Darbe tertiplerini araştıramayan bir Meclis...Dört gündür yazıyorum. Yazılarımın içine koyduğum tüm örneklerin ortak bir yanı var:
Türkiye’de parlamento olsun, hükümet olsun halkın oyuyla sandıktan çıkan siyasal otoritenin devlet karşısındaki, asker karşısındaki zayıflığı...
Bir başka ortak taraf şu:
Devletin, askerin gerektiğinde nasıl kolayca hukuk dışına kayabildikleri ve bunun karşısında seçimle gelen siyaset güçlerinin çaresizliği...
Bu durum, Türkiye’de demokratik hukuk devletinin yerli yerine oturmasını engelliyor.
Bu çarpıklıkta, seçilmiş siyasal otoritenin sorumluluğu elbette çok büyük. Çünkü kendi hukukuna sahip çıkarak devlete, askere bazı hesapları sorabilmiş değil bugüne kadar.
Bu açıdan bir örnek var.
İstanbul milletvekili Ufuk Uras geçen yıl bir araştırma önergesi hazırladı. Konusu, darbe tertipleriyle ilgiliydi.
Bunu TBMM Başkanlığına verebilmesi için en az yirmi milletvekilinin imzası gerekiyordu. Ama Ufuk Uras, örneğin ne AKP’den, ne de CHP’den önergesine imza atacak herhangi bir milletvekili bulamadı.
Liderler istemiyordu çünkü...
27 Nisan Muhtırası’na daha yeni muhatap olmuş, 2003-2004’deki SARIKIZ ve AYIŞIĞI tertiplerini çok iyi bilen AKP, Mecliste bu konuların araştırılmasına taraftar değildi.
Sonunda Ufuk Uras, DTP’li milletvekilleriyle birlikte 22 imzayla aşağıdaki önergeyi TBMM Başkanlığına verdi.
* * *
“Türkiye Büyük Millet Meclisi, 88 yıllık kısa tarihinde bir kaç kez askeri müdahale veya muhtıra gibi demokrasi dışı adımlarla karşı karşıya kaldı.
Bunlar demokrasinin yerleşmesini, kökleşmesini ve gelişmesini engellediği gibi, çok ciddi gerilemelere de yol açtı.
Demokrasi süreci kesintiye, Meclis çalışmaları akamete uğradı.
Bu müdahaleler demokratik geleneklerin ve parti örgütlenmelerinin tahribine, çok partili parlamenter sistemin alt üst olmasına yol açtı.
Bu tür tehlikelerin henüz tam olarak geçmediği, son dönemlerde basına yansıyan bilgi, belge ve iddialarla da görülüyor.
Gelecekte bu tür müdahalelerin yaşanmaması için parlamentonun kendi varlığını ve faaliyetinin sürekliliğini savunması büyük önem taşıyor.
Geçtiğimiz yıl gündeme gelen müdahale hazırlıklarına yönelik iddiaların doğruluğu hakkında yurttaşlar doyurucu yanıtlar elde edemiyor.
Hukuk devreye sokulmadığı için, bu iddiaların gerçeklikle bağı tam olarak saptanamıyor.
Üstelik söz konusu iddialarda adı geçen kişiler de adalet ve toplum önünde aklanamıyor.
Bu konuda dikkat çekici gelişmelerden biri, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in, bilgisayar ortamında kopyalandığı iddia edilen günlüklerinin Kuvvet Komutanlığı dönemine rastlayan (2003-2005) bölümünde yer alan “Sarıkız” darbe girişimi hazırlıklarıdır.
Bu iddialara göre dönemin kuvvet komutanları Aytaç Yalman (Kara), İbrahim Fırtına (Hava), Özden Örnek (Deniz) ve Şener Eruygur (Jandarma), “şeriatçı bir düzen”e yönelik hazırlıkların yapıldığını düşündüklerinden bir darbe planlamışlar, adına da “Sarıkız” ve “Ayışığı” demişler.
Ancak bu hazırlıklar, koşulların uygun olmadığı gerekçesiyle rafa kaldırılmış.
1. Türkiye’de geçtiğimiz yıllardaki darbe hazırlığı iddialarının doğru olup olmadığının araştırılması için;
2. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün 7 Nisan 2007 tarihli Milliyet’in manşetinden yayımlanan demecinde “İddia edilen, ortaya atılan niyetleri, gayretleri biliyoruz. Basında çıkmadan önce biliyorduk. Bunlar, devlette bilmesi gereken yerlere bildirilmiştir. Bilmesi gerekenlerin bilgisi vardır. Zaten savcılar da gereğini yaparlar” ifadesindeki, ‘bilmesi gereken yerler’in neyi bildiklerinin ve ‘gereğini yapıp’ yapmadıklarının araştırılması için;
3. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün Anadolu Ajansı’na, “Şimdi ne desem ateşe benzin dökmek olur. Böyle şeyler zamanı gelince açıklanır. Belki ben açıklarım, belki başkaları açıklar” ifadesindeki, ‘açıklanması gerekenler’in neler olduğunun araştırılması için;
4. Bazı gazetecilerin, bakanlara ve üst düzey askerlere dayanarak darbe girişimi iddialarının gerçek olduğunun anlaşıldığı yönünde yaptıkları haberlerin doğruluğunun araştırılması için;
5. Emniyet tarafından hazırlandığı iddia edilen teknik rapordaki, darbe günlüklerinin eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in bilgisayarından çıktığının kesin bir biçimde kanıtlandığı savlarının doğru olup olmadığının araştırılması; kamuoyunda oluşan şüphe ve endişelerin dağıtılması, haklarında kuşku bulunan kişilerin durumlarının aydınlığa kavuşturulması için Anayasamızın 98, İçtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurulmasını saygılarımızla arz ederiz. 13/05/2008”
* * *
Bu önerge şimdi TBMM Genel Kurul gündeminin kaçısıncı sırasında biliyor musunuz?
208. sırada bekliyor.
En başta TBMM kendi hukukuna sahip çıkmadan, Türkiye’de kendi varlığına kasteden ‘darbe tertipleri’ni bile araştırmadan, Türkiye’de demokrasi ve hukuk yerli yerine oturamaz.
İyi pazarlar!
HASAN CEMAL
MİLLİYET
Trend Haberler

Sağlık Bakanlığı Kahramanmaraş’ta personel alımı yapacak! Başvurular başladı

Kahramanmaraş'ta lise önünde yaşanan olay alarm verdi!

Sırrı Süreyya Önder’in eşi kimdir? İşte merak edilen detaylar

Kahramanmaraş'ta araç sahibini ilgilendiren düzenleme! Ağır hasarlı sayılmayacak

Sırrı Süreyya Önder'in kızı kimdir? Aile hayatı ve merak edilen detaylar

Meteoroloji sadece bu yerlere kente dikkat çekti! Kahramanmaraş'ta yaşayanlar dikkat
Ekonomiden memnun musunuz?
Ankete Katıl