Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi ve Turizm Alt Yapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programlarına 70 proje başvurusunun yapıldığını belirterek, “bu projeler karşılığında 34 yeni ürün ve 14 faydalı endüstriyel tasarım gerçekleştirilecek.” dedi.


Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) 33. yönetim kurulu toplantısı Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah başkanlığında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Kahramanmaraş'ta yapıldı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KMTSO) düzenlenen toplantıda konuşan Vali Cerrah, açıklanan destek verilmeye değer bulunan 70 projeye 16. 3 milyon lira kaynak tahsisinin yapıldığını kaydetti


Ajans faaliyetleri ile ilgili bilgiler veren Cerrah, “2011 yılı mali destek programları çerçevesinde  Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Mali Destek Programı başlatılmıştı. Bu programlara ilişkin değerlendirme süreci tamamlanarak başarılı projeler Ajans tarafından kamuoyuna duyurulmuştur. Buna göre, Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nda Osmaniye ilinden 14, Hatay ilinden 12 ve Kahramanmaraş ilinden 11 olmak üzere toplam 37 proje başarılı bulunmuştur. Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nda ise Hatay ilinden 15, Kahramanmaraş ilinden 10 ve Osmaniye ilinden 8 olmak üzere toplam 33 proje başarılı bulunmuştur. Her iki program kapsamında Bölgemizden toplam 70 proje başvurusu destek almaya hak kazanmış olup Ajansımız bu projeler için toplam 16,3 Milyon TL kaynak tahsisi yapacaktır. Ajansımıza proje başvurusu yapan tüm başvuru sahiplerine bildirim mektupları gönderilmiş olup başarılı olan proje sahiplerine yönelik satın alma eğitimleri de Ajans uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte toplam 186 kişi istihdam edilecek, 34 yeni ürün, 14 faydalı model, patent ve endüstriyel tasarım geliştirilecek, 78 adet yeni makineyle firmalarımızın üretim bantları modernize edilecek ve 33 eser restore edilip çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılacaktır. Diğer taraftan Bölgemizdeki araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarına destek olmak amacıyla uygulanan Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında da başarılı projeler ilan edilmiştir. Buna göre Hatay ilinden 8, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden de 6’şar adet olmak üzere toplam 20 proje destek almaya hak kazanmıştır. Bu projeler kapsamında sektör raporları, ürün envanteri araştırmaları ve çeşitli fizibilite çalışmaları yürütülecektir” şeklinde konuştu.


Kalkınma Ajansları içerisinde ilk defa DOĞAKA tarafından 2011 yılında uygulanan SODES Programı’nın uygulanmasına 2012 yılında da devam edileceğine dikkat çeken Cerrah şunları kaydetti: “Kalkınma Bakanlığı tarafından iletilmiş olup önümüzdeki günlerde teklif çağrısı ilan edilecektir. Gerek Ajansımız tarafından gerekse diğer ulusal ve uluslar arası kuruluşlar tarafından yürütülmekte olan destek programlarından Bölgemizin azami faydayı sağlaması için tüm ilçelerimize yönelik proje yazma ve geliştirme eğitimleri Ajans uzmanları tarafından yürütülmektedir. Her ay farklı bir ilçemizde devam eden eğitimlere katılmak için Yatırım Destek Ofislerimizle irtibat kurulması yeterli olmaktadır. Mali destek programları dışında Bölgemizin ekonomik değerlerinin yurtdışında da tanıtımına devam eden Ajansımız, bu kapsamda 27 Şubat – 03 Mart 2012 tarihleri arasında Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan ve 46 ülkeden 2.000 firmanın katıldığı, 70.000 kişinin de ziyaret ettiği Uluslararası Tekstil Fuarı’na, Bölgemizden 7 firma ile katılım sağlamıştır. Fuar, firmalarımızın üretim ve ihracat olanaklarının artırılmasına yönelik başarılı iş görüşmeleri ile tamamlanmıştır. Bölgemizin bir diğer ekonomik değeri olan zeytincilik faaliyetleri ile ilgili olarak Ajansımız koordinasyonunda bir süredir devam eden çalışmalar olumlu gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. 2011 yılı Aralık ayı içerisinde Osmaniye ilimizde yapılan sektör çalıştayı ve daha sonra Balıkesir Burhaniye yöresine yapılan çalışma ziyareti ile Bölgemiz, zeytincilik faaliyetleri konusundaki farkındalığını artırmıştır. Bu konu ile ilgili olarak yarın (14 Mart 2012) Osmaniye ilinde “Zeytin ve Zeytinyağı Pazarlaması Çalıştayı” yapılacak olup Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen uzmanlarla, üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda üreticilerimiz bilgilendirilecektir”


DOĞAKA Yönetim Kurulu toplantısına, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Hatay Belediye Başkanı Lütfi Savaş, Kahramanmaraş İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Özsoy, DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, KATSO Başkanı Kemal Karaküçük ve DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti katıldı. (Kaynak: Haber Merkezi / Manşet)