Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Elazığ’da saat 17.04’te 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü, yerin yaklaşık 16,22 kilometre derinliğinde bulunuyor. Kandilli Rasathanesi ise bu sarsıntının büyüklüğünü 5.1, derinliğini ise 5 kilometre olarak bildirdi.
UZMAN İSİM OKAN TÜYSÜZ’DEN CANLI YAYINDA DEĞERLENDİRME
Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, katıldığı bir televizyon programında Elazığ’daki depreme dair açıklamalarda bulundu. Tüysüz, "Elazığ’da yaşanan sarsıntılar devam edecektir. Bu süreçte 4 büyüklüğüne kadar artçı depremler yaşanabilir, ilk 3 gün içerisinde belirgin olarak hissedilebilir" ifadelerini kullandı.
"ELAZIĞ’IN ZEMİN YAPISI SORUNLU"
Prof. Dr. Tüysüz, 2020 yılında bölgede yaşanan büyük depreme değinerek, bu depremin Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldiğini ve Elazığ’a uzak bir noktada olmasına rağmen şehrin zemin yapısı nedeniyle ciddi hasara yol açtığını belirtti.
"ELAZIĞ’DA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENTİSİ YOK"
Tüysüz, yaşanan son depremle ilgili olarak, "Bu fay üzerinde 1700’lü yıllarda büyük bir deprem meydana geldi. 2010’lu yıllarda da 4-5 büyüklüğünde sarsıntılar gözlemlenmişti. Bugün yaşanan 5 büyüklüğündeki depremin önemli bir hasar yaratmasını beklemiyoruz. Bu fay hattında daha büyük bir deprem beklentimiz yok" açıklamasında bulundu.
DOĞU ANADOLU FAYI 300 YIL BOYUNCA DEPREM ÜRETMİYOR
Doğu Anadolu Fay Hattı’nın farklı fay parçalarından oluştuğunu belirten Prof. Dr. Tüysüz, "Her bir fay segmenti kırıldığında, yaklaşık 200-300 yıl süresince yeniden deprem üretmiyor. 2020’deki büyük depremde bu segmentlerden biri kırıldığı için bölgede büyük bir sarsıntı beklemiyoruz" şeklinde konuştu.
PALU, BİNGÖL VE YEDİSU BÖLGESİNDE RİSK DEVAM EDİYOR
Prof. Dr. Tüysüz, bölgedeki üç ana risk noktasına dikkat çekerek, "6 Şubat’ta meydana gelen büyük deprem sonrası ve tarihsel depremler dikkate alındığında, Palu, Bingöl ve Yedisu çevresinde potansiyel riskler halen mevcut. Bugünkü sarsıntı, daha önce kırılmış bir fay hattı üzerinde gerçekleşmiştir" dedi.