Amerikan Kalp Derneği’nin (AHA) düzenlediği tıp konferansında sunulan bir analiz araştırmasının ilk sonuçlarına göre, araklı oruç olarak bilinen diyet modelinde günde sadece 8 saatlik bir zaman diliminde beslenen bireylerin, kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin yüzde 91 daha yüksek olduğu ortaya konuldu. Çalışmanın, henüz hakem değerlendirmesinden geçerek bilimsel bir dergide yayımlanmadığı vurgulandı.

ANALİZ: 8 SAATLİK ZAMAN KISITLI BESLENME PROGRAMI VE KALP SAĞLIĞI

Şangay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları tarafından 20 binden fazla yetişkinin verileri üzerinde yapılan analiz araştırmasında, aralıklı oruç prensibini benimseyenlerin, özellikle 8 saatlik zaman kısıtlamalı beslenme programını takip edenlerin, kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin yüzde 91 daha yüksek olduğu bulgusu öne çıktı.

ÇALIŞMA SUNUMU VE BİLİMSEL İFADE

İsviçre ‘aşırı bor içeriyor’ demişti: Beypazarı'ndan yasak kararı sonrası ilk açıklama İsviçre ‘aşırı bor içeriyor’ demişti: Beypazarı'ndan yasak kararı sonrası ilk açıklama

Araştırma, Amerikan Kalp Derneği'nin Epidemiyoloji ve Önleme Konferansı'nda 18 Mart tarihinde sunuldu. Ancak, araştırmanın henüz hakemler tarafından değerlendirilip bilimsel bir dergide yayımlanmadığı hatırlatıldı.

ANALİZİN DETAYLARI VE BULGULARI

Araştırmaya ilişkin yapılan açıklamalarda, "Günde sadece 8 saatten daha az bir süreyle beslenenlerde kardiyovasküler hastalık nedeniyle ölüm riskinin yüzde 91 daha yüksek olduğu görüldü. Ayrıca, kalp hastalığı veya kanserle mücadele eden bireylerde de benzer bir risk artışı tespit edildi. Var olan kardiyovasküler hastalığı olan bireylerde ise, günde 8 saatten az olmamak kaydıyla 10 saatten az yemek yemenin de kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölüm riskinin yüzde 66 daha yüksek olduğu gözlendi" denildi.

PROFESÖR ZHONG'UN DEĞERLENDİRMESİ

Araştırmanın bir üyesi olan Profesör Victor Wenze Zhong, "8 saatlik zaman kısıtlamalı bir beslenme programını takip eden bireylerin kardiyovasküler hastalıktan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmak bizi şaşırttı. Bu tür bir diyetin popüler olmasının nedeniyle, potansiyel kısa vadeli faydaları göz önünde bulundurulabilir. Ancak, araştırmamız, günde 12-16 saatlik tipik yemek yeme süresiyle karşılaştırıldığında, daha kısa süreli beslenmenin daha uzun yaşamakla ilişkili olmadığını açıkça gösteriyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.