Sitemizin köşe yazarlarından Metin Acıpayam bugünkü yazısında, "Prof. Dr. Vahit Kirişçi hocamız hakkında -1-" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Platon "Ya filozoflar yönetici olmalı ya da yöneticiler filozof olmalıdır." der.
Bu sözün yansıttığı gerçeklikten doğan anlam bütünlüğünü incelediğimiz de yönetimsel içeriğin ‘akıl’ merkezli olmasını temenni eden bir yaklaşımın ürünü olduğunu görürüz. Öyle ya, ‘akıl’ varsa ‘bilgi’de var demektir. Çünkü bilgi, aklın hedefinde olan bir özel alandır. Bu girişten sonra şunu söyleyeyim ki; değerli büyüğümüz Prof.Dr. Vahit Kirişçi Hocamız, Platon’un temennisini gerçekleştiren bir kıymet abidesidir.
Şöyle ki; Hocamızın siyaset kadar konuşulması gereken bir akademik tarafı mevcuttur. Tabiri caizse bir bilim insanından bahsediyorum. Bu sebepten giriş kısmında verdiğim sözün; ‘yönetici’ vasfı ‘böylesine bir bilimsel özgeçmişten’ kaynaklı değerli Hocamıza takdim edilebilir.
Akademik anlamda uluslar arası bir boyutu olan değerli Hocamız, 4 Aralık 1960’da Kahramanmaraş’ta doğar. Daima çalışkandır, ilk gençlik dönemi ve sonraki zamanlar da en önemli vasfı çalışmaktır.
Kısaca akademik hayatına baktığımız da;
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitirdiğini görürüz. Yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesi'nde tamamlar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda teknik eleman olarak çalışır. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak ders verir. 1995'te doçent, 2001'de profesör olur. 16'sı yabancı dilde olmak üzere, toplam 55 adet makale, kitap, komisyon raporu ve bildiri türünde yayın yapar. Birçok sivil toplum kuruluşunda yönetici olarak görev üstlenir. 22. ve 23. Dönem Adana Milletvekillidir. 22. Dönem'de Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ve Başkanvekilliği, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı yapar. 23. Dönem'de aynı komisyonun Başkanlığına yeniden seçilir.
4 Mart 2022 tarihinde Bekir Pakdemirli'nin istifa etmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı olarak atanmıştır.
Hocamızın siyasi kariyeri, bilimsel kariyerinin sonucu gibidir. Bilimsel gerçekliği, siyasal dünyasını şekillendirmektedir. Bakanlığı döneminde ‘kuraklık’ ile ilgili mücadelesi pek takdire şayandır.
Burhanettin Duran beyle Bakanlık döneminde yapılan söyleşide değerli Hocamızın ‘Tarım’ konuları üzerinden ele aldığı ‘Uluslararası Siyaset Bilgisi’nin derinliği ise özel dikkat çekmek istediğim boyutta. İlgili söyleşiye; https://kriterdergi.com/soylesi/tarim-ve-orman-bakani-prof-dr-vahit-kirisci-kuraklik-ve-savasa-karsi-gerekli-tedbirler-alindi bu adresten ulaşabilirsiniz.
Hocamızın çevre duyarlılığı konusunda göstermiş olduğu tavır da, dikkat çekilmesi gereken önemde. Özellikle “Tarım Ekosistemi” üzerine yaptığı çalışmalar bir başka yazımızın konusu olsun.
Tarımın Önemi
Tarım bir ülkenin ana kaynağıdır. Hem gelir kaynağı olarak hem de gıda ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılaması bakımından diğer sektörlere oranla gelişme sürecinde desteklenmesi gereken ilk faaliyettir. Bir ülke sağladığı hammaddeleri ve bunu ucuz halde tamamlayabilmesi ile sanayisini geliştirebilir ve pazarlayabilir. Bu gerçekten hareketle, Prof.Dr. Vahit Kirişçi Hocamıza göre de; TARIM STRATEJİK VE VAZGEÇİLMEZ BİR SEKTÖR” ‘dür.
Değerli Hocama yapmış olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür eder, biz gençlere örneklik teşkil ettiği için kendilerine müteşekkir olduğumuzu beyan ederim.