Devlet Bakanı Faruk Çelik, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan güzergahını kullanarak kutsal topraklara gidecek hacı kafilelerinin, yol güvenliği açısından sıkıntısı kalmadığını belirterek, konunun Bakanlar Kurulu gündemine getirileceğini bildirdi.

Bakan Çelik yaptığı açıklamada, hac farizasını yerine getirmek isteyen vatandaşların, yol güvenliği konusunda sıkıntılar olduğu için 1990'lardan beri kara yolunu kullanamadığını ve kutsal topraklara hava yoluyla gidildiğini hatırlattı.

Kara yoluyla hac uygulamasının yeniden başlatılabilmesi için son zamanlarda olumlu gelişmeler yaşandığını, Türkiye'den Suriye'ye vizesiz geçiş imkanı doğduğunu anımsatan Çelik, Ürdün'ün de Türk hacılarının ülkelerinden geçerek, kutsal topraklara ulaşmasına oldukça sıcak baktığını söyledi.

Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan güzergahını izleyecek hacı kafilelerinin, yol güvenliği açısından ''düne göre hiçbir sıkıntısı kalmadığını'' dile getiren Bakan Çelik, tek sorunun yol güzergahında dinlenme tesisi bulunmaması olduğunu ancak bu sorunların da aşılabileceğini ifade etti.

Hacı adaylarının kara yolunu kullanmasına sıcak baktığını vurgulayan Çelik, gelecek yıl kara yoluyla hacca gidilebilmesi için konuyu Bakanlar Kurulu'nun gündemine getireceklerini bildirdi. Bakan Çelik, bu yönde düzenleme yapılması durumunda hacı adaylarının Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonu ile otobüslerle de kutsal topraklara ulaştırılacaklarını söyledi.

Bu yıl 74 bin hacı adayının hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara gideceğine işaret eden Bakan Çelik, tüm hacıların hava yolunu kullanmasının, uçak seferleri ve zaman açısından da bir takım sıkıntılara neden olduğunu, kara yoluyla destek sağlanması halinde bu sorunların ortadan kalkacağını kaydetti.

-HAC KONTENJANI ARTIRILACAK-

Bakan Çelik, hac kontenjanlarının arttırılması için de çalışma yürüttüklerini, Suudi Arabistan ile görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Bu yıl 755 bin kişinin hacca gitmek için başvurduğunu, ancak kontenjan kapsamında 74 bin kişinin hacı adayı olabildiğini belirten Çelik, ''Bu kadar büyük bir talebe, bu düzeyde cevap verirseniz ciddi rahatsızlık meydana getiriyor'' dedi.

Türkiye'nin büyüklüğüne ve nüfus yoğunluğuna uygun hac kontenjanının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Çelik, ancak Suudi Arabistan'daki durumun ve fiziki şartların da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Bakan Çelik, ''Biz 'buradan 750 bin kişiyi gönderelim' dediğimizde orada 15 milyon insan olacak ki o ibadeti yapmak çok daha zorlaşır'' değerlendirmesinde bulundu.

Tüm bunlar göz önüne alındığında her yıl Türkiye'den 100-150 bin hacı adayının Mekke ve Medine'ye gitmesi gerektiğine işaret eden Çelik, gelecek yıl bu rakama ulaşılması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.