Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin Türk milletinin bağımsızlık iradesinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Ünlüer, mesajında Kahramanmaraş’ın Millî Mücadele’deki rolüne de geniş yer verdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayan Vali Mükerrem Ünlüer, bu tarihi günün yalnızca bir askerî zafer olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Ünlüer, 30 Ağustos’un Türk milletinin vatan sevgisini, bağımsızlık kararlılığını ve birlik ruhunu ortaya koyduğunu belirterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında kazanılan zaferin milletin geleceğini belirleyen önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

“30 Ağustos yalnızca bir askerî başarı değil”

Vatan topraklarının işgal altında bulunduğu dönemde milletin büyük bir mücadele ortaya koyduğunu belirten Ünlüer, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin bu mücadelenin en önemli aşamalarından biri olduğunu kaydetti.

Ünlüer, zaferin yalnızca cephede savaşan askerlerin değil, Anadolu’nun dört bir yanında mücadeleye destek veren halkın da eseri olduğunu ifade etti.

Cephede Mehmetçiğin gösterdiği cesaretin yanı sıra, evladını vatan için gönderen annelerin duasının ve yokluk içerisinde orduya destek veren vatandaşların fedakârlığının Millî Mücadele'nin başarısında büyük payı bulunduğunu belirtti.

Kahramanmaraş’ın istiklal mücadelesi vurgusu

Vali Ünlüer, mesajında Kahramanmaraş’ın Millî Mücadele tarihindeki önemine özel bir bölüm ayırdı.

Maraş’ın Anadolu’nun tamamında büyük mücadele başlamadan önce işgale karşı ayağa kalkan şehirlerden biri olduğunu belirten Ünlüer, Sütçü İmam’ın Uzunoluk’ta yaktığı istiklal kıvılcımının kısa sürede kent genelinde büyük bir direnişe dönüştüğünü ifade etti.

Ünlüer, Rıdvan Hoca ve Maraş halkının ortaya koyduğu kararlılığın bağımsızlık mücadelesinin önemli örneklerinden biri olduğunu belirterek, şehrin 12 Şubat 1920’de kendi mücadelesiyle işgalden kurtulduğunu hatırlattı.

“Maraşlı bayrağını ve vatanını savundu”

Kahramanmaraş halkının o gün yalnızca yaşadığı şehri savunmadığını belirten Ünlüer, Maraşlıların bayrağına, ezanına, inancına, vatanına ve hürriyetine sahip çıktığını söyledi.

Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla bütün şehir halkının tek yürek olduğunu vurgulayan Ünlüer, Maraşlıların teslimiyet yerine direnişi, korku yerine cesareti ve esaret yerine istiklali tercih ettiğini ifade etti.

Vali Ünlüer, 12 Şubat’ta Maraş’ta ortaya çıkan direniş ruhu ile 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da kazanılan zaferin aynı bağımsızlık iradesinin iki önemli yansıması olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş’ın edebiyat mirasına da değindi

MHP Kahramanmaraş’ta 15. Olağan Kongre başladı: Teşkilat yönetimi için kritik gün
MHP Kahramanmaraş’ta 15. Olağan Kongre başladı: Teşkilat yönetimi için kritik gün
İçeriği Görüntüle

Ünlüer, Kahramanmaraş’ın istiklal ruhunun yalnızca tarih sayfalarında değil, şehrin kültür ve edebiyat hayatında da yaşadığını belirtti.

Mesajında Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Abdurrahim Karakoç gibi Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği önemli isimlere değinen Ünlüer, bu isimlerin vatan, millet, bağımsızlık ve özgürlük düşüncesini eserleriyle gelecek nesillere taşıdığını ifade etti.

“Bağımsızlığımızı korumak görevimiz”

Günümüzde en önemli sorumluluklardan birinin geçmişten miras kalan bağımsızlığı korumak olduğunu belirten Ünlüer, milletin birlik ve beraberliğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ünlüer, Millî Mücadele kahramanlarının fedakârlıklarının yalnızca geçmişin hatırası olarak görülmemesi, gelecek için de yol gösterici olması gerektiğini ifade etti.

Mesajının sonunda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Millî Mücadele’nin tüm kahramanlarını, Kahramanmaraş’ın istiklal mücadelesinde hayatını ortaya koyan aziz ecdadı, şehitleri ve hayatını kaybeden gazileri rahmet, minnet ve şükranla anan Ünlüer, vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı.

Vali Ünlüer, mesajını “Bağımsızlığımız ve Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olsun” ifadeleriyle tamamladı.