CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu ülkede yüzde 34.7 oy aldı diye Recep Tayyip Erdoğan'ın önündeki engelleri kaldırdık. Milletin iradesine saygı duyduğumuz için. Onun hapse girmesini istemedik" dedi.Kılıçdaroğlu ayrıca, "İyi niyetle salı gününü bekliyoruz "dedi.

Ayaş Dut Festivali'ne katılan Kılıçdaroğlu, "Hiç kimsenin, hiçbir gücün halkın iradesine engel olma hakkı da yetkisi de yoktur" dedi.

Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekillerinin durumuyla bağlantılı olarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının öne çekilmesi tartışmalarını hatırlatması üzerine, "Aslında hiçbir sorun yok. Sadece sorun, siyasi otoritenin gereklerini yerine getiren yargı kararıdır, sorun burada. Hiçbir sorun yok. Mahkumiyeti var mı bunların, yok.

Milletvekili seçilmelerine engel bir husus var mı, yok. YSK kararı var mı, var. TBMM'ye bildirilmiş mi, bildirilmiş. Bana çıkıp birisi desin ki 'bunların yemin etmelerinin önünde şu engel var'. Hangi yasal engel var? Hiçbir yasal engel yok, sadece olayı kan davası noktasına getiren bir siyasi yargı var, o kadar. Siyasi yargının Türkiye'de demokrasi açısından en ciddi tehlike olduğunu da Cumhuriyet tarihine baktığımızda görürüz" dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Bu millet oy verecek milletvekillerini seçecek ama o milletvekilleri hapiste tutulacak ve gelip yemin etmeyecekler. Bunun adına demokrasi denir mi? Milletin iradesi her şeyin üstündedir. Milletin iradesine herkesin saygı duyması lazım. Eğer bu millet kimi milletvekili seçmişse ona saygı duyacağız. Saygı duymanın yolu, insan onuruna saygı duymaktan geçer.

Milletin iradesine saygı duymaktan geçer. Ona saygı duyacaksınız ki sizin demokrat olduğunuzu biz anlayalım. Milletin iradesine saygı duyacaksınız ki sizin yurtsever olduğunuzu öğrenelim. Milletin iradesine saygı duyacaksınız ki sizin özgürlükten yana tavır takındığınızı biz öğrenelim. Hayır, 'benim gibi düşünüyorsan özgürsün, benim gibi düşünmezsen özgür değilsin...' Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz herkes özgürce düşünmeli diyoruz.''

''Erdoğan'ın önündeki engelleri kaldırdık"

CHP'nin demokrasi sınavını verdiğini, ülkeye çok partili rejimi getirdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Ve yine bu ülkede yüzde 34.7 oy aldı diye Recep Tayyip Erdoğan'ın önündeki engelleri kaldırdık. Milletin iradesine saygı duyduğumuz için. Onun hapse girmesini istemedik. 'Gel arkadaş, önündeki engelleri kaldırıyoruz, gel buyur sen de Parlamentoya gir' dedik. Şimdi millet oy vermiş, mahkumiyet yok, kimse mahkum olmamış ama 'hayır sen gelemezsin...'

Buna ilk itiraz etmesi gereken kişi, o demokrasi ve özgürlük söylemini dilinden düşürmeyen kişinin olması lazımdı. Demokrasi ve özgürlük sadece onun için değil, 'demokrasi ve özgürlük bizim gibi düşünmeyen insanlar için de olmalıdır' diyebilmelidir.

Milletin iradesi tecelli edecektir. Milletin iradesi tecelli edinceye kadar, milletvekili seçilip mazbata alıp, TBMM'ye Yüksek Seçim Kurulunun bildirdiği isimler, Resmi Gazete'de yayımlanan isimler, TBMM'ye gelip yemin içinceye kadar CHP kararlı, vakur duruşunu sergileyecektir. Ödün vermeyeceğiz.

Bir şey söyledik, bizim amacımız öyle sokak eylemleriyle şunu bunu yapmak değil. Bizim amacımız yurttaşın huzurunu bozmak değil. Bir şey istiyoruz biz; demokrasi ve özgürlük. Bunu istiyoruz. Herkes için demokrasi, herkes için özgürlük. 4. büyük adımı atmaya hazırlandığımızı söylemiştim, demokrasi ve özgürlüğü bu ülkeye getirmek için.

İlk sınavımızı Salı günü Parlamentoda vereceğiz. Demokrasi ve özgürlük sınavımızı vereceğiz. Demokrasi ve özgürlük sınavımızı verirken, demokrasinin ve özgürlüğün yanında yüreklice duran herkesi Parlamentoda, ortak düşünceye, ortak eyleme çağırıyoruz.

Diyoruz ki bu ülkede demokrasi mi istiyorsunuz? Hayhay. Özgürlük mü istiyorsunuz? Hayhay... Ama sadece bizim gibi düşünenler için değil, herkes için demokrasi, herkes için özgürlük istiyoruz.''

''Demokrasi ve özgürlük istiyor musunuz?'' diye soran ve ''evet'' yanıtını alan Kılıçdaroğlu, ''Demokrasiyi ve özgürlüğü savunmak için sizin yanınızda olacağız, bir kişi kalsa bile'' dedi.

Demokrasi ve özgürlük için insanlık tarihinin ağır bedeller ödediğini ifade eden Kılıçdardoğlu, ''Eğer bu ülkede bir bedel ödenecekse, o bedeli ödemeye hazır olduğumu da söylemek isterim. Çekinmeyeceğiz, korkmayacağız, yüreklice davranacağız. Halkın iradesi her şeyin üzerindedir diyoruz'' diye konuştu.

"İyi niyetle salıyı bekliyoruz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de salı günü yapılacak milletvekili yemin törenine ilişkin, "Biz 550 parlamenterin orada olmasını ve and içmelerini bekliyoruz. Demokrasinin temel kuralı budur" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinden milletvekili seçilen Ergenekon davası tutuklu sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye isteminin reddedilmesi ve ardından yapılan itiraza ilişkin olarak da "CHP olarak iyi niyetle salı gününü bekliyoruz. 550 milletvekilinin orada olması gerekiyor" diye konuştu.

BDP'nin tavrı

Kılıçdaroğlu, BDP'nin tavrına ilişin soruyu da yanıtladı. BDP'nin konuyu kendi açısından nasıl değerlendirdiğini gazetelerden okuduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Biz, bu ülkede parlamento zemininde demokrasinin tam çalışmasını istiyoruz.

Parlamento, demokrasiyi derinleştiren, sağlayan kurumdur. Her düşünceden insanın oy vererek parlamentoya taşıdığı milletvekillerinin özgürce çalışabilecekleri bir zemindir parlamento. Parlamento dışına çıkıp terör estirmek hukuk dışı yollara sapmak... Bunları doğru bulmuyoruz. Parlamento zemininde her türlü mücadelenin yapılabileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bir başka soru üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamayı da değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, "Köşk'ten gelen açıklama, bir krizin olduğunu kabul eden bir açıklama ve 'buna kaynaklık eden olayın da sistemden kaynaklandığını' söyleyen bir açıklama. Sistemi bu hale getiren kim, iktidar partisi. Çözümsüzlüğü üreten kim, iktidar partisi. Biz, krizi aşmak istiyoruz, bir kriz yaşanmasın istiyoruz. İyi niyetle kaç gündür söylüyoruz, 'sağlıklı çaba harcayın' diyoruz. Bakalım iktidar bunlara ne ölçüde değinecek" dedi.