Kahramanmaraş’ta tüm hızıyla süren mikro bölgeleme çalışmasında sona gelindi.

Çalışmayı yapan ekibin vereceği rapor doğrultusunda yerinde dönüştürülmek istenen inşaatların yoğunluğu netlik kazanacak. 

İlçe belediye başkanları ile koordinasyon toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör il genelinde yaklaşık 25 bin orta hasarlı bina sahiplerine 3 yöntem önerdiklerini dile getirdi.

Kahramanmaraş il genelinde 112 bin 524 kat malikini ilgilendiren yasanın TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren yerinde dönüşümün şartlarıyla ilgili bilgi de veren Başkan Güngör; “Yerinde dönüşüm yapmak isteyen hak sahiplerimiz, kat malikleri kanununa göre yüzde 51’in üzerinde çoğunluğu sağlayarak e-devletlerinden müracaat edebilecek. Hak sahibi olan kat maliklerine konut için 500 bin iş yeri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Yine konut için 800 bine, işyerleri için ise 500 bine kadar kredi verilecek. Krediler 2 yıl ödemesiz, 8 yıl ödemeli faizsiz olacak. Hibe birer konut ve işyerini kapsayacak, kredi ise 3 konuta kadar çıkabilecek.” dedi.

AYNI METREKARE VE KAT OLABİLECEK Mİ?

Yerinde dönüşümün yoğunluk ve kat sayısıyla ilgili de soruya cevap veren Başkan Güngör açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Ben hakkımı, aynı yükseklikte ve aynı metrekare de istiyorum’ derseniz bunu her bölge için gerçekleştiremeyeceğimizin bilinmesi gerekir. Mikro Bölgeleme çalışması sonrası kaç kat, ya da kaç metrekare yapabileceğimiz netleşecek. Yerinde dönüşümü yüzde 51’in üzerinde çoğunluğun bulunmasına rağmen katılmak istemeyen olursa hazine alacak, kat maliklerine sonra satabilecek.

SÜRECİ BAKANLIK HAKKEDİŞ FORMÜLÜYLE YÜRÜTECEK

Yerinde dönüşüm yapmak isteyen hak sahipleri için ruhsat veya başka bir harç alınmayacak. Hepsi bedelsiz olacak. Tüm süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yürütecek. Hibe edilecekten tutardan bir miktar peşin olarak verilecek, kalan meblağlar ise hakkediş mantığına göre peyder pey hak sahiplerine ödenecek.”