Döngel Mağarası ve Pazarcık’ta yapılan kazı çalışmalarında ise şehrin geçmişi 14-16 bin yıl öncesi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır.

Maraş, modern kentleşmede en parlak dönemini M.Ö. 58 ile 395 yılları arasında hüküm süren Büyük Roma İmparatorluğu zamanında yaşamıştır. Germenicia olarak adlandırılan Roma Yamaç Villaları ise bunun bir kanıtıdır.

Maraş’ın ikinci modern şehirleşmesi ise 1298 yılında Elbistan’ın fethedilmesiyle hüküm sürmeye başlayan Dulkadiroğlu Beyliği döneminde gerçekleşmiştir. Özellikle 1502 yılında Elbistan’dan başkentini Maraş’a taşıyan Beylik, Maraş’ta hala ayakta olan onlarca esere imza atmıştır.

Maraş’ın üçüncü Modern şehirleşmesi ise Ak Parti döneminde olmuştur. Burada hiçbir partinin ve belediye başkanının verdiği emeği görmezden gelmek nankörlük olur. 1870 yılında Belediye Başkanı olarak atanan Kazancızade Sadi Efendi’den Başkan Fatih Mehmet Erkoç’a kadar 27 Belediye Başkanı görev yaptı. Hepsi de imkânlar dâhilinde taş üstüne taş koymuştur, emeklerine sağlık.

Kentin üçüncü modern şehirleşmesinde en büyük mesafe Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasıyla katedildi. 2014’te kurulan Büyükşehir, Fatih Mehmet Erkoç’un vizyonu, çalışma azmi ve gayreti ile uyguladığı 490 proje kenti bulunduğu noktadan fersah fersah ileriye taşımıştır. Bunu kimse inkar edemez.

Kahramanmaraş’ın çeyrek asırdır, yarım asırdır gündeminde olan projeler bir bir hayata geçti. Köprülü kavşaklar, kayak merkezi, millet bahçeleri, yeni bulvarlar, kentsel dönüşüm, sosyal projeler, müzeler, çevre yolları, dönüşüm projeleri, kırsalın tüm ihtiyaçları, ilçelerin meydanları, modernleşmesi hepsi yani 490 proje Büyükşehir Belediye eski Başkanı Fatih Mehmet Erkoç zamanında olmuştur. Tüm projeleri bir tarafa bırakın, akıllı buton uygulaması ile herkesin artık yük olarak gördüğü yaşlılara verilen manevi evlat hizmeti Erkoç’un manevi dünyasına büyük bir zenginlik katmıştır. Bu proje bile başlı başına bir hizmettir.

Tüm toplum bir dönem daha görev yapmasını beklerken, hesapta olmayan gelişmeler ve siyasetin çirkin yüzü buna imkan vermemiştir. Tabiki nasipten öteye de hiçbir şey olmaz. Bu bir nasip meselesidir.

Fakat şunu unutmamak gerekir, Başkan Fatih Mehmet Erkoç hangi partili olursa olsun her bir Kahramanmaraşlı tarafından hizmetleriyle yad edileceğinden hiçbir kuşkum yoktur.

Erkoç’u yakın tanıyanlardan biri olarak tüm samimiyetimle ifade ediyorumki; dilinden davasını ve davasının lideri Recep Tayyip Erdoğan’u düşürmeyen Erkoç’un içinde memleketine en iyi hizmeti yapmaktan başka hesabı yoktu. Mutlaka siyasi hesaplaşmalar her bir siyasetçinin içinde vardır fakat hizmet etme tarafını ele aldığımda Kahramanmaraş’ı kendi evinden önde tutup elinden geldiği kadar hemşerilerini rahat yaşatacak çalışmalar niyetinde olduğunu açıkça söyleyebilirim.

Geçtiğimiz haftalarda makamında ziyaret ettiğimde bana şunu söyledi; “Mesut keşke daha önce belediye başkanı olsaydım, imkanlar daha çoktu ve bu şehrimize daha çok proje yapmak isterdim, çünkü bu kentin insanı hak ediyor. Kahramanmaraş ne kadar büyürse vatandaşlarımızın yaşam refahı da o kadar artar.” Demişti ve eklemişti; “bu bir nasip işi olduğunu da biliyorum, her şeyde bir hayır vardır. Yerime gelen Hayrettin Bey’in de iyi işler yapacağına inanıyorum. Şehrimi Hayrettin Bey’e teslim edeceğim için de gönlüm rahat”

İşte giderken bile şehrini düşünen bir yapıya sahip olan bir Belediye Başkanıydı. Daha yaşı genç olan Fatih Mehmet Erkoç’un siyasetin en iyi yerlerinde göreceğimden endişem yok.

Bu şehirde bir yerden bir yere giderken hizmetlerden yararlanan her bir vatandaş Erkoç’u hatırlayacaktır ve iyi dilekleriyle yad edecektir. Haksız mıyım?