Dünya genelindeki barış seviyelerini ölçen Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından yapılan yıllık Küresel Barış Endeksi (GPI) araştırması, 2023 yılının dünyanın "en tehlikeli" ve "en barışçıl" ülkelerini belirledi. Araştırmaya göre, küresel barış düzeyi ortalama yüzde 0,42 oranında kötüleşti.

EN AZ BARIŞÇIL ÜLKELER: AFGANİSTAN LİDERLİĞİNDE SIRALAMA

Afganistan, sekizinci kez üst üste dünyanın en az barışçıl ülkesi seçildi. Yemen, Suriye, Güney Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti ise bu ülkeyi takip etti.

EN BÜYÜK BOZULMA UKRAYNA'DA

Ukrayna'daki savaşın küresel barışı olumsuz etkilediği ve bu ülkenin en büyük, Rusya'nın ise beşinci en büyük bozulmayı yaşadığı kaydedildi. Avrupa'nın "dünyanın en barışçıl bölgesi" olduğu savunularak, kıtanın en barışçıl 10 ülkeden 7'sine ev sahipliği yaptığı belirtildi.

EN TEHLİKELİ ÜLKELER SIRALAMASI (2023)

  1. Afganistan
  2. Yemen
  3. Suriye
  4. Güney Sudan
  5. Kongo Demokratik Cumhuriyeti
  6. Rusya
  7. Ukrayna
  8. Somali
  9. Sudan
  10. Irak

EN BARIŞÇIL ÜLKELER SIRALAMASI (2023)

  1. İzlanda
  2. Danimarka
  3. İrlanda
  4. Yeni Zelanda
  5. Avusturya
  6. Singapur
  7. Portekiz
  8. Slovenya
  9. Japonya
  10. İsviçre

İSRAİL, HAITİ VE MALİ'DE BOZULMA

İsrail, Haiti ve Mali, bozulmanın en fazla olduğu diğer ülkeler arasında yer aldı. İzlanda ise dünyanın en barışçıl ülkesi olmayı sürdürdü.

UAD, Türkiye'nin İsrail hakkındaki soykırım davasına müdahil olmasına imkan tanıyor UAD, Türkiye'nin İsrail hakkındaki soykırım davasına müdahil olmasına imkan tanıyor

Birleşik Krallık, geçen yıla göre bir sıra gerileyerek en barışçıl ülke listesinde 37'nci sırada yer aldı.

ABD 131'İNCİ SIRADA

ABD, barışçıllık ölçeğinde "düşük" olarak değerlendirildi ve geçen yıl olduğu gibi listede 131'inci sırada bulundu. Independent'ın haberine göre, raporda ABD'nin "geçtiğimiz yıl barışçıllıkta hafif bir bozulma yaşadığı ve bu durumun 2015'te başlayan eğilimin devamı olduğu" aktarıldı.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü, merkezi Avustralya'da bulunan, kendisini "bağımsız, partizan olmayan, kâr amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşu" olarak tanımlıyor.