Sosyal medya, bilişim sistemlerinin gelişmesiyle birlikte, tüm alanlarda etkili olmaya başlamıştır. Dünyanın her yerinde, en fazla kullanılan sosyal medya ağlarından birisi Instagram sosyal medya ağıdır. Günümüzde, Instagram hesabı olmayan kişi sayısı çok azdır. İnsanlar, günlük hayatları ve yaşadıkları bölgelerle ilgili çeşitli görseller paylaşarak takipçilerinin yorumlar yapmalarını sağlamaktadır. Bazen, istenmeyen yorumlar gelebilmektedir. Instagram hesap sahipleri, kimlerin yorum yapabileceğini belirlemek istemektedir. Bunun için Instagram kısıtlama özelliğini geliştirmiştir. Bu özellik ile tüm kullanıcıların hesaplarını daha rahat kullanabileceklerini belirtmektedir. Önceden, engelli olan kişiler bile paylaşımlara yorumlar yapabiliyordu. Yorum kısıtlaması daha güvenli olmasını sağlayacaktır.

Instagram Kısıtlama Özelliği

Instagram tarafından geliştirilen, kısıtlama özelliği, tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilmektedir. Siber konularda oluşabilecek olan her türlü olumsuzluğu ortadan kaldırmak için büyük önem taşımaktadır. Kısıtlama özelliği ile yorumlar, kullanıcılar tarafından belirlenebilecektir. Yorumlar içerisinde, hakaret, küfür, taciz, kötü söz gibi içeriklerle yorumlar yapıldığında kullanıcı kısıtlama özelliği ile bu yorumları kaldırabilmektedir. Bu özellik sayesinde, paylaşımlara gelen yorumlar arasında istenmeyen yorumların yer alması önlenmiş oluyor.

Kısıtlama Nasıl Yapılır?

Instagram kısıtlama özelliği kullanıldığında, yapılan yorumları, sadece siz ve yorumu yapan kişi görebilmektedir. Kısıtlama özelliği ile bunu isteyenler herkesin görebileceği duruma getirebilir. En büyük özelliği, kısıtlanan kişiler, kısıtlama durumunun farkında olmamaktadır.

Instagram hesaplarında kısıtlama özelliğinin aktif edilmesi için şu işlemler yapılır;

  • Ayarlar / gizlilik
  • Kısıtlı hesaplar
  • Ara

Crovu Ara bölümüne, kısıtlamak istediğiniz hesapları yazarak bulabiliyor ve listeye ekleyebiliyorsunuz. Yapacağınız paylaşımlara bu kişilerin yorum yapmasını ya da yaptıkları yorumları diğer kullanıcıların görmesini engellemiş oluyorsunuz. Kısıtlama özelliği ile kendinizi istenmeyen etkileşimlerden korumuş oluyorsunuz.

Kısıtlama Özelliği Nasıl Kullanılır?

Sosyal medya hesapları, herkese açıktır ve yapılan paylaşımları, takip listesinde olmayan kişilerde görebilmektedir. Paylaşımlara istenmeyen yorumların yapılabileceği bilinmekte ve yapılan yorumlar ile birçok kişi zor durumlar yaşamaktadır. Instagram hesap kısıtlama özelliğini tüm kullanıcılar kullanabilmektedir. Sosyal medyada fenomen olan kişilerin paylaşımlarına kötü içeriklerden oluşan yorumlar yapılarak, kişiye zarar verilmeye çalışılmaktadır. Instagram kullanıcıları, kişi engellemesi yapmadan, belirlenen kişilerin yaptığı yorumların başkaları tarafından görülmesini önlemiş olmaktadır. Instagram kullanıcıları, hesaplarının ayarlar, gizlilik ve kısıtlı hesaplar bölümüne, istedikleri hesapları ekleyebiliyorlar. Bu şekilde, hesaplarının güvenliğini sağlamış ve takipçilerinin bu kişiler tarafından yapılan istenmeyen içerikli yorumlarını görmeleri önlenmiş oluyor.

Neden Kısıtlama Özelliği Getirildi?

Instagram hesaplarının, dünya genelinde kullanılmaya başlanması ve kullanıcı sayısının artması çeşitli güvenlik tedbirlerinin alınmasını zorunlu hale getirmiştir. Sosyal medyada, sahte hesap oluşturma imkanları bulunduğu ve bazı kişilerin sahte hesaplar üzerinde, belirli kişileri paylaşımlarına küfür, hakaret, tehdit içerikli yorumların yapılması bir çok hesabın kapatılmasına neden olmuştur. Instagram hesap kapatma işlemlerinin önüne geçmek ve yaşanan siber zorbalık olaylarının önlenmesi için Instagram hesap kısıtlama özelliğini geliştirmiştir. Instagram kullanıcıları, erişim yaptıkları cihazlarda, güncelleme yaparak, Instagram tarafından geliştirilen yeni sistemleri kullanmaya başlayabiliyorlar.

Dijital Pazarlama

Instagram hesapları üzerinden, ürün pazarlama yapan çok sayıda kişi ve firma ürünlerini daha geniş kitlelere pazarlamaya çalışıyor. Ürün pazarlama alanında oluşan rekabetten dolayı, Instagramda paylaşılan ürün görselleri için kötü amaçlı olarak yorumlar yapılabilmektedir. Pazarlamaya çalışılan ürün altına bilinçli olarak kötü yorumların yapılması, ürünün piyasada kötülenmesine yol açmaktadır. Instagram kısıtlama özelliği sayesine, kullanıcılar, dijital pazarlama işlemlerini de güvence altına almış oluyorlar. Yorum yapan kullanıcılar, kısıtlamayı fark edemediği için farklı hesaplar üzerinden yorum yapma gereğini hissedemiyorlar. Kısıtlı hesaplar özelliği ile Instagram kullanıcılarını, tüm işlemleri için temiz bir ortam hazırlamış oluyorlar.

Kısıtlı Hesap Özelliğinin Avantajları

Instagram ve diğer sosyal medya hesaplarında, istenmeyen kişilerin, hesabınıza erişimini kısıtlamak için engelleme yöntemi kullanılıyordur.

Engellen kişiler, kendilerinin engellendiğini fark edebiliyor ve farklı isimlerle yeni hesap oluşturarak, tekrardan işlemlerine devam edebiliyor ve istenmeyen yorumlara engel olunamıyordu. Kısıtlı hesap özellikleri sayesinde, hiçbir kullanıcıyı engelleme gerek kalmamıştır. Kısıtlı hesaplar bölümüne eklenen hesaplardan gelen yorumları, sadece yorumu yapan ve hesap sahibi görebilmekte, diğer kullanıcıların görmesi kapatılmış olmaktadır.

Bu kısıtlamaları, kısıtlanan hesap sahibi fark edemediği için farklı hesap seçeneklerini kullanamamakta ve yorumlarının herkes tarafından göründüğünü düşünerek, yorumlar yapmaya devam etmektedir. Kullanıcı istediği zaman kısıtlı hesap listesindeki kişilere yenilerini ekleyebilmekte ve istediği kişileri bu listeden çıkartabilmektedir.