Tarihin en sert krizini yaşayan Avrupa’da sular duruldu mu? Bir süredir olumlu bir profil çizen Avrupa hepimizi kandırıyor olabilir

Yönünü gelen olumlu verilere göre çizmeye çalışan Avrupa’da Haziran başında 1.1876’lara kadar gerileyen euro dolar paritesi 1.27 dolarda stabil gibi görünüyor. 2010 başı itibariyle iyileşmeye çalışan büyük darbe vuran Avrupa borçlarına karşın Avrupa’nın STOXX 600 endeksi yılın ilk sekiz ayında Dow Jones yüzde 4 düşerken sadece yüzde 1 geriledi.

Wall Street Journal önde gelen yazarlarından Neil Shan Avrupa piyasalarının dünyayı yanılttığını savunuyor. Japonya dünyanın en büyük ikicisi koltuğunu Çin’e kaptırırken ciddi bir durgunluk sürecine girdi bunla birlikte ABD tarafında işler hala pamuk ipliğine bağlı diyen Shan, buna karşılık AB’nin lokomotifi Almanya yüzde 2.2 büyüyerek 20 yılın zirvesine çıktığını kaydetti. Bununla birlikte AB’yi oluşturan 16 ülkede yapılan araştırmalar ekonomik düzlemenin Ağustos ayında da devam ettiği gözleniyor.

Bu olumlu tablo altında ise hala alarm veren noktalar var. Shah Yunanistan ve İrlanda bankacılık sisteminde hala sıkıntıların olduğunu ülke tahvilleri CDS’lerin rekor seviyelere çıktığının altını çiziyor.

Brown Brothers Harriman analistleri bu çelişkili tabloda euro için endişe duyduklarını dile getiriyorlar. Asya’dan gelen talebin önümüzdeki aylarda düşmesi ile Almanya’nın da bu parlak rakamlara veda edebileceğini kaydeden analistler buna bağlı olarak da euroda ciddi düşüş beklediklerini açıkladılar.

Neil Shan, yaptığı değerlendirmede AB’nin ABD ile olan bağına da dikkat çekiyor. ABD işler iyi gittiği takdirde Avrupa’da ticaret yapan kesimlerinde tırmanışa geçeceğini kaydeden Shan, ABD’nin durgunluğa girme ihtimalini de hatırlattı.