Ticaret Bakanlığı, son dönemde otomotiv sektöründeki stokçuluk, fahiş fiyat uygulamaları ve spekülatif fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında bir dizi adım attı.

Bu doğrultuda, Bakanlık, 6 Temmuz tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yaparak, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde fiyatla ilan yoluyla pazarlanmasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtladı.

Bu yeni düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girmiştir ve bireysel ve ticari ilanları kapsıyor.

Düzenlemeye göre, ilan platformları, bu kısıtlamaya aykırı ilan veren gerçek ve tüzel kişilere uyarıda bulunacak. Ancak bu uyarıya rağmen kısıtlamaya aykırı ilanlar veren kişilerin bilgileri ilan platformları tarafından Bakanlığa iletilerek takip edilecek

Düzenlemeye uymayan her bir ilan, "ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti" olarak kabul edilecek ve ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

NOTERLER ARACILIĞIYLA SATIŞ KISITLAMALARI

Araç sahipleri kara kara düşünecek! Otogaza indirim, benzin ve motorine zam Araç sahipleri kara kara düşünecek! Otogaza indirim, benzin ve motorine zam

Bakanlık, ayrıca 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatmış ve bu kısıtlamaya aykırı taşıt satışlarını noterler aracılığıyla engellendi.

Bu çerçevede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip olan satıcıların yanı sıra 2023 yılı içinde en az 3 adet ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre kuralına uymayan satışları noterler tarafından engellendiği bildirildi.

Bakanlık, 2023 yılı içinde yetki belgesi olmadan 3'ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcıları tespit etmiştir. Bu satıcıların sayısı 4 bin 800'dir ve söz konusu satışlara ilişkin savunmaları istenmiştir. Bu kişilere gelecekte idari para cezaları uygulanabilecek.

Bakanlık, ülke genelinde yaygın ve yoğun denetimlere devam ederek konuyla ilgili önlemler aldı

STOKÇULUK FAALİYETLERİNE YÖNELİK CEZALAR

Bugüne kadar yapılan denetimler sonucunda pazarlama ve satış kısıtlamalarına aykırı hareket eden işletmelere 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, stokçuluk uygulamaları kapsamında 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye 8 milyon 292 bin 360 lira, mayıs ayında sıfır kilometre taşıtlara erişimi zorlaştırıcı uygulamaları tespit edilen 4 yetkili bayiye ise 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası kesildi.

Haziran ayında, müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep eden veya müşterileri aksesuar almaya zorlayan 10 yetkili bayiye 49 milyon 44 bin 600 lira idari para cezası verildi. Bu yetkili bayilere ayrıca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri de iptal edildi. Stokçuluk faaliyetlerine karşı yapılan denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 milyon 171 bin 360 lira idari para cezası kesildi.

BAKAN BOLAT'IN UYARILARI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve gelir gelmez otomotiv sektörü temsilcileriyle görüşmeler yaparak yeni önlemler alınmasını sağlandığını söyledi.

Bakan Bolat, yaptığı açıklamalarda, ilan sitelerinin 15 Temmuz'dan itibaren sıfır araç fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı koymamaları konusunda uyarıldığını belirtmiş ve söz konusu piyasada istikrarı sağlamak için ellerinde başka enstrümanlar olduğunu ifade etti. Bakanlık adım adım ilerlemekte ve yakın bir gelecekte piyasada istikrarın sağlanacağını vurguladı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç ise düzenlemeler ve denetimler sonrasında piyasaların rahatlamaya başladığını belirterek, vatandaşların önceden bayilere gidip araç bulamadığını, ancak şu anda bayilerin vatandaşları aramaya başladığını ifade etti. Erkoç, manipülasyonların azalmaya başladığını ve sıfır araçlara erişim sağlandığında ikinci el araç fiyatlarının da düşeceğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim