Norveç'in ardından İrlanda da Filistin'i devlet olarak tanıma kararı aldı. İspanya Başbakanı Sanchez de, ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı.

Norveç hükümeti Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını duyurdu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi." dedi.

On binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğini belirten Store, bunun, "yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet" olduğunun altını çizdi.

Dışişleri Bakanlığı: BMGK'nın ateşkes kararı önemli bir adım Dışişleri Bakanlığı: BMGK'nın ateşkes kararı önemli bir adım

Hükümetten yapılan açıklamada, Norveç'in iki devletli çözümü desteklediği ve ilerletmeye çalıştığı vurgulanarak Filistin'in bir devlet olarak tanınmasının, Norveç'in, Orta Doğu'daki çatışmaya kalıcı bir çözümün sadece iki devletli bir çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığı bildirildi.

Açıklamada, Filistin'in, Avrupa'daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanınacağı belirtildi.

İSPANYA DA RESMEN TANIYACAĞI TARİHİ AÇIKLADI
İspanya daha önce Filistin'i devlet olarak tanıyacağını duyurmuştu. İspanya Başbakanı Sanchez, Filistin devletini resmi olarak tanıyacağı tarihi açıkladı. 

 İspanya Başbakanı Sanchez ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacağını duyurdu. 

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin'i devlet olarak tanımalarından büyük memnuniyet duyulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İspanya, İrlanda ve Norveç'in, Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Filistin'in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin'in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin'i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz" denildi.

Editör: İsa Aslantaş