2023 yılının ilk yarısında, 2. el araç piyasasında stokların tükenmesi sonucunda hareketsizlik gözleniyor.

Bayiler, stoklarını eritemedikleri için araç fiyatlarında 150 bin TL'ye varan indirimler meydana geliyor.

Akaryakıtta yeni dönem: Tek fiyat uygulaması başlıyor Akaryakıtta yeni dönem: Tek fiyat uygulaması başlıyor

Milliyet gazetesinin haberine göre, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

"Ocak ve Haziran ayları arasında oldukça yüksek satış rakamlarına ve hatta tarihi rekorlara ulaştık. Ancak Haziran ayından itibaren 2. el araç piyasasında düşüş eğilimi başladı ve Temmuz ayında da bu düşüş hız kazandı. Ağustos ayında ise durağanlık hali devam ediyor."

Ertemel, bu durumun arkasındaki sebeplere değinerek, "Bu durumun birden fazla temel nedeni bulunmaktadır. Bunların başında kredi erişiminde yaşanan güçlükler gelmektedir. Bir yıldan uzun bir süredir krediye erişimde zorluklar yaşansa da taleplere genelde cevap verilebiliyordu. Ancak son dönemde alınan kararlar nedeniyle bankalar kredi taleplerine daha temkinli yaklaşıyor ve talep azalıyor. Bu tabii ki geçici bir durum olup, kredi erişiminin ilerleyen dönemlerde kolaylaşacağına ve satışları olumlu etkileyeceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra, Temmuz ayında genişletilen 6+6 yönetmeliğinin de etkisinin olduğunu belirten Ertemel, "Otomobiller son yıllarda yatırım ve kayıt dışı ticaret aracı olarak görülüyordu. Bu durumun olumsuz sonuçlarını önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı çeşitli adımlar attı. Bu önlemler sayesinde spekülatif fiyat talepleri engellendi ve ticaret amaçlı araç alımlarında talepler azaldı." dedi.

Ertemel, ihtiyaçlarına yönelik araç almayı düşünen vatandaşların da spekülatif fiyatların düşmeye başlamasını ve kararların etkilerini gözlemlemeyi tercih ettiklerini ifade etti. Aynı zamanda yüksek otomobil fiyatlarının da etkili faktörlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Fiyatlardaki dalgalanmaya da değinen Ertemel, "Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemlerle spekülatif fiyat talepleri engellendi. Bazı durumlarda ek ücret talepleri olsa da Bakanlığın denetimleri ve talep düşüklüğü, vatandaşların bu taleplere rağbet göstermemesi sonucunda bu uygulamaların zamanla ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Şu an itibarıyla spekülatif fiyatlamalarda gerileme görülüyor. Araçların fiyatlarının daha makul seviyelere geldiği ilanlarda 100-150 bin TL'ye kadar indirimler gözlemleniyor." açıklamasında bulundu.

Sıfır ve 2. el piyasasında C Segment sedan araçların popüler olduğunu belirten Ertemel, "Bazı araçların ülkede üretilmesi, fiyat avantajı ve konforları nedeniyle vatandaşlarımızın en çok tercih ettiği araçlar arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

Ertemel, sözlerini şu şekilde noktaladı:

"2. el araç fiyatları, sıfır araç fiyatlarını etkiler. Döviz kuru ve ÖTV gibi faktörlerde değişiklik olmadıkça sıfır araç fiyatlarında artış yaşanmadığı sürece, 2. el araç piyasasındaki mevcut durum devam edecek ve büyük fiyat artışları yaşanmayacaktır. Hatta düşük talebin de etkisiyle fiyatlarda daha fazla düşüş olabilir. Ancak döviz gibi ana faktörlerde değişiklik olduğunda, otomobil fiyatları da buna uygun olarak değişecektir."