Kahramanmaraş’ta 2012-2013 eğitim- öğretim yılında zorunlu hale getirilen Okul Öncesi Eğitimde anaokullarında görevli öğretmenin yanında ihtiyaç duyulan yardımcı personel ev hanımları arasından seçilecek.


2013 yılından itibaren tüm Türkiye’de zorunlu olacak olan Okul Öncesi Eğitim, Kahramanmaraş’ta bu yıl itibarı ile başladı. Eğitimin zorunlu hala gelmesi ile Anaokullarında yaşanan yardımcı personel ihtiyacı ev hanımları ile giderilecek.  Buna bağlı olarak Toplum Temelli Eğitim merkezlerinde ev hanımlarına, gündüz bakım ve okul öncesi çocuk bakımı kursları verilecek. Böylelikle eğitim almış anneler anaokullarında görevlendirilecek. Türkiye genelinde yaygınlaştırılan Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir çalışma başlatıyor. Anaokullarında, görevli öğretmenin yanında ihtiyaç duyulan yardımcı personel ev hanımları arasından seçilecek. Bir taşla iki kuş vurmayı hedefleyen projeyle özellikle dezavantajlı bölgelerde çocuklar okul öncesi eğitimle tanışırken anneler için de istihdam fırsatı doğacak.


EĞİTİM MERKEZLERİ


MEB desteğiyle, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından kurulacak Toplum Temelli Gündüz Çocuk Bakım ve Okul Öncesi Eğitim Merkezleri ev hanımlarına, anaokulunda yapacakları işlerine yönelik eğitim verilecek. Bu merkezde eğitimi tamamlayıp sertifikasını alan ev hanımları, ihtiyaç duyulan okul öncesi eğitim okullarında yardımcı personel olarak işe başlayacak. Proje, yerel yönetimlerin desteğiyle ilk etapta İzmir, Ankara ve Van'da pilot olarak uygulanmaya başlayacak. Toplam 16 milyon Euroluk projeyle dezavantajlı çocukların ve ailelerinin gündüz çocuk bakım ve okul öncesi eğitime kayıt ve devamlarını artırmak hedefleniyor.


ANNELERE BAKIM KURSU


Toplum temelli gündüz çocuk bakım ve okul öncesi eğitim konusunda MEB kurumlarının kapasite ve programları geliştirilerek 10 pilot ilde yaygınlaştırılacak.


KAHRAMANMARAŞ’TA 18 BİN ÖĞRENCİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ALIYOR


2011-2012 eğitim-öğretim yılında Okul Öncesi Eğitimde zorunlu iller arasına alınan Kahramanmaraş’ta okul öncesinde 17 bin 500 öğrenci ve 620 öğretmen bulunuyor.


OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN AMACI ÇOCUKLARDA ÖĞRENMEYE İLGİ UYANDIRMAK


Okul öncesi eğitim süresince çocuklar ilköğretime hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Okul öncesi eğitimin amacı çocuklarda öğrenmeye ilgi uyandırmak ve çocuğun var olan yeteneklerini görünür kılmaktır. Bu dönem, araştırmacılar için çocuğun yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğu bir dönem olarak görülmektedir. Uygun fiziksel ve sosyal çevre koşullarında ve sağlıklı etkileşim ortamında yetişen çocuklar, daha hızlı ve başarılı bir gelişim gösterirler. Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitim gömleğin ilk düğmesidir ve bunun doğru iliklenmesi gerekir.
Çocuğun doğduğu günden temel eğitime başladığı güne kadar geçen yılları kapsayan ve çocukların daha sonraki yaşamlarında önemli rol oynayan; bedensel, psikomotor, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı, kişiliğin şekillendiği ve çocuğun devamlı olarak değiştiği bir süreçtir. Bu nedenle, çocuğun küçük yaşlarda sağlıklı bir ortamda gelişimini sürdürmesi önem kazanmaktadır. 

EĞİTİM, ÖĞRENCİ-ÖĞRETMEN-VELİ ÜÇGENİNDEN OLUŞAN PLATFORMDUR


Sağlıklı ve istenilen davranışlara sahip çocuklar yetiştirmek, onların gelişim özelliklerini ve bu özellikler doğrultusunda gereksinimlerinin neler olduğunu bilmeye bağlıdır. Erken çocukluk dönemindeki gelişmelerle, okul öncesi eğitim artık anne babanın yalnız başına başarabileceği bir konu olmaktan çıkmış durumdadır. Eğitim, öğrenci-öğretmen-veli üçgeninden oluşan platformdur. Bu birliktelik ne kadar bilinçli ve sağlıklı olursa, çocuklarımızda o oranda sağlam bir kişilik kazanırlar. Eğitimin sağlam temeller üzerine kurulmasında ve insanların ileri yaşlardaki başarılarında okul öncesi eğitimin rolü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ana kucağındaki yoğun ilgiden sonra, anaokulu ortamı çocuk için dünyaya açılan yepyeni bir penceredir. Olumlu yada olumsuz anlamda verilen her şey, onları yetişkinlik yıllarında da doğrudan etkilemektedir.

3 YAŞINA KADAR BİR ÇOCUĞUN BEYNİ BİR YETİŞKİNDEN 2,5 KAT FAZLA, 6 YAŞINA KADAR BİR PROFESÖRDEN 2 KAT HIZLI ÇALIŞIR


3 yaşına kadar bir çocuğun beyni bir yetişkinden 2,5 kat fazla çalışır, 6 yaşına kadar bir


profesörden 2 kat hızlıdır. Yapılan tüm uluslararası araştırmalar ve uygulanan testler göstermektedir ki 0-6 yaş grubunda, gelişim düzeyinde okul öncesi eğitimi almış çocukların, akademik programlarda eğitim almış olanlara göre 1. sınıf başarı düzeyleri daha yüksektir ve okuma yazmaya daha hızlı geçmektedirler.12 yaşında IQ değerleri 5 puan daha yüksektir, 15 yaşında yetenek sınavlarında yüzde 90 -100 arası başarı sağlarlar. Yüzde 65’i liseyi, yüzde 45’i üniversiteyi sorunsuz kazanır ve bitirir. Yetişkin olduklarında dış dünyayla kolay ve sağlıklı iletişim kuran, sosyal insanlar olurlar. Bilindiği gibi, 3 ile 6 yaş arası çocukta pek çok gelişimsel değişmenin yaşandığı yıllardır. Normal gelişim gösteren bir çocuk, 6 yaş civarında pek çok motor becerileri kazanmış, çeşitli fiziksel becerilerini kullanmaya başlamıştır. Bilişsel gelişim açısından ise, fiziksel ve sosyal çevresi ile ilgili yoğun bir bilgi birikimi oluşturmaya ve çevresinde gelişen olayları anlamaya başlamıştır. Buna karşın, okul öncesi yılları çocuğun soyut düşünme yetisinin henüz tam şekillenmediği ve bu nedenle yapılan tüm etkinliklerin somut bir biçimde çocuğun yaparak ve deneyerek öğrenmeyi gerçekleştirdiği yıllardır. düşünüldüğünde, okul öncesi yılları çocuğun arkadaşları ve öğretmeni ile birebir olarak kuracağı iletişime dayalı konuşma ve dinleme becerilerini geliştirici etkinliklerin ağır bastığı yıllar olmalıdır. MANŞET

Editör: TE Bilisim