Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) yönetiminde önemli bir görev değişimi yaşandı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emekli Korgenerali Zekai Aksakallı, OYAK Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildi. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde kritik bir görev üstlenen Aksakallı, görevini emekli Tümgeneral Mehmet Taş’tan devraldı.
OYAK'TA YENİ DÖNEM: GÖREV DEĞİŞİMİ RESMEN DUYURULDU
OYAK çalışanlarına gönderilen bilgilendirme metninde, 2016 yılından bu yana başkanlık görevini sürdüren emekli Tümgeneral Mehmet Taş’ın görevini emekli Korgeneral Zekai Aksakallı’ya devrettiği ifade edildi. İç yazışmada şu ifadelere yer verildi:
“2016’dan bu yana Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan (E) Tümg. Sayın Mehmet Taş, bu kıymetli görevi bugün itibarıyla (E) Korg. Sayın Zekai Aksakallı’ya devretmiştir.”
Bu atama, hem savunma sanayiinde hem de Türkiye'nin en büyük yatırım gruplarından biri olan OYAK çevresinde dikkatle izleniyor.
ZEKAI AKSAKALLI KİMDİR?
1959 doğumlu olan Zekai Aksakallı, 1984 yılında Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak orduya katıldı. Askerlik kariyerine tank teğmeni olarak başlayan Aksakallı, görev yaptığı yıllar boyunca birçok kademede sorumluluk aldı. 2009’da tuğgeneral, 2013’te tümgeneral, 2016 yılında ise korgeneral rütbesine yükseldi.
15 TEMMUZ’DA ÖNEMLİ ROL OYNADI
Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında gösterdiği kararlı tutum ve liderlik, kamuoyunun hafızasında yer edindi. O gece, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın kontrolünü geri almak için harekete geçti. Astsubay Ömer Halisdemir ile birlikte darbecilere karşı operasyon düzenledi ve komutanlığı yeniden TSK’nın kontrolüne geçirdi.
Bu müdahale, darbe girişiminin seyrini değiştiren önemli adımlardan biri olarak tarihe geçti.
EMEKLİLİK SÜRECİ VE YENİ GÖREVİ
Aksakallı, 2017 yılında 2. Kolordu Komutanı olarak atandı. Bu görevini 2020 yılına kadar sürdürdü. Aynı yıl Yüksek Askerî Şûra kararıyla, kadrosuzluk gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli edildi.
2024 itibarıyla özel sektörle olan bağını güçlendiren Aksakallı, şimdi Türkiye’nin en büyük yatırım kuruluşlarından biri olan OYAK’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstleniyor.
ZEKAI AKSAKALLI’NIN ÖZEL YAŞAMI
Zekai Aksakallı, Nursel Aksakallı ile evli ve iki çocuk babası. Gençlik yıllarında sporla da aktif şekilde ilgilendi. 1977’de Erzurum Lisesi öğrencisiyken Türkiye Liselerarası Kros Şampiyonası’nda takım olarak birinci oldu. Aynı yıl, Avusturya’daki Dünya Kros Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti.
OYAK’TA YENİ DÖNEM NE GETİRECEK?
Zekai Aksakallı’nın OYAK Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanması, kurumun gelecek vizyonu açısından stratejik bir adım olarak görülüyor. Savunma, enerji, finans, otomotiv ve inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren OYAK, Türkiye’nin ekonomik yapısında önemli bir yere sahip.
Yeni yönetimle birlikte yatırım stratejilerinin, savunma sanayi ile olan iş birliklerinin ve kurumsal büyümenin daha da güçlenmesi bekleniyor.