Elazığ, Türkiye'nin depremselliği ile ilgili önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Fırat Üniversitesi'nde düzenlenen 'Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı'na katılan uzmanlar, deprem riski altındaki bölgelerdeki enerji boşalmalarının, gelecekteki depremlerin büyüklüğünü etkileyebileceğini açıkladılar.

UZMANLAR ELAZIĞ DEPREMİ İLE KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ İNCELEDİ

Elazığ Fırat Üniversitesi'nde düzenlenen çalıştaya katılan Colorado Boulder Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sismolog Roger Bilham, 3 yıl önce Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde yaşanan enerji boşalması sayesinde 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğüne olumlu yönde etki ettiğini söyledi.

Fırat Üniversitesi’nde düzenlenen 'Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı', Türkiye'nin depremselliği ve depreme dayanıklı kentlerin inşası gibi önemli konuları ele aldı. Çalıştaya, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Colorado Boulder Üniversitesi öğretim görevlisi sismolog Roger Bilham, Vali Ömer Toraman, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

PROF. DR. GÖRÜR: ANADOLU'DA YILDA 1 SANTİMETRE BATMA, DEPREMLERE NEDEN OLUYOR

Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Anadolu'nun yılda 1 santimetre batma hareketi yaptığını ve bu hareketin stres biriktiren fay hatlarını etkilediğini belirtti. Görür, özellikle Elazığ'ın deprem riski taşıyan bir kent olduğunu vurgulayarak, çevresinin aktif faylarla çevrili olduğunu ifade etti.

Görür, "Elazığ her taraftan aktif faylarla çevrilmiş. Uzey Anadolu Fayı, yani Erzincan ile Karlıova arası 250 senede bir stres biriktiriyor. Özellikle belediye başkanına söylüyorum, Elazığ bir dilim üzerinde ve dilimin her tarafı faylarla çevrili. Her fay belirli bir zaman sonra Elazığ ve çevresi tamamen kırmızı çizdiğim faylarla çevrilidir. Bunlar deprem üretecek, üretirse Elazığ'ı değişik ölçekte muhakkak etkileyecektir" dedi.

SİSMOLOG ROGER BİLHAM: ELAZIĞ DEPREMİ KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNİ ETKİLEDİ

Sismolog Roger Bilham ise 24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin yaşanmaması durumunda, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremlerinin daha büyük olabileceğini söyledi. Bilham, depremlerin büyüklüğünü etkileyen faktörleri açıklarken, fay hatlarının uzunluğu, bent yan büklümleri, engeller ve bariyerlerin yanı sıra derindeki kayaların özelliklerinin önemli olduğunu belirtti.

Araştırmalarının sonuçlarını paylaşan Bilham, bazı kayalardan elde edilen verilerin, deprem davranışlarını anlamada önemli olduğunu söyledi. Bilham, "Depremin etkisini azaltan faktörlerden biri, serpentinite adı verilen sabunsu bir yapıya sahip mineraldir. Bu mineral, ani deprem hareketlerini engelleyebilir. Ayrıca, kayaların davranışı sıcaklık ve basınç koşullarına bağlı olarak değişebilir" dedi.

Kafasına şekerlikle vurdu... Görevden alınan başkan yardımcısı tutuklandı Kafasına şekerlikle vurdu... Görevden alınan başkan yardımcısı tutuklandı

Sismolog Bilham, Elazığ Depremi ile Kahramanmaraş Depremleri arasındaki ilişkiyi inceleyerek, enerji boşalmasının gelecekteki depremlerin büyüklüğünü etkileyebileceği sonucuna vardıklarını açıkladı.