Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Pakistan’ın Milli Mühendislik ve Bilim Komisyonu (NESCOM), insansız hava araçlarına (İHA) yönelik iş birliği yapacak.

TUSAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, iki kuruluş arasında 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda iş birliği sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında özellikle Anka İHA'nın geliştirilmesi sağlanacak. Bu doğrultuda Anka’ya ait bileşenlerin üretilmesi ve kabiliyetlerinin artırılması amaçlanıyor.

İHA'lar için potansiyel pazarı büyütmek ve Pakistan ile Türkiye arasındaki iş birliğini artırmak için imzalanan sözleşme kapsamında TUSAŞ ve NESCOM, istihdam, kaynak ve teknoloji transferinden birlikte sorumlu olacak.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Anka sistemleri kapsamında Pakistan ile yaptıkları sözleşmenin İHA sektörüne önemli kazanımları olacağını belirtti.

İHA'LARIMIZIN GÜÇLENMESİ SAĞLANACAK 

Kotil, "Bu sayede İHA’larımızın güçlenmesi sağlanacak. Tarihten gelen kardeşliğimizi her iki ülkenin kazanımları için devam ettirmemiz çok önemli. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız insan kaynağı iş birliğini yine bu sözleşmede de hayata geçireceğiz. Bunun yanında, üretim ve özellikle teknolojik gelişimleri de birlikte geliştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından üretilen insansız hava aracı Anka, 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na özel bir uçuş gerçekleştirmişti. Alınan bilgiye göre, TUSAŞ Kahramankazan tesislerinden kalkış yapan Anka, bölgede uçuş yaptı.

ANKA, ATAK'I GÖRÜNTÜLEDİ 

Bu sırada üzerindeki gelişmiş kamera sistemleri ile görüntü alan Anka, bunları canlı olarak IDEF'teki TUSAŞ standına iletti. Görüntüler TUSAŞ standındaki büyük ekranlardan yerli ve yabancı fuar katılımcısı ve ziyaretçilerle paylaşıldı. Bu sırada TUSAŞ tesislerinde testleri süren Atak Helikopteri'ne ilişkin çalışmalar da ekrana yansıdı.

IDEF'TE İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI YAPILDI 

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Artırılmış Gerçeklik Projesi, Karadan Karaya Seyir Füzesi Sözleşmesi ve Turbojet Motor Tedariki ve Entegrasyonu Projesi Sözleşmesi imzalandı.

TÜYAP'ta düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2021), savunma sanayisini güçlendirecek iş birliği anlaşmalarıyla ikinci gününde devam ediyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile savunma sanayiinde yüksek teknolojiye dayalı çözümler sunan BİTES arasında "Kara Kuvvetleri Komutanlığı Artırılmış Gerçeklik (Karar) Projesi Sözleşme İmza Töreni" yapıldı.

TURBOJET MOTOR TEDARİKİ VE ENTEGRASYONU PROJESİ

Programda Roketsan ve Kale ARGE arasında "Turbojet Motor Tedariki ve Entegrasyonu Projesi Sözleşmesi'ne dair imzalar da atıldı. Sözleşmeyle, SSB tarafından başlatılan SOM ve ATMACA projeleri kapsamında, Roketsan’ın ürettiği füzelerde Kale ARGE'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği turbojet motorlar kullanılacak.

11

Türkiye’nin taktik mini İHA üretiminde öncü şirketlerinden STM Savunma Teknolojileri, Mühendislik ve Ticaret AŞ ile zırhlı muharebe aracı üreticilerinden Nurol Makina arasında, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda İyi Niyet Protokolü imzalandı.

UKRAYNA'DA GÖVDE GÖSTERİSİ! BAYRAKTAR TB2 İHA DA VARDI 

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bağımsızlığın 30. yılı kutlamaları nedeniyle 24 Ağustos'ta düzenlenecek askeri geçit töreninin provası yapıldı.

Askeri geçit töreni provası Kiev'in merkezindeki Kreşatik Caddesi'nde yapıldı. Provada Ukrayna ordusu askerlerinin yürüyüşünün yanı sıra Bayraktar TB2 İHA'nın da olduğu askeri araçlar sergilendi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Türkiye'den 2019'da 6 Bayraktar TB2 İHA ve 3 yer kontrol istasyonu satın almıştı.Temmuzda da 1 adet TB2 İHA kompleksi Ukrayna Deniz Kuvvetlerine sevk edilmişti.

HARP KABİLİYETİ MÜKEMMEL 

Daha önce de Ukrayna Devlet Araştırma Enstitüsü Bayraktar TB2 için "Modern savaş koşullarında, harp kabiliyeti mükemmel" ifadesini kullandı. Enstitü, Türk SİHA'sının üst düzey performansa sahip olduğu yorumunda bulunmuştu.

Türk SİHA'sı Bayraktar'la ilgili övgü dolu açıklamalara bir yenisi eklendi. Ukrayna Devlet Araştırma Enstitüsü, Bayraktar TB2 ile ilgili test sonuçlarını açıkladı. Enstitü Bayraktar TB2 için "Savaş kabiliyeti mükemmel" dedi.

TEST SONUÇLARI BAŞARILI

TRT'nin haberine göre; Ukrayna Askeri Kuvvetleri ile birlikte yürütülen testlerde, Türk SİHA'sı farklı modern elektronik savaş engellerine tabi tutuldu. Testler için "Olağanüstü derece başarılı sonuçlandı" denildi.

Bayraktar TB2'nin, küresel ölçekteki elektronik savaşlarda, üst düzey performansa sahip olduğu vurgulandı. Türk SİHA'larının her duruma uyum sağladığı açıklandı.

NATO TATBİKATI'NDA KULLANILMIŞTI

Ukrayna geçen günlerde, Türkiye'den satın aldığı insansız hava araçlarını NATO'nun Karadeniz'de başlattığı Deniz Meltemi 2021 Tatbikatı'nda kullanmıştı.

Bayraktar TB2'lerin Roketsan'ın ürettiği son teknoloji 'mini akıllı mühimmat' yüklü olması dikkat çekmişti. Öte yandan Türkiye'nin millî imkânlarla ürettiği Silahlı İnsansız Hava Araçlarına (SİHA) dünya çapında ilgi giderek artıyor.

7 ülke SİHA almak için sıraya girerken 9 ülke ise Türkiye'nin insansız hava aracı için görüşmeler yürütüyor. İşte Türk SİHA'sı kullanan ülkeler ve ilgilenen ülkeler...

Türk SİHA'sıyla ilgilenen ülkeler ise şöyle; Fas, Almanya, Sırbistan, İngiltere, Macaristan, Bulgaristan, Pakistan, Kazakistan, Malezya. Türk SİHA'sını kullanan ülkeler sırasıyla şöyle; Polonya, Ukrayna, Tunus, Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan, Libya.

TB2'DE 40 AYRI BİLGİSAYAR SİSTEMİ KULLANILIYOR

Baykar tarafından milli ve özgün tasarım, yazılım, aviyonikler ve mekanikler ile geliştirilen robot uçak Bayraktar TB2'de yaklaşık 40 ayrı bilgisayar sistemi kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA sistemi, 3 yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip.

Kanatlarında Roketsan tarafından üretilen 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyabilen Bayraktar TB2, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabiliyor.

Bu özelliklerle Türkiye, dünyada kendi SİHA'sı ve mühimmatını üreten 4 ülkeden biri olarak öne çıkıyor. Milli SİHA, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla "hızlı gör-ve-vur" özelliğine sahip hepsi bir arada çözüm sunan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri için silahlandırılan sistem, keşif, sürekli havadan gözetleme, hedef tespiti ve imha imkanı sağlıyor.

DÜNYADA İLGİYLE TAKİP EDİLİYOR

Dünyada rekor sayılacak düzeyde yüzde 93'lük yerli sanayi katılımıyla üretilen Bayraktar TB2 SİHA'lar dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından da ilgiyle takip ediliyor.