Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı canlı yayında ekonomi gündemini değerlendirdi ve merak edilen soruları yanıtladı.
KÖRFEZ TURUNUN EKONOMİYE ETKİLERİ
Bakan Şimşek, Katar ve Kuveyt ziyaretlerinin önemine değinerek, her iki ülkenin Karma Ekonomi Komisyonu Eş Başkanlığı görevini üstlendiğini belirtti. Yakın zamanda Katar’da bir zirvenin gerçekleşeceğini ifade eden Şimşek, Körfez ülkelerinin Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Özellikle turizmde ciddi bir potansiyel bulunduğunu vurgulayan Şimşek, “Ekonomide artık tamamlayıcı model üzerinde ilerliyoruz. Yakın coğrafyalardan tedarik daha da önemli hale geldi. Yatırımcıların kaygıları azaldıkça büyük fırsatlar doğacak. 250'ye yakın firmanın üst düzey yöneticileri ile bir araya geldik” dedi.
YURTDIŞI TEMASLAR SÜRÜYOR
Şimşek, önümüzdeki hafta ABD'de önemli bankalarla temaslarda bulunacaklarını, IMF toplantılarının yanı sıra yatırım bankalarıyla görüşmeler gerçekleştireceklerini belirtti. G20 zirvesinin uzun bir toplantı süreci olacağını ve ABD Hazine Bakanı ile de görüşeceklerini ekledi.
CARİ AÇIKTA İYİLEŞME SÜRECEK Mİ?
Cari açık konusuna değinen Bakan Şimşek, bunun Türkiye'nin en hassas noktalarından biri olduğunu belirtti. Geçen yıl mayıs ayında cari açığın çok yüksek olduğunu hatırlatan Şimşek, şu an neredeyse yüzde 1'in altına indiğini söyledi. Bölgesel çatışmaların olmaması durumunda cari açığın dengede olacağını vurgulayan Şimşek, yapısal dönüşüm projeleriyle kalıcı bir iyileşme hedeflediklerini ifade etti.
YEŞİL DÖNÜŞÜM VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLER ÖNCELİKTE
Cari açığı azaltmak için önemli adımlar attıklarını belirten Şimşek, 284 ürünün belirlendiğini ve bu ürünlere yatırımların çekilmesi hedefiyle kredi desteği sağlanacağını açıkladı. Şimşek, 8 ana başlık altında 2030'a kadar toplamda 30 milyar dolarlık destek verileceğini, önceliğin ise yeşil dönüşüm ve yüksek teknolojili ürün üretimine sağlanacak destek olduğunu belirtti.
ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
Temel mallarda yıllık enflasyonun yüzde 28'e düştüğünü ifade eden Şimşek, düşüşün süreceğini belirtti. Hizmetler enflasyonunun da azalmaya başladığını ancak dünyada bu konuda katılık bulunduğunu dile getiren Şimşek, kira artışındaki yüzde 25'lik üst limitin kaldırılmasıyla kira artışlarının yüzde 120'ye ulaştığını aktardı. Önümüzdeki dönemde bu katılığı kırmayı hedeflediklerini ifade etti.
BÜTÇE AÇIĞI AZALACAK
Deprem ve EYT gibi mali politikalara sınırlayıcı unsurların olmasına rağmen enflasyonda düşüşün başladığını belirten Şimşek, “Geçen yıl bütçe açığı yüzde 5.2 idi ve bunun üçte ikisi deprem harcamalarından kaynaklandı. Önceliğimiz deprem yaralarının sarılması” dedi. EYT’nin milli gelire oranının yüzde 2 olduğunu ifade eden Şimşek, maliye politikasının daraltıcı olduğunu vurguladı.
KAMUDA TASARRUF ÖNLEMLERİ
Şimşek, kamuda kiralık araçların yüzde 15 azaltıldığını ve yakında Özelleştirme İdaresi’nin araç satışlarına başlayacağını belirtti. Kamu harcamalarının kontrol altında tutulacağını ve hiçbir bakanlığın bütçe üzerinde harcama yapamayacağını ifade etti.
REZERV ARTIŞI VE SAVUNMA SANAYİSİNE KAYNAK SAĞLANMASI
Ekonomi programının olumlu sonuçlar verdiğini ve net rezerv artışının 100 milyar doları aştığını açıklayan Şimşek, savunma sanayii için ek kaynak paketlerinin hazırlanacağını söyledi. “Savunma projelerine kaynak gerekiyor ve bu sene savunma sanayii bütçesini 165 milyar liraya çıkardık” dedi.
KREDİ KARTI KESİNTİLERİNİN SEBEBİ
Savunma sanayii projelerine kaynak yaratılması amacıyla kredi kartı kesintileri yapılacağını belirten Şimşek, oluşturulan fonun tamamen Savunma Sanayi Fonu'na gideceğini ve bütçeye herhangi bir katkı sağlamayacağını ifade etti.
EKONOMİDE YAVAŞLAMA VE İSTİHDAM POLİTİKASI
Ekonomideki yavaşlamanın sanıldığı kadar büyük olmadığını dile getiren Şimşek, istihdamın korunması için gerekirse ilave tedbirlerin alınabileceğini belirtti. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmenin ön koşulunun fiyat istikrarı olduğunu ve bu hedefe ulaşmadan rahatlamayacaklarını vurguladı.