Kahramanmaraş’taki çifte afetin ardından gelişen süreci yakından takip eden Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz yerinde dönüşüm çalışmalarının bir an önce başlanılması gerektiğine dikkat çekerek, ısrarlı takip ve girişimleri sonucunda yerinde dönüşüm için zemin + 4 olan hibe şartının zemin + 7’ye çıkartıldığını müjdeledi.

Kahramanmaraş'ta Kurban Fiyatları Belli Oldu! Bu Yıl Kurbanlık Pahalı mı Ucuz mu? Kahramanmaraş'ta Kurban Fiyatları Belli Oldu! Bu Yıl Kurbanlık Pahalı mı Ucuz mu?

ŞEHRİMİZ 4-6-8 OLARAK PLANLADI

Kahramanmaraş’ın şuan 4-6-8 kat olarak planladığını hatırlatan Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz şehirde yüksek kat artışlarının sona erdiğini belirtti. Parsellerin büyüklüğüne göre yüzde 10 artışında artık yaşanmayacağına vurgu yapan Başkan Kaçamaz Doğukentle birlikte bazı bölgelerin de zemin+4 olarak belirlendiğini dile getirdi.

HİBE İÇİN KAT SAYISINI YÜKSELTTİK

Yerinde dönüşümde Projelerinde belirli problemlerin olduğunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının zemin + 4’e hibe verdiğini hatırlatan Başkan Kaçamaz, “Burada parsellerin biraz sorunlu olması nedeniyle zemin + 4 sıkıntı oluyordu, emsal değerlerini kurtarmıyordu. Bununla ilgili girişimlerde bulunduk, Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, Bakan Yardımcımıza bildirdik. En son yazışmaları İl Müdürümüz yaptı. Bu sorun sadece Kahramanmaraş’ta değil, diğer deprem bölgelerinde de aynı sorun devam ediyordu. Bu konuyla ilgili adımların atıldığını gördük. Talebimiz şehrimizde yerinde dönüşüm için verilecek hibelerin zemin + 4’den zemin + 7’ye çıkartılmasıydı. Bu talebimizin de karşılık bulduğunu söyleyebilirim. Şuan yüzde 100 olarak açıklanmadı ama çok kısa sürede açıklamalarını bekliyoruz.

YERİNDE DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ PROJE SAHİP ÇIKMAK LAZIM

Yerinde dönüşümlerin bir an önce başlanılmasını bekliyoruz. Doğukent bölgemiz zemin + 4’e döndü ve yerinde dönüşümünü Belediye devir aldı. Kahramanmaraş’ta da hızlı bir şeklide yerinde dönüşüm projelerinin başlaması gerekiyor. Yerinde dönüşüm şehrin eski konut stokunu eritip yeni konut stokuna taşıyacak iyi bir çözüm önerisi ve bunu herkesin desteklemesi gerekiyor. Yerinde dönüşüm şartlarından artık Zemin + 7 kat yapmak isteyen bina sahipleri de faydalanabilecek. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesine yönelik bazı sıkıntıların çözümüne yönelik de iyileştirmeler getirildi.” Dedi.

MERKEZDE NASIL BİR DAĞITIM YAPACAKLAR, AÇIKLAMALARI LAZIM

Kahramanmaraş’ta şehir merkezinde devam eden kentsel tasarım çalışmalarıyla ilgili de soruya cevap veren Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz; “Şehir merkezi için çalışılmış bir kentsel tasarım projesi var. Fakat hala yüzde yüz net değil. Görüldüğü üzere Azerbaycan Mahallesinin yapılacağı alanlarda bazı parsellere başlanıldı. Zemin + 4 şeklinde yapılarak inşaatlar sürüyor. Burada ciddi derecede hak sahipliği sorunları olacak. Bunların da nasıl çözüleceğini henüz bizde bilmiyoruz. Burada iş yapan firmanın gelip hak sahipleriyle görüşüp bilgi vermesi gerekiyor. Bu bölgede günümüz teknolojisi ile yüksek kat binalar da yapmaktan sakınmamalıyız. Büyükşehir Belediyemiz 10 katlı ve sorunsuz ayakta. Belediyemizin arka bölgelerini de iş merkezleri kurarak bu bölgeyi canlı tutabiliriz.” Diye konuştu.