Marmara Bölgesi'nde son günlerde artan deprem aktivitesi, uzmanları endişelendiriyor. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaşanan depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Özener, özellikle Marmara Denizi'ndeki deprem hareketliliği sonrasında ortaya çıkan "Beklenen büyük depremin habercisi mi?" sorusuna net cevaplar verdi.
"10 TANE ARTÇI DEPREMİMİZ VAR"
Kandilli Rasathanesi'nin uzmanı, dün gece Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin fay hattının kuzey kolu üzerinde gerçekleştiğini belirtti.
Özener, "Marmara'da yılda 4-5 tane 4 üstünde deprem oluyor. Bu deprem, kuzey kolu üzerinde gerçekleşti. 4.1 büyüklüğünde olan bir depremden bahsediyoruz. Şu anda 10 tane artçı depremimiz var. Aslında biri kuzey biri güney kolunda olan depremler" dedi.
"OLASI MARMARA DEPREMİ TETİKLER Mİ?"
Özener, depremin yerine bağlı olarak Anadolu yakasında daha fazla hissedildiğini açıklarken, "Bunun büyük Marmara depremine bağlanması doğru değil. Büyük Marmara depremi bütün bilim insanlarının üzerinde anlaştığı bir konu. Böyle bir beklenti var. Bu deprem bir gün yaşanacak" ifadelerini kullandı.
Bu artan aktivitenin olası Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceği konusundaki sorulara net bir yanıt vermedi.
"TETİKLEYİCİ OLACAĞINI SÖYLEMEK ANLAMLI DEĞİL"
Depremin İstanbul'da beklenen büyük depremi tetikleyip tetiklemeyeceği konusundaki spekülasyonlara karşı Özener, "Tetikleyici olacağını söylemek de anlamlı değil. Bunu söyleme şansımız yok. Her yarım saatte 2 deprem olma olasılığı var. Bu büyüklükteki depremlerin bu coğrafyada olması normal. İlişkilendirmek yanlış. Deprem sırasında ne yapacağımız konusunda bilinçli olmalıyız. Vatandaşın nasıl davranacağını biliyor olması lazım" açıklamasında bulundu.
Yaşanan depremlerin Marmara'da beklenen büyük depremin bir habercisi olup olmadığı, önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar ve bilimsel analizlerle daha net bir şekilde anlaşılacak gibi görünüyor.