Türk-Amerikan toplumu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi iş birliğiyle çekilen "Famagusta" dizisinin, dijital platform Netflix'te gösterime girecek olmasına sert tepki gösterdi. Dizinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde geçen olayları gerçeklerle bağdaşmayan bir şekilde ele aldığı belirtiliyor.

TARİHİ GERÇEKLERLE UYUŞMUYOR

Türk-Amerikan toplumu tarafından temsil edilen birçok kuruluş ve aktivist, dizinin 20 Eylül'de Netflix'te yayımlanacağı duyurusunun ardından sosyal medya üzerinden platforma tepkilerini dile getirdi. Famagusta'nın, Kıbrıs Türklerinin yaşadığı acıları ve tarihin gerçeklerini göz ardı ettiğini savunan eleştiriler gündemde.

Türk-Amerikan Güvenlik Vakfı (TASFO) Başkanı Fatih Özonur, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Netflix’i, EOKA terör örgütü tarafından katledilen Türkleri görmezden gelip, Türk ordusunu işgalci olarak gösteren Famagusta dizisini yayımlama kararı nedeniyle kınıyoruz" dedi.

NETFLIX’İN TÜRKİYE KARŞITI TUTUMU

Özonur, Netflix'in daha önce de Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik olumsuz içerikler sunduğunu hatırlatarak, platformun Yunan ve Ermeni diasporalarını destekleyen, Türkiye karşıtı bir politika izlediğini vurguladı. "Bu tür içeriklere sessiz kalmak, gelecekte daha büyük sorunların kapısını aralayacaktır," diyen Özonur, Türk toplumunu protestoya davet etti.

TARİHİ KANITLAR ÖNE ÇIKARILDI

Özonur, Washington Post'un 17 Şubat 1964 tarihli nüshasında yer alan bir makaleyi de paylaşarak, Kıbrıslı Rumların soykırım politikalarına dikkat çekti ve bu tarihi olayların görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade etti.

Gazze'de 11 aylık acı tablo: 16 bin 480 çocuk İsrail saldırısında öldü Gazze'de 11 aylık acı tablo: 16 bin 480 çocuk İsrail saldırısında öldü

TÜRK AKTİVİSTLERDEN MEKTUP GİRİŞİMİ

Türk-Amerikan aktivisti İbrahim Kurtuluş, Famagusta dizisinin Netflix'te yayımlanacağının duyurulması üzerine dijital platformun California’daki merkezine bir mektup yazarak, duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kurtuluş, "NASDAQ’da işlem gören bir şirket olarak Netflix, özellikle tarihi gerçekleri ve uluslararası ilişkileri etkileyebilecek konularda doğru ve dengeli içerikler sunmakla sorumludur" dedi.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN YASAL DAYANAĞI

Kurtuluş, mektubunda Kıbrıs Barış Harekatı’nın, Yunan cuntası tarafından Kıbrıs’ta düzenlenen darbe sonucu, adanın Yunanistan’a ilhak edilmesini engellemek amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı. Türkiye’nin bu harekatı, 1960'ta İngiltere ve Yunanistan ile imzalanan anlaşmalara dayandırarak yaptığını belirtti.

GERÇEKLER YOK SAYILIYOR

Famagusta dizisinin, Kıbrıslı Türklerin yaşadığı trajedileri göz ardı ettiğini savunan Kurtuluş, Kıbrıs'taki çatışmalar sırasında hayatını kaybeden Türklerin toplu mezarlara gömüldüğünü ve bu acıların asla unutulmaması gerektiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler’in bu acıları gidermek için adımlar attığını hatırlatarak, iki toplum arasında barış ve anlayışın önemine dikkat çekti.

TARİHİ TESADÜFLER TEPKİ TOPLUYOR

Famagusta dizisinin yönetmeni Andreas Georgiou’nun, dizinin 20 Eylül'de yayımlanacağını 26 Ağustos'ta duyurması, Türk toplumunda başka bir tartışmaya neden oldu. Bazı sosyal medya kullanıcıları, bu tarihin Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz’un başladığı günle örtüşmesine dikkat çekti.

Editör: İsa Aslantaş