Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte en çok merak edilen konulardan biri de kurban ibadetinin dini hükmüdür. 6–9 Haziran tarihleri arasında idrak edilecek bayram öncesinde, “Kurban kesmek farz mı, vacip mi?” sorusu yeniden gündeme geldi. İbadetin kimleri kapsadığı ve hangi şartlarda yerine getirilmesi gerektiği araştırılıyor.

KİMLERİN KURBAN KESMESİ GEREKİR?

İslam inancına göre kurban ibadeti, belirli şartları taşıyan Müslümanlar için dini açıdan yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Akli dengesi yerinde olan, ergenlik çağına ulaşmış, temel ihtiyaçlarını ve borçlarını karşıladıktan sonra belirlenen nisap miktarı mala sahip olan ve yolcu (seferî) durumda olmayan her bireyin kurban kesmesi vacip olarak kabul edilir.

KURBAN İBADETİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

Kurban ibadetinin vacip sayılması için bazı dini ölçütlerin karşılanması gerekir. Buna göre;

Müslüman olmak,

Ergenlik çağına ulaşmış olmak,

Akli dengesi yerinde olmak,

Mukim (yolcu olmayan) olmak,

Temel ihtiyaçlarının dışında nisap miktarı kadar mala sahip olmak,

Saruhan Hünel kimdir? Oyunculuk kariyeri ve özel hayatıyla merak edilen isim
Saruhan Hünel kimdir? Oyunculuk kariyeri ve özel hayatıyla merak edilen isim
İçeriği Görüntüle

şartlarını taşıyan herkesin Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde kurban kesmesi dinen vacip sayılır.

KURBAN KESMEMENİN DİNİ HÜKMÜ NEDİR?

Kurban kesmesi gereken kişinin bu ibadeti yerine getirmemesi durumunda dini anlamda büyük bir sevap kaybı yaşanır. Kurban kesmek, İslam'da maddi imkânı olanlar için mali bir ibadet olarak değerlendirilir ve yerine getirilmemesi durumunda manevi sorumluluk doğurur.

KURBAN, PAYLAŞMANIN VE DAYANIŞMANIN SEMBOLÜDÜR

Kurban ibadeti yalnızca dini bir görev olmanın ötesinde, toplumsal dayanışmanın da güçlü bir göstergesidir. Maddi gücü olan Müslümanların kurban keserek etini ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaları, İslam’ın sosyal adalete verdiği önemin bir yansımasıdır.