Bilim dünyası, 20. yüzyılın en büyük dahisi Albert Einstein’ın görelilik teorilerini uzay boşluğunda sınamaya hazırlanıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), zamanı eşsiz bir hassasiyetle ölçebilen ACES (Atomic Clock Ensemble in Space) adlı gelişmiş atom saatini, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi.

GÖREV: ZAMANIN UZAYDA NASIL DEĞİŞTİĞİNİ ÖLÇMEK
ACES projesinin temel amacı, özel ve genel görelilik teorilerinin doğruluğunu uzay ortamında test etmek. Einstein’a göre zaman, hız arttıkça veya yerçekimi azaldıkça yavaşlar. Bu durum, yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu gibi ortamlar için doğrudan geçerli.

Saatte saniyenin trilyonda biri hassasiyetle çalışan ACES, bu değişimleri ölçecek ve Dünya’daki atom saatleriyle kıyaslanarak farkları ortaya koyacak.

30 AY BOYUNCA UZAYDA ÇALIŞACAK
ACES, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 30 ay sürecek gözlem görevine başladı. Her biri yaklaşık 25 gün sürecek gözlem pencerelerinde toplanacak veriler, Dünya ile eş zamanlı karşılaştırılacak. Böylece zamanın uzayda nasıl “eğildiği” veya “yavaşladığı” bilimsel olarak ölçülmüş olacak.

İKİ AYRI SAAT, TEK HEDEF: MUTLAK ZAMAN ÖÇÜMÜ
ACES’in kalbinde yer alan iki gelişmiş saat:

-PHARAO: Sezyum atomlarıyla çalışan ve mikro yerçekimi için özel olarak tasarlanmış atom saati.

-SHM (Space Hydrogen Maser): Mikrodalga teknolojisiyle çalışan ve hidrojen atomlarıyla zamanı ölçen, son derece hassas bir sistem.

İnternetsiz çalışan deprem uygulamaları! Acil durumda hayatınızı kurtarabilir İnternetsiz çalışan deprem uygulamaları! Acil durumda hayatınızı kurtarabilir

Bu iki sistem, 300 milyon yılda yalnızca 1 saniye sapma gösteren düzeyde bir doğrulukla çalışıyor.