CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Galip Yılışın, TBMM’de ikinci tur görüşmeleri devam eden anayasa değişikliğinin mutlaka yüksek yargıya götürüleceğini belirterek “Anayasa değişikliği için uzlaşı şart. TBMM’den geçecek anayasa değişikliği için oy çokluğu değil, oy birliği sağlanmalıdır” dedi.

3 Mayıs'ta, beraberinde CHP Kahramanmaraş Merkez İlçe Başkanı H. Gürsel Taşın ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek, gazetemiz sahibi Yılmaz Akçakale ve sorumlu yazı işleri müdürümüz Akif Arslan ile bir süre görüşen CHP İl Başkanı Galip Yılışın, “Biz anayasa değişikliğine karşı değiliz. 12 Eylül ürünü olan bu Anayasa’dan en çok mağdur olan MHP ile CHP’dir. Bu nedenle bu Anayasa’nın değişmesi gerektiğini bizler de söylüyoruz. Ama, bu AKP’nin isteği ile değil TBMM’de oy birliği ile olmalıdır” dedi. Yılışın, anayasa değişikliği paketindeki ilk üç maddenin çıkarılması durumunda gerekli desteği sağlayacaklarını söylerken, şu ifadeleri kullandı:

BİZİM HAKLI NEDENLERİMİZ VAR

“Demokrasilerde yasama-yürütme-yargı erklerinin bir dengesi vardır. Güçler ayrılığı ilkesindeki bu denge şu anda yürütme lehine dönmüştür. Yasama organı TBMM’de çoğunlukta olan AKP, yasamanın gücünü kullanmaktadır. Artık, milletvekilleri yasa çıkarken neye evet dedikleri, neye hayır dediklerini bilmiyorlar. Yasa önlerine geliyor, kabul edenler-etmeyenler edilmiştir diye yasa geçiyor. Yani yasamanın görevi fiiliyatta yürütmenin elindedir. Bu anayasa değişikliği ile yargının da görevini yürütme üstlenmek istemektedir. Biz buna karşıyız.

Bir kimse hâkim, hem savcı konumuna gelemez. Kendini yargılayacak olanları etki altına alamaz. Biz anayasa değişikliği paketinin ilk üç maddesinin değişiklik kapsamından çıkarılması durumunda değişikliğe onay veririz. Bizim 3 maddeye muhalefetimizin çok haklı nedenleri var. Bu 3 madde de Anayasamızın en temel dayanak noktalarıdır. Değişiklik gerçekleşirse Anayasa Mahkemesi’nin yapısı kaçınılmaz bir biçimde AKP’ce şekillendirilecektir. Bizzat Başbakan Anayasa Mahkemesi üyelerini yönlendirir hale gelecektir. Rektörlerle ilgili uygulama ne olduysa aynı şey Anayasa Mahkemesi için olacaktır. Anayasa Mahkemesi muhalefetin bile temsil edilmediği RTÜK’e, YÖK’e dönecektir. HSYK içinde aynı manzara geçerlidir.

Anayasa değişikliği için uzlaşı şart. Uzlaşı oy çokluğu değildir, oy birliğidir. Bu anayasa değişirken TBMM’de temsil edilen tüm siyasi düşüncelerin oy birliği sağlaması gerekir. ‘Ben çoğunluğum, ben değiştiririm’ düşüncesi yanlıştır. Yüzde 50’nin de, yüzde 10’unda, yüzde 1’inde söz hakkı vardır. Oy çoğunluğu olanın değiştireceği bir anayasada oy oranı az olanın hakkını kim koruyacak. Bunun için biz diyoruz ki, uzlaşı sağlayalım. Konsensüs sağlayalım. Bu hepimiz için geçerlidir. Toplum barışı için geçerlidir”

GAZETECİ ŞİRİN’DEN MUHALEFETE ELEŞTİRİ

CHP İl Başkanı Yılışın ve Merkez İlçe Başkanı Taşın’ın ziyareti sırasında gazete bürosunda bulunan gazeteci Mustafa Şirin de, muhalefete yeterli muhalefeti yapamadığı için eleştirilerde bulundu. “Muhalefet suskun, sesi çıkmıyor. Böyle olunca da seçimden seçime meydanlara çıkılınca, kazanım olmuyor” diyen gazeteci Şirin, şu ifadeleri kullandı:

“Dünya 1 Mayıs gününde işçi bayramı kutluyor. Başbakan Erdoğan bu günün kutlanması için Taksim’i açıyor, orayı şenlik havasına getiriyor. Ama buna mukabil yılbaşı kutlamalarında tabak kırar gibi Kahramanmaraş Belediyesi işçileri kıyıyor. 1 Mayıs günü dünya işçi bayramını kutlarken, Kahramanmaraş’ta belediyenin taşeron firmalarındaki işçiler kapının ağzına konuluyor. Mağdur ediliyor. Ama muhalefetten ses yok, çıt yok. Daha önce taşeron firmalarda çalışan işçiler, yeni ihaleler yapılamayınca şimdi park ve bahçelerde sigortasız ve angarya çalışıyor. Adına da tırnak içinde ‘gönüllü’ diyorlar. Yok, böyle bir şey. Muhalefet buna da sessiz. Şehrin dört bir yanında akla, mantığa, yasalara, yönetmeliklere ve mevzuata aykırı işler yapılıyor ama muhalefet buna da sessiz kalıyor.”

Kahramanmaraş’ta milli görüş zihniyetinin son 25 yılda seçimleri açık ara kazanmaya başlamasının nedeninin muhalefetin çalışmamasına bağlayan gazeteci Şirin, “Okula giderken sene başından itibaren çalışmayız da; yazılıdan bir gön önce ders çalışır sınıfı geçmeye çalışırız ya, muhalefette Kahramanmaraş’ta aynı. 5 yıllık dönemin 4,5 yılında yatıyor, hiçbir ses çıkmıyor, sonra da 2-3 ayda seçim kazanmaya çalışıyor. Böyle olmaz. Seçimin ertesi günü de bir sonraki seçim için çalışmaya başlamak gerekir” önerisinde bulundu.

YILIŞIN VE TAŞIN’DAN KUTLAMALAR

Bu arada dün kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle gazetecilerin günlerini kutlayan Yılışın ve Taşın, bundan sonra da gazetecilerle dirsek teması yaparak daha güzel ve yaşanılır Kahramanmaraş için işbirliği içerisinde olacaklarını söylediler. (KAYNAK: AKŞAM POSTASI / www.kanal46.com)
Editör: TE Bilisim