Bugünlerde sosyal medyanın agresif kullanımı bazı vatandaşlar için baş ağrısı olabiliyor. Ağır ceza avukatı Jem Duman, ülke ve toplum aleyhine bazı sözlerin suç teşkil ettiğini, küçük bir cezanın bile hakaret suçu sayılabileceğini söyledi. Yorum yaparken vatandaşları doğru kelimeleri seçmeleri konusunda uyarıyor.

SOSYAL MEDYADA HAKARET SUÇU VE CEZA HÜKÜMLERİ

Ağır Ceza Avukatı Cem Duman, sosyal medya üzerinden yapılan yorumlarda hakaret suçunun işlenebildiğine dikkat çekerek, birçok vatandaşın bilmeden suç işlediğine ve ceza aldıklarında şaşırdığına vurgu yapıyor. Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre sosyal medya üzerinden suç işleyenlerin cezalandırıldığını açıklıyor. Buna göre, bir kişiyi rencide edebilecek, onur, şeref ve saygınlığını zedeleyecek somut bir fiil veya olgu gerçekleştiren ya da bir kişiye sövmek suretiyle onur, şeref ve saygınlığına saldıran şüpheli, üç aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabiliyor.

DOĞRU KELİMELERLE YORUM YAPMA ÖNEMİ

Stüdyo Kahkahalara Boğuldu: Sinan Engin'in Komik Anı Stüdyo Kahkahalara Boğuldu: Sinan Engin'in Komik Anı

Avukat Duman, sosyal medya kullanıcılarını, yorum yaparken kullanacakları kelimeleri dikkatli seçmeleri konusunda uyarıyor. İnternet üzerinden ileti göndererek, tweet atarak veya yorum yaparak 'şerefsiz', 'haysiyetsiz', 'geri zekalı', 'aptal', 'hayvan', 'müsvedde' gibi sözlerin hakaret suçunu oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Aynı şekilde, fotoğraf altına yapılan bazı yorumların da suç teşkil edebileceğini belirtiyor. Hakarete uğrayan mağdurun kişisel özellikleri dışında kalmak şartıyla kendisine isnat edilen fiil veya olgunun ispatlandığı takdirde hakaret suçu oluşmayacağının altını çiziyor. Ancak ispatlanmadan yapılan yorumların suç teşkil edebileceğini vurguluyor.

SUÇ UNSURU TAŞIMAYAN SÖYLEMLER

Avukat Cem Duman, suç olarak düşünülen ancak suç unsuru taşımayan söylemler hakkında da bilgi veriyor. İnternetten yapılan kaba ve nezaketsiz sözlerin hakaret suçu oluşturmayacağını belirtiyor. Sosyal medya hesaplarında sıklıkla kullanılan 'terbiyesiz, saygısız, yalancı' gibi sözcüklerin de hakaret suçu oluşturmadığını açıklıyor. Ayrıca, beddua niteliğindeki sözlerin de hakaret suçu olarak kabul edilmediğini belirtiyor. Örneğin, sosyal medya üzerinden yapılan 'Allah seni bildiği gibi yapsın', 'Cehenneme kadar yolun var' gibi sözlerin beddua niteliğinde olduğundan dolayı hakaret suçu olarak değerlendirilmediğine dikkat çekiyor.

Ağır Ceza Avukatı Cem Duman, sosyal medya kullanıcılarını suç unsuru içeren ifadeler kullanmaktan kaçınmaları ve yorumlarında dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Hakaret suçuyla karşı karşıya kalmamak için, yorum yaparken ve iletişim kurarken doğru ve saygılı kelimeler seçmenin önemine vurgu yapıyor.

Editör: TE Bilisim