ABD'de süregelen kuş gribi salgını, milyonlarca tavuğun telef olmasıyla sonuçlanarak ülkede ciddi bir yumurta sıkıntısına yol açtı. Bu durum, Türkiye için önemli bir ihracat fırsatı doğururken, Ticaret Bakanlığı iç piyasadaki dengeyi korumak amacıyla kritik bir adım attı. Bakanlık, yumurta ihracatında kilogram başına 50 cent DFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) kesintisi uygulanacağını duyurdu.
ABD'DE YUMURTA KRİZİ DERİNLEŞİYOR
İki yılı aşkın süredir kuş gribiyle mücadele eden ABD, milyonlarca tavuğun itlaf edilmesiyle büyük bir yumurta kriziyle karşı karşıya kaldı. Üretimin azalması, arzın daralmasına ve fiyatların hızla yükselmesine neden oldu. Son bir yılda yumurta maliyetleri %51 oranında artarak 3,50 dolardan 5,29 dolara yükseldi. Tarım Bakanlığı, bu artışın 2025'te %20 daha da artabileceğini öngörüyor.
KARNE İLE SATIŞ DÖNEMİ
Tedarik sıkıntısı, ABD'deki birçok zincir marketin yumurta satışına kota koymasına yol açtı. Restoranlar yumurtalı yemeklerin fiyatlarını artırırken, bazı marketlerde karne ile satışlar başladı. Ülkenin popüler kahvaltı restoranlarından Waffle House, her bir yumurta için 50 cent ücret almaya başladı.
TİCARET BAKANLIĞI'NDAN İÇ PİYASA ÖNLEMİ
Bu kriz, ABD'de yaşam maliyetlerini düşürme hedeflerini zorlaştırırken, Türkiye için önemli bir ihracat fırsatı yarattı. Ancak artan talebin iç piyasadaki yumurta fiyatlarında dengeyi bozmaması için Ticaret Bakanlığı, yumurta ihracatına yeni bir düzenleme getirdi.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, iç piyasadaki fiyat artışını dengelemek amacıyla sofralık yumurta ihracatına DFİF kesintisi uygulanacak.
KİLO BAŞINA 50 CENT KESİNTİ
"Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 9526 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı"na göre, sofralık yumurta ihracatında kilogram başına 50 cent DFİF kesintisi uygulanacak.
RAMAZAN ÖNCESİ İÇ PİYASAYA KORUMA
Bakanlık, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde çalışarak gıda arz güvenliğini koruma ve fiyat istikrarını sağlama konusundaki tedbirleri sürdüreceğini vurguladı. Özellikle Ramazan ayı öncesinde iç piyasada arz sıkıntısı yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınacağını bildirdi.
22 BİN TONLUK İHRACAT
Sektör temsilcileri, Temmuz ayına kadar ABD'ye 22 bin ton yumurta gönderecek. Ayrıca, 320 konteyner için de görüşmeler devam ediyor.