Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Basın Buluşması kapsamında önemli veriler paylaştı. Deprem bölgesindeki inşa sürecini bir Avrupa ülkesinin inşasına benzeten Kurum, yürütülen çalışmaların hızını rakamlarla ortaya koydu.

UMUT ACININ ÖNÜNE GEÇTİ

Bakan Kurum, deprem sonrası öncelikli gündemlerinin her zaman bölgenin ihyası olduğunu belirtti. Zorlu bir süreçten geçtiklerini vurgulayan Kurum, "Acımız büyüktü ancak umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik. Felaketin ardından geçen 15 gün içinde ilk temelleri attık, 45. günde ise ilk konutları vatandaşlarımıza teslim etmenin gururunu yaşadık" dedi. Devletin "Devlet Baba" şefkatiyle her şartta sorumluluk aldığını ifade eden Kurum, Cumhurbaşkanının liderliğinde tüm bakanlıkların bölgeye odaklandığını dile getirdi.

Kahramanmaraşlı Kuaförün Unutamadığı Gün: "Gülerek Uğurladım, Enkazda Kaybettim"
Kahramanmaraşlı Kuaförün Unutamadığı Gün: "Gülerek Uğurladım, Enkazda Kaybettim"
İçeriği Görüntüle

Murat Kurum Azerbaycan Mahallesi

SAATTE 23 KONUT İNŞA EDİLDİ

Depremden etkilenen 11 ilde devasa bir operasyon yürüttüklerini kaydeden Kurum, teknik detayları şu sözlerle paylaştı: "4 bin 333 köyümüzde, 174 farklı noktada toplam 3 bin 481 şantiye kurduk. Bu sahalarda 200 bin mimar, mühendis ve işçi kardeşimizle gece gündüz demeden insanüstü bir çaba sarf ettik. Bu gayret neticesinde saatte 23, günde ise 550 konut inşa ederek dünya tarihine geçecek bir hıza ulaştık."

AVRUPA ÜLKESİ BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR ALAN İNŞA EDİLDİ

Yapılan çalışmaların büyüklüğünü coğrafi kıyaslamalarla anlatan Bakan Kurum, bugüne kadar 455 bin konutun anahtarını hak sahiplerine teslim ettiklerini açıkladı. Bu rakamın Litvanya’nın nüfusu, Bulgaristan veya İzlanda’nın yüz ölçümü ile eş değer olduğuna dikkat çeken Kurum, sadece konut yapmadıklarını; şehirlerin tarihi ve kültürel dokusunu da koruduklarını belirtti. Şehir meydanlarının kentin kimliği olduğunu vurgulayan Kurum, tüm projeleri bu bütüncül anlayışla hayata geçirdiklerini ifade etti.