Son zamanlarda işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin Türkiye'nin dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini ele alan Hazine ve Maliye Bakanlığı, çözüm odaklı bir yaklaşımla kota uygulaması getirme kararı aldı. Bu adımla, altın üretimi ve ticaretinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
CARİ AÇIĞIN AZALTILMASI VE ALTIN ÜRETİMİNİN TEŞVİKİ HEDEFLENİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına yönelik getirilecek kota uygulamasıyla, bu ithalatın Türkiye'nin cari açığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı ve aynı zamanda altın üretimi ve ticaretini teşvik etmeyi amaçlıyor.
DÖVİZ REZERVLERİ DESTEKLENECEK
Bu adımın bir diğer hedefi, Türkiye'nin döviz rezervlerini desteklemektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, işlenmemiş altın ithalatındaki yükselişin cari açığa olan etkisini azaltarak, ülkenin döviz rezervlerinin güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
KOTA UYGULAMASI DETAYLARI
Kota uygulaması, Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatını kapsayacak şekilde tasarlandı. Aracı kuruluşların ithalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak, geçmiş yıllardaki ithalat miktarlarına dayalı olarak aylık bir kota belirlendi.
ALTIN ÜRETİMİ VE TİCARETİ İHRACATLA TEŞVİK EDİLECEK
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı bu tedbir kararı, altın üretimi ve ticaretinin ihracat yoluyla teşvik edilmesini de içermektedir. Bu sayede, Türkiye'nin dış ticaret dengesine olumlu bir etki yapması beklenirken, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen ithalat kota uygulamasının dışında tutulacaktır.
UZUN VADELİ OLUMLU ETKİLER ÖNGÖRÜLÜYOR
Bu önlem, hem altın üretimi ve ticaretinin teşvik edilmesini hem de uzun vadede Türkiye'nin cari açık sorununa olumlu katkı sağlanmasını amaçlıyor. DİR kapsamında yapılan ithalatın yanı sıra bedelsiz ihracat kapsamında yurt dışından getirilecek altınlar da kota uygulamasının dışında tutulacaktır.
ALTIN İTHALATINDAKİ YÜKSELİŞİN VERİLERİ
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak-temmuz döneminde Türkiye'nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. İşlenmemiş altın ithalatı ise aynı dönemde yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolara çıktı.