Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu şehrin bulunduğu noktayla ilgili karamsarlığını, yapılan işlerdeki gelişmelerle de umutlarını dile getirdi.

Depremin ardından yapılan çalışmalarla ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilere bilgiler veren Başkan Buluntu, Afetin 11 ildeki ülke ekonomisine yükünün 100 milyar doların üzerinde olduğunu hatırlatarak “Şehrimizde 5 bin esnafımızın iş yeri yıkıldı. 900 Sanayi kuruluşumuz yıkıldı veya ağır hasarlı yıkılacak. 242’isi orta hasarlı, 554’ü az hasarlı ve 56 sanayi kuruluşu ise hasarsız” dedi.

"İHRACAATTA YÜZDE 36 DÜŞÜŞ VAR"

Fabrikası tamamen yıkılan iş insanlarının ayağa kalkmasının çok zor olduğuna da vurgu yapan KMTSO Başkanı Buluntu, özellikle tekstil ve madeni mutfak sektöründe dünya pazarında söz sahibi bir şehir olduğunu anımsatarak, şehrin geçen yılın ilk 6 ayına göre ihracatında yüzde 36 düşüş olduğunu, ayak uydurmak zorunda oldukları Pazar payında ise tedarikçilerini başka ülkelere kaptırma tehlikesi yaşadıklarını da ifade etti.

"ŞEHRİMİZ İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ"

AKOM'dan Kahramanmaraş için uyarı üstüne uyarı! Sert geliyor, saati belli AKOM'dan Kahramanmaraş için uyarı üstüne uyarı! Sert geliyor, saati belli

Depremin ilk anından itibaren sahada hem üyeleri hem esnafları hem de şehri için gecesini gündüzüne katıp çalıştığını, gelen bakan, genel başkan ve yetkililere şehirle ilgili sorun ve çözüm önerilerini içeren dosyalar sunduğunu belirten Başkan Buluntu şöyle konuştu;

“Depremin ilk anından itibaren Sanayi Odalarımızın, Borsalarımızın gönderdiği yardımları bire bir yerlerine ulaştırdık. OSB’lerimizi kardeş OSB’ler yaparak sorunlarını paylaştırdık. Şehirden üç toplantı için ayrıldım, görevimin başında üyelerimizin ve esnafımızın sorunlarıyla ilgilenerek çözüme kavuşturmaya çalıştık.

"KÜÇÜK SANAYİ SİTEMİZ İNŞAATA BAŞLAYABİLİR"

Yerinde dönüşümle ilgili süreci hızlı aşmak için girişimlerimizle yetki Sanayi Bakanlığımıza devir oldu. Sanayi kuruluşlarımızın yerinde dönüşümü hem daha hızlı oldu hem de teşvik kapsamına alınarak bir nebze olsun destek oldu. Şimdi küçük sanayi sitemiz içinde aynı formül uygulanıyor. Site esnafımız zemin etüdünü yaparak yıkılan işyerlerini yapabilirler. Yıkımın büyük olduğu Dökümcüler bölgesini de Sanayi Bakanlığımız yapacak, uzun vadede faizsiz ödemelerle esnafa verecek.

"SAVUNMA SANAYİ ŞEHRİMİZİ İHYA EDECEK"

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile odamız işbirliğinde Çınarlı bölgesine kurulacak olan Yeni Sanayi Sitesi için bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdik. Yaklaşık 2 bin dönüm arazi üzerine kurulması planlanan tesiste bin 210 işletmenin yer alması ve 10 bin kişilik istihdam alanı oluşturulması hedefleniyor. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın öncü şirketlerinden TUSAŞ’ın bölgeyi canlandırmak ve hem üretim hem de istihdam noktasında bir hareketlilik oluşturmak adına şehrimize yapacağı 1 milyar TL’lik yatırımın lansman toplantısını gerçekleştirdik. Türk Savunma Sanayii’nin öncü şirketlerinden biri olan ve uçaklara yönelik ürettiği parçalarla adını dünyaya duyuran TUSAŞ’ın 1 milyar liralık bütçeyle Kahramanmaraş’a gerçekleştirdiği bu yatırım, kadim ve kahraman şehrimizi inşallah bir üst lige taşıyacak.

"TEKSTİL İHTİSAS OSB’DE İNŞAAT BAŞLADI"

Bildiğiniz üzere Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgemizin altyapı ihalesi tamamlanmıştı. İhalemizin tamamlanmasıyla birlikte Tekstil İhtisas OSB’mizde şantiye çalışmaları başladı. Öncelikle şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Şu anda 3 bin 500 dönümlük saha yatırımcıya açılmış durumda. Peki, bu ne anlama geliyor? OSB’miz hayata geçmesiyle birlikte bu yeni yatırımı ve beraberinde yeni istihdamı getirecek. Dolayısıyla Tekstil İhtisas OSB’mizin faaliyete geçmesiyle birlikte kahraman şehrimizin ekonomisi de büyük anlamda canlanacak. Tabii şu anda sadece şantiye kurulum çalışmaları başladı, inşallah en kısa zamanda da geniş bir katılımla temel atma törenimizi gerçekleştireceğiz. 

ALMANYA’YA TEDARİKLERİNİ DEPREM BÖLGESİNDEN KARŞILAMALARINI İSTEDİK.

TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Almanya’nın Başkent Berlin’de düzenlenen Türk-Alman Konferansı’na katıldık. Özellikle Avrupa’daki, Almanya’daki iş dünyasından tedarik zincirlerindeki rotayı deprem bölgelerindeki kuruluşlara çevirmelerini istedik. Tarım ürünlerinde, sanayi tesislerinde, sanayi üretimlerinde bizlere pozitif ayrımcılık göstermelerini rica ettik.”

Toplantının sonunda soru ve cevap kısmına geçildi.