Kadından alınan yumurtalar ile erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında döllendirilmesi işlemine “tüp bebek” denilmektedir. Tüp bebek tedavisi invitro fertilizasyon (IVF) ve mikroenjeksiyon (ICSI) olmak üzere iki yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. İlk yıllarda kullanılan tüp bebek yöntemi olan IVF yönteminde hijyenik bir laboratuvar ortamında kadından alınan yumurta ile erkekten alınan sperm aynı kültür ortamına bırakılarak döllenmesi sağlanmaktadır. IVF tedavisinde laboratuvar ortamında döllendirilen yumurta ile sperm üzerine dışarıdan bir müdahalede bulunulmamaktadır. Son yıllarda ise döllenme oranlarını arttırmak için mikroenjeksiyon yöntemi (ICSI) tercih edilmektedir. ICSI yönteminde erkekten alınan sperm, kadından alınan yumurta hücresinin içerisine direkt olarak enjekte edilmektedir. Bu şekilde sperm ile yumurtanın döllenmesi sağlanmaktadır. ICSI denilen mikroenjeksiyon yönteminde yumurtaların döllenme şansları IVF yöntemine göre çok daha yüksektir.

Doğal yollar ile hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda, oldukça başarılı sonuçlar veren tüp bebek tedavisi 1970’lerin sonlarından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Tüp bebek tedavisi ile oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen çiftler tüp bebek denemesi fiyatları ile ilgili bilgi sahibi olmak istemektedirler. Tüp bebek tedavisi fiyatlarında 2022 yılı itibariyle değişiklikler yapılmıştır. Bu nedenle tüp bebek fiyatları ile ilgili detaylı bilgiye tüp bebek tedavisinin uygulanacağı klinikten ulaşılabilmektedir. Anne ve baba olmak isteyen çiftlerin yanıtını en çok merak ettikleri sorular arasında yer alan “Tüp bebek işlemi nasıl yapılır?” sorusu ile ilgili bilinmesi gerekenleri İstanbul’daki merkezinde hizmet veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Selçuk anlattı:

Ecem Toplar kaç yaşında aslen nereli hangi kanalda spiker? Ecem Toplar kaç yaşında aslen nereli hangi kanalda spiker?

Tüp Bebek İşlemi Öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Tüp bebek uygulaması öncesinde yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Temel kısırlık testleri olan hormon testlerinin, sperm testlerinin ve yumurtalık rezerv testlerinin yapılması son derece önem taşımaktadır. Tüp bebek uygulaması öncesinde gerçekleştirilen testlerde sorun olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Herhangi bir sorunun saptanması durumunda ise tüp bebek tedavisinin başarı şansının arttırılabilmesi için sorunların tedavi edilmesi önemlidir.

Kadının rahim filminde rahim içi yapışıklık, rahim perdesi, polip ve miyom gibi sorunların saptanabilmesi önem taşımaktadır. Rahim içerisinde herhangi bir sorunun saptanması durumunda bu anormallikler tedavi edilmektedir. Sorunların tedavi edilmesinin ardından ise tüp bebek tedavisine başlanabilmektedir. Embriyo, rahim içine tutunmaktadır. Rahim içerisinde bulunan anormallikler tedavi edilmeden embriyo transferi yapılması durumunda hamilelik başarı şansı düşmektedir. Bunun nedeni embriyonun rahim içine tutunma olasılığının azalmasıdır.

Kadının rahim filminde değerlendirilmesi gereken bir diğer bölge ise tüpler olmaktadır. Tüplerde sıvı birikimi olması durumunda embriyo transferinden önce tüplerin bağlanması gerekmektedir. Tüp içerisinde biriken zararlı sıvı, rahim içerisine kaçmaktadır. Bu durum ise embriyo üzerinde toksik etki yaratmaktadır. Tüp bebek tedavisi öncesinde hormon testlerinde süt hormonu ile tiroid hormon düzeylerine bakılması önem taşımaktadır. Süt hormonu ve tiroid düzeylerinde yüksekliğin saptanması durumunda ise hormonal düzensizliklerin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Tüp Bebek İşlemi Nasıl Yapılır?
Anne ve baba olmak isteyen çiftlerde tercih edilen bir tedavi yöntemi olan tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile hamileliğin gerçekleşmediği durumlarda uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavisinde kadından alınan yumurta ile erkekten alınan sperm hücresi hijyenik laboratuvar ortamında döllendirilmektedir. Tüp bebek süreci, yumurtaların tüp bebek iğneleri kullanılarak büyütülmesi ile başlamaktadır. Ardından yumurtalar toplanmakta ve labaratuvarda döllenme işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte mikroenjeksiyon yöntemi denilen ICSI işlemi kullanılmaktadır. Yumurtaların döllenmesi ile elde edilmiş olan embriyoların takibi gerçekleştirilmektedir. 3. gün ya da 5. güne ulaşan embriyolar kadının rahmine transfer edilerek tüp bebek tedavisi tamamlanmaktadır.

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek uygulaması 3 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar arasında; yumurta büyütme, yumurta toplama ve embriyo transferi bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde yumurta gelişimi için adet döneminin 2. ya da 3. gününde tüp bebek iğneleri kullanılmaya başlanmaktadır. Tüp bebek tedavisinde yumurtanın gelişimi yaklaşık olarak 8-10 gün devam etmektedir. Yumurta büyütme sürecinde belirli periyotlar ile ultrason muayenesi yapılmaktadır. Ultrason muayenesi ile yumurtaların gelişimi kontrol edilmektedir. Yumurta boyutlarının 18 - 20 mm büyüklüğe ulaşması durumunda yumurta çatlatıcı iğne uygulaması gerçekleştirilmektedir. Yumurta çatlatıcı iğnenin yapılmasının ardından 35 - 36 saat sonra yumurtalar toplanmaktadır.

Yumurta toplama işlemi anestezi altında gerçekleştirilmektedir. İşlem yaklaşık olarak 15-20 dakika arasında sürmektedir. Yumurtalar ultrason eşliğinde iğne aracılığı ile toplanmaktadır. Anestezi altında yapılan yumurta toplama işlemi sırasında ağrı hissedilmemektedir. Yumurta toplama işlemi sonrasında oluşan ağrının düzeyi ise adet ağrısı ile benzerdir. Erkekten boşalma yolu ile spermler alınmaktadır. Bu spermler yumurtaların döllenmesi işlemi sırasında kullanılmaktadır. Spermler mikroskop altında iğne aracılığı ile yumurta hücresi içerisinde enjekte edilmektedir. Tüp bebekte kullanılan bu yönteme ise mikroenjeksiyon yöntemi adı verilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin son aşaması ise embriyo transferidir. Embriyo transferi sürecinde embriyo ultrason eşliğinde kateter aracılığı ile rahim iç kavitesine bırakılmaktadır. Embriyo transferi tüp bebek tedavi başarısında oldukça önemli bir role sahiptir. Bu nedenle transfer işleminin son derece özenli ve dikkatli yapılması önemlidir. Embriyo transferinden 10-12 gün  sonra kanda gebelik testi yapılmalıdır. Tüp bebekle oluşan gebeliklerde gebelik hesaplaması ise embriyo transfer tarihine göre yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim