Kahramanmaraş'ın tarihi Kapalıçarşı'sında 45 yaşındaki 2 çocuk annesi Çiğdem Kopar, dede ve baba mesleği olan çarık ve yemeni yapımını 30 yıldır sürdürüyor. Osmanlı'dan bu yana Kahramanmaraş'a özgü bir ürün olan çarık ve yemeniler, Çiğdem Kopar'ın elinde yeniden hayat buluyor.

DEDENİN MESLEĞİ, TORUNUN GURURU

Çocukluğundan beri çarık ve yemenilerle iç içe büyüyen Çiğdem Kopar, bu mesleğin 4. kuşak temsilcisi. 11-12 yaşından beri bu sanatı öğrenmeye başlayan Kopar, 25-30 yıldır ise aktif olarak çarık ve yemeni imalatı yapıyor. Ailesinin mesleğini sürdürmenin gururunu yaşayan Kopar, "Bu meslek dedemin babamın mesleği. Ben 4. kuşağım. Kardeşlerim, abim, eşim ve ben dedemin, babamın mesleğini sürdürmeye çalışıyoruz. Osmanlı'dan bu yana gelen bu çarıklar, Kahramanmaraş'ta tescilli. Kahramanmaraş'a ait ürünler. Doğal deri olması, el yapımı olması, Osmanlı'dan bu yana giyinmiş olması, tabii bunun hikayesi çok geniş. Renklerin önemi var, modellerin anlamı var. Yıllardan bu yana gelen bu çarık modellerini sürdürmeye çalışıyoruz" diyor.

BAYAN ÇARIKÇI: İLK GÖRENLER ŞAŞIRIYOR

Tarihi Kapalıçarşı'da hizmet veren Kopar, bayan çarıkçı olmanın ilk başta şaşkınlık yarattığını ama zamanla belli bir müşteri kitlesi oluşturduklarını söylüyor. Bayan eli değmesiyle daha zarif ve ince işçilik sunan çarık ve yemeniler, büyük ilgi görüyor. Çocukluğundan beri bu işle uğraşan Kopar için çarık ve yemeni yapımı sıradan bir el sanatı. Yaz aylarında 6-7 ay giyilebilen çarık ve yemeniler, terletmeyen ve koku yapmayan yapıları ile tercih ediliyor. Çorapsız da giyilebilen çarık ve yemenilerin fiyatları ise orijinal deri ve el emeği olmasına rağmen oldukça uygun. Kopar, çarık ve yemenilerini 700-900 TL arasında satışa sunuyor.

Emniyet Müdüründen Görevi başındaki gazeteciye büyük gaf! ''Seni tutuklarım!'' Emniyet Müdüründen Görevi başındaki gazeteciye büyük gaf! ''Seni tutuklarım!''

TARİHİ BİR MİRASI YAŞATMAK

Çiğdem Kopar, sadece çarık ve yemeni satmakla kalmıyor, bu tarihi mirası da yaşatıyor. Atölyesinde çırak yetiştiren Kopar, bu sayede bu geleneksel sanatın gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunuyor.

KAHRAMANMARAŞ'IN GURUR KAYNAĞI

Çiğdem Kopar'ın özveriyle yaşatmaya çalıştığı çarık ve yemeni yapımı, Kahramanmaraş'ın gurur kaynağı. El emeği ve tarihi değeriyle bu ürünler, kente özgü bir değer katıyor. Kopar'ın öyküsü, geleneksel sanatların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ilham verici bir örnek oluşturuyor.

Editör: İsa Aslantaş