Türk Tarih Kurumu'nun kurucularından olan Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç adına aile vakfı kuruldu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ilana göre, "Elbistan Mükrimin Halil Yinanç Aile Vakfı"nın kurucuları arasında Prof. Dr. Hilmi Erginöz, Mehmet Yinanç ve Uğur Yinanç yeraldı. Vakfın amacı ise şöyle belirlendi: "Yinanç, Erginöz, Akat, Sezer, Güngör, İnanç, Müftüoğlu, Gönen, Günen ve Güneri aileleri ile ailenin üst soyu Şeyh İsa'dan gelen diğer ailelerin ve aile bireylerinin ve başta Elbistanlı gençler olmak üzere eğitim öğrenim gören ihtiyaç sahibi gençlerin eğitim ve öğrenimleri donanım ve desteklenmeleri ve bunlara benzer amaçların gerektirdiği gereksinimler ile harcamaların karşılanmasıdır."

Vakfın merkezi ise İstanbul olarak belirlendi.

-ORD. PROF. YİNANÇ KİM?-

Atakürk'ün kurduğu Türk Tarih Kurumu'nun kurucularından Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç 1900'da Elbistan'da doğdu. Rüştüyeye (ortaokul) Malatya'da başladı. İstanbul'da Gelenbevi Sultanisi'nde idadiyi (liseyi) tamamlayarak 1916 yılında mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Darülfünunu, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü'ne girdi ve mezun olduktan sonra 1919'da Mülkiye'ye kaydolan Mükrimin Halil buradan da 1921'de mezun oldu.

Mükrimin Hoca'nın babası Halil Kamil Efendi Haçin (Saimbeyli)'de kadı iken eşi ile birlikte 1920 yılında Ermeniler tarafından işkence ile öldürüldü.

İstanbul'da 1921-1925 yılları arasında kütüphane müdürlüğü yaparken buradaki başarılı çalışmaları dolayısıyla, araştırma yapmak üzere, devlet tarafından Paris'e gönderildi. 1925-1927 yılları arasında iki yıl süreyle Paris'te araştırmalarını yaptıktan sonra Eylül 1927'de yurda döndü. Galatasaray ve Kabataş liselerinde tarih öğretmenliği görevinde bulunan Mükrimin Halil Yinanç 1931 yılında kurulan Türk Tarih Kurumu'nun kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1933 yılında üniversite reformu yapıldığında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne doçent olarak atandı. 1941 yılında Profesör, 1957 yılında da Ord. Profesör unvanlarını aldı. Üniversitede görevde iken 21 Aralık 1961 tarihinde yaşamını yitirdi.

-KİTAPLIĞI ÜNİVERSİTE BAĞIŞLANDI-

Bu arada Yinanç'ın kitaplığı, manevi oğlu ve yeğeni Prof. Dr. Refet Yinanç tarafından Nisan 2009 tarihinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kütüphanesine bağışlandı. Kitaplıkta tarih, kültür, edebiyat konularında Fransızca, Eski Türkçe (Osmanlıca), Farsça, Arapça vb. dillerinde matbu eserler yer alıyor. (ANKA)