası Araştırma ve Uygulama Merkezi, "Bayrak Olayı"nın 104. Yıldönümünü Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği’nde (MESDER) düzenlenen bir konferansla anma kararı aldı.

Emniyet Müdürlüğü’nden ‘KAAN’ eğitimleri Emniyet Müdürlüğü’nden ‘KAAN’ eğitimleri

YOĞUN KATILIM

KİÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Macide Başlamışlı'nın sunumuyla gerçekleşen konferansa KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, KİÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Erşahan, MESDER Başkanı Lütfi Bilir, MESDER üyeleri, KİÜ akademik personeli ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

MESDER BAŞKANI'NDAN TEŞEKKÜR

Konferansın açılışında konuşan MESDER Başkanı Lütfi Bilir, Bayrak Olayı'nın Kahramanmaraş'ın tarihinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan ve KİÜ Kent Hafızası Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne teşekkür etti.

REKTÖR BAKAN'DAN DESTEK MESAJI

Rektör Bakan, MESDER'e ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ederek, İstiklal Üniversitesi olarak kentin tarihine ve kültürüne yönelik çalışmaları artıracaklarını ifade etti. Prof. Dr. Bakan, "Kent Hafızası Araştırma ve Uygulama Merkezi’mizin önemli görevler üstleneceğine inanıyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte, birbirinden değerli araştırmalar ve akademik çalışmalar gerçekleştirecekler." dedi.

konferans 2

BAYRAK OLAYI'NIN ANLAMI

Konferansta konuşan Dr. Öğr. Üyesi Macide Başlamışlı, Bayrak Olayı'nın Maraş Milli Mücadelesi'ndeki önemine vurgu yaparak, olayın Maraşlıların işgale karşı ilk toplumsal refleksini gösterdiğini söyledi. Başlamışlı, olayın, Maraş'ın hürriyete kavuşmasında kilit bir role sahip olduğunu belirterek, "Bugün tarihimizde Bayrak Hadisesi olarak bilinen hareketin 104. Yıldönümü. Bu hadise, Maraş’ın hürriyete kavuşmasında kilit bir öneme sahip olmakla birlikte, Maraşlıların işgalden itibaren zihinlerinde ve yüreklerinde şekillendirmeye başladıkları bağımsızlık fikrini de harekete geçirmiş olması açısından önemlidir." dedi.

MARAŞ'IN BAĞIMSIZLIK RUHU

Başlamışlı, Fransızların Maraş'ı işgalinin ardından başlayan olayların nasıl geliştiğini detaylı bir şekilde anlattı. Olayın ardından yaşanan gelişmeleri anlatan Başlamışlı, halkın bayrakları indirilmeye başlandığında nasıl bir tepki gösterdiğini ve bu olayın ardından nasıl bir bağımsızlık ruhu oluştuğunu açıkladı.

AŞIKLIOĞLU HÜSEYİN'İN SÖZLERİ

Başlamışlı, konuşmasında Aşıklıoğlu Hüseyin'in, Fransız Yüzbaşı Andre'ye verdiği cevapları aktararak, bu konuşmanın daha sonra mücadele parolasının kaynağı olduğunu belirtti. Aşıklıoğlu'nun, "Maraş bize mezar olmadan, Düşmana Gülizar olamaz" sözleriyle nasıl bir direniş ruhuna sahip olduklarını ifade etti.

GÜNÜN ANISINA HEDİYE

Konferans, soru-cevap bölümü ile sona ererken Rektör Bakan, MESDER Başkanı Lütfi Bilir ve Dr. Öğr. Üyesi Macide Başlamışlı'ya günün anısına hediyeler takdim etti.