Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın tanınmış siyasetçilerinden eski milletvekili Ökkeş Şendiller, Karacasu ve Kavlaklı beldelerinde 7 Mart 2010 Pazar günü yapılacak belediye seçimleri ile ilgili olarak; “Karacasu’da bugüne kadar yapılan 3 belediye seçiminin tamamında da hep muhalefet adayı başkanlığı kazandı. Keza Kavlaklı’da da durum aynıydı.” diyerek ilginç bir tespitte bulundu.

1978 Kahramanmaraş olaylarının 1 numaralı sanığı olarak Sıkıyönetim Mahkemelerinde yargılanan ancak ‘beraat’ eden ve 1991 yılındaki genel seçimde Kahramanmaraş Milletvekili olarak meclise giden Ökkeş Şendiller, aktif siyasi yaşamı sonrasında siyasi ve ticari yaşamını başkent Ankara’da sürdürdü.

Geçen günlerde geldiği memleketi Kahramanmaraş’ta Yaşar Pastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında Şendiller, Kahramanmaraş siyaseti üzerindeki ölü toprağını kaldırabilmek için bundan sonra sık sık basının önüne çıkarak açıklamalarda bulunacağını ifade etti. Bu amaçla kent merkezinde şu günlerde harıl harıl büro arayan Şendiller, Kahramanmaraş siyasetini ise yakından takip ediyor. Ökkeş Şendiller, resmi web sitesinde ise; “Aydınlık ve huzurlu yarınlara…Bütün perdeleri indirmek için buradayız” sloganını kullanıyor.

Ökkeş Şendiller, Yenişehir Et Lokantası’nda bir grup gazeteci ile sohbet ederek Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin gözünün çevrili olduğu Karacasu ve Kavlaklı belediye seçimi ile ilgili olarak Gazeteci Mustafa Şirin'e öngörü ve değerlendirmelerde bulundu.

7 Mart 2010 Pazar günü yapılacak seçim öncesinde şu ana kadar Karacasu’da 2, Kavlaklı beldesinde ise 4 aday adayının kamuoyuna yansıdığını ve bunların da iktidar partisine müracaatta bulunduklarına dikkat çeken Şendiller, şöyle konuştu:

“Burada bir tezatlık var. Bu iki güzide yerleşim biriminin belediyeliğini iptal eden AK Parti oldu. Ama görüyoruz ki; şu an için ortaya aday olarak çıkanların müracaat yeri de AK Parti. Kamuoyu buna çok şaşırıyor. Ama şu da bir gerçek ki, iki beldede de bir yerel seçim yapılacak ama iktidar partisi dışındaki partilerde her ne hikmetse pek bir hareketlilik gözlenmiyor. Sen muhalefet partisi kimliğin ile iktidarın alternatifi olacağını öne süreceksin ama bu iki beldede yapılacak olan ve genel seçimin çok ta küçük olsa bir provası olarak kabul edilecek iki belde seçiminde ise şu ana kadar ortaya çıkmayacaksın. Ondan sonra senin iddiana kim inanır ki. Kahramanmaraş’ta böyle bir gariplikler silsilesi yaşanıyor işte. Sen muhalefet olarak adayını çıkar, azim ve kararlılık ile çalış, seçmenden oy iste. Hemde deki; 1994 yılında belde olan Karacasu’da bugüne kadar toplam 3 belediye seçimi yapıldı. Hepsini de muhalefet aldı. Kavlaklı’da da durum aynı. Biz o zaman Büyük Birlik Partisi olarak Karacasu’ya büyük ağırlık verip seçimi kazandık. 1999’da da koltuğu kaptırmadık. 2004 mahalli seçimlerinde de AK Parti’den aday adayı olan ancak daha sonra muhalefet partisine geçerek oradan aday olan bir isim seçimi kazandı. Hem de 2002 yılında iktidara gelen AK Parti’nin en güçlü olduğu bir dönemde muhalefet adayı seçim kazanmış oldu. Sözün özü; Karacasu’nun genlerinde muhalefet vardır. İktidar partisi adayları bugüne kadar yapılan 3 seçimde de kazanamamıştır. Keza Kavlaklı beldesinde de durum farklı değildir. İktidara rağmen muhalefet adayı kazanmıştır. Kaldı ki; seçimle burasını elde edemeyen iktidar, yasa ile burasını Kahramanmaraş Belediyesi’ne bağladıysa da adalet tecelli etmiş ve yeniden belde olmuşlardır. Bu nedenle muhalefet partilerinin şu ana kadar seçimden Maraş tabiri ile ‘gen’ durmalarını yani uzaktan seyrediyor olmalarını bir türlü anlayamıyorum. Bu vesile ile Belediye seçimlerinin her iki beldemizde de hayırlar getirmesini ümit ediyor, tam adaylara bu zorlu yarışta başarılar diliyorum.”

TÜRK SİYASETİNİN AKTİF İSİMLERİNDEN ÖKKEŞ ŞENDİLLER KİMDİR?

1956 yılında, günü tam olarak bilinmeyen Mart ayında Kuzucak Köyü'nde doğdu. Kahramanmaraş merkeze bağlı olan köyünün ilkokulunun ilk mezunu. Orta ve lise tahsilini Kahramanmaraş'ta tamamlayan Şendiller, 1976 yılında Gaziantep Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümüne kayıt oldu. Cemiyetçilik hayatına daha ortaokul yıllarında, Ülkü Ocaklarında başladı.

Aralık 1978 yılında, dış mihraklarca tezgâhlanan Marksist-Ermeni işbirliği eseri "KAHRAMANMARAŞ OLAYLARI"ndan 1.No’lu sanık olarak Adana Sıkıyönetim Mahkemelerince tutuklandı. İki yıla yakın idamla yargılandı ve 12 Eylül darbesinden 33 gün önce beraat etti. Ancak Sıkıyönetim kararı ile bölge dışı sürgünden dolayı Konya Selçuk Eğitim Enstitüsüne kayıt oldu ve 1980 yılında mezun oldu.

1981 yılının Ocak ayında matematik öğretmeni olarak Kahramanmaraş'ta göreve başladı. Daha önce Kenger olan soyadını ise Şendiller olarak değiştirdi. Mayıs 1981'de 1402.sayılı Sıkıyönetim Yasası neden gösterilerek görevine son verildi. Verdiği hukuki mücadele sonucunda 1983'de tekrar görevine geri döndü. Ancak bu kez kendi isteği ile istifa etti ve çalışmadı.

1981 yılından itibaren özel sektörde çalışmaya başladı. Gerek yurt içinde ve gerek yurt dışında çeşitli firmalarda idarecilik yaptı. 1988 yılında Milliyetçi Çalışma Partisi, Kahramanmaraş il başkanlığı ile siyasete atıldı. 1989 yılında yapılan mahalli idareler seçiminde Kahramanmaraş Belediye başkanlığına aday olan Şendiller, çok az bir oy farkı ile seçimi kaybetti. 1991 Ekim ayında yapılan Milletvekilliği Genel Seçimlerinde Refah Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ittifakından Kahramanmaraş milletvekili olarak T.B.M.M.'ndeki yerini aldı.

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeliğine seçilen Şendiller, birçok önemli araştırmaya imza attı. 1992 yılında Rus-Ermeni saldırısına maruz kalan Karabağ'da, bizzat cepheye kadar giderek, katliama tabi tutulan Azeri kardeşlerimizin sesini dünyaya duyuran heyette görev aldı. 1992 Haziran ayında Sırp vahşetine maruz kalan Bosna-Hersek'te, Almanya'nın Köln şehrinde yakılan vatandaşlarımızın yanında feryatlarını dünyaya haykırdı.

Yurt içinde, mazlum ve hakkı gasp edilen insanımızın sıkıntılarını meclise taşıyan birçok çalışmada yer aldı. Avrupa İşkence Önleme Komitesinde önemli görevler yaptı. 1992 Yılında MÇP'de meydana gelen siyasi tartışmalar sonunda 6 milletvekili arkadaşı ile birlikte ayrılarak BBP (Büyük Birlik Partisi)'nin kuruluşunda yer aldı. BBP'de Genel Başkan Yardımcılığı da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulunan Şendiller, 2008 yılı, Şubat ayında partideki tüm görevlerinden istifa etti.

Halen serbest ticaret yapan Şendiller, evli ve 4 çocuk babasıdır. Yayınlanmış meclis çalışmaları ve Kahramanmaraş olaylarını anlatan "KANLI OYUN" isimli kitabın yazarı Şendiller, çeşitli dergi ve yayın organlarında da yazılarını yayınlamaktadır. Şendiller son olarak AK Parti Hükümeti tarafından düzenlenen Alevi Çalıştayı öncesindeki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye gündeminde günlerde kaldı. Şendiller, spekülasyonlar üzerine olası bir tatsız olaya meydan vermeme adına davetli olduğu Çalıştay’a kendi inisiyatifi ile katılmadı.

Hâlbuki Şendiller, başta kanlı Maraş olayları olmak üzere Türkler ile Aleviler arasına set çekmeyi amaçlayan kirli tezgahların ve Maraş olaylarını tezgahlayan kirli ellerin hain planlarını tüm çıplaklığı ile Türkiye’nin gözleri önüne getirmeyi amaçlıyordu. (www.kanal46.com)


NOT: YEREL VE ULUSAL BASIN-YAYIN ORGANLARI BU HABERİ KANAL 46 ADINI KAYNAK GÖSTEREREK KULLANABİLİRLER....
Editör: TE Bilisim