Ordu'nun Fatsa ilçesinde, 1989 yılında açılan ve kökleri daha eskiye dayanan bir tapu davası, aradan geçen 36 yıla rağmen hala sonuçlanmadı. Davacıların bir kısmının yaşamını yitirdiği, itirazlar nedeniyle sürekli uzayan bu süreç, Kemal Sunal'ın 1986 yapımı "Davacı" filmini akıllara getirdi

ONLARCA YILDIR SÜREN HUKUK MÜCADELESİ

Fatsa Kadastro Mahkemesi'nde 1989'da başlayan bu dava, 2014'te sonuçlansa da tapu sorunları çözülemedi. 2016'da yeni bir dava açıldı ve 7 yıl sonra, 2024'te karara bağlandı. Ancak 565 davacı ve davalıyla dosya, şu anda istinaf aşamasında. Mahalle sakinleri, doğup büyüdükleri yerlerdeki ev ve iş yerlerinin tek bir tapu altında olmasının yarattığı sorunlardan yakınıyor.

"DAVACI" FİLMİNDEKİ GİBİ: GÜLÜNÇ DURUM GERÇEK OLDU

Başından beri ölümler ve itirazlarla uzayan dava, bugün 556 kişiyi etkiliyor. Hakimlerin, avukatların ve tarafların değiştiği, birçok kişinin vefat ettiği bu süreç, Kemal Sunal'ın "Davacı" filmini andırıyor. Taraflar, çocukluklarında izledikleri filme güldüklerini, ancak şimdi benzer bir durumu yaşadıklarını belirtiyor.

HUKUK SÜRECİNDEKİ BELİRSİZLİK

Davacı avukatlarından Mehmet Akif Coşkan, "Kurtuluş Mahallesi'ndeki davada 556 davalı ve davacı var. 1989'daki kadastro tespitine itiraz, 2014'te karara bağlandı. Bu süreçte tutuklananlar bile oldu. 2016'da açılan yeni dava da 7 yıl sürdü ve 2024'te sonuçlandı. Dosya şimdi istinaf aşamasında" dedi.

50 YILLIK TAPU HASRETİ

Coşkan, insanların 50 yılı aşkın süredir tapu beklediğini vurgulayarak, "Yargının bu konuda yetersiz kaldığını düşünüyoruz. Bu kadar uzun süren bir dava, hayatın akışına aykırı. Müvekkillerimiz hala arazi ve tapu bekliyor. Adalete güveniyoruz" diye konuştu.

NESİLDEN NESİLE AKTARILAN SORUN

Mahalle sakinlerinden Zeki Erarslan (54), dedelerinin ve babasının da davayla uğraştığını, ölümler ve doğumlar nedeniyle dosyanın karmaşıklaştığını söyledi. Yaklaşık 1 kilometrelik alanda insanların mağdur olduğunu belirtti.

Suriye'de Yeni Anayasa: Şam Yönetimi 5 Yıllık Planını Açıkladı Suriye'de Yeni Anayasa: Şam Yönetimi 5 Yıllık Planını Açıkladı

"ANNEM 40 YAŞINDAYDI, ŞİMDİ 82"

Fatsa'dan Ünye'ye taşınan Yusuf Kenan Acar (57), davanın kendisini bildiğinden beri sürdüğünü anlattı:

"Davalı, davacı, mübaşir, hakim, daktilocu öldü ama dava bitmedi. Sorun 1930'lara dayanıyor. Annem 82 yaşında ve 'Dava açıldığında 40 yaşındaydım. Artık bir karar verilsin' diyor."

"DAVACI FİLMİNİ YAŞIYORUZ"

Acar, "Dava açıldığında 555 kişiydi, şimdi bin kişiye ulaştı. 1989'da açılan dava 2014'te bitti, 2016'da açılan dava yeni bitti ama kesinleşmedi. Bu dava artık kişisel bir durumun ötesinde. Kemal Sunal'ın 'Davacı' filmini yaşıyoruz. O filmin kahramanları biz olduk. Bu kadar trajikomik bir olay nasıl başımıza geldi anlamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA